آفات رایج گیاهان آپارتمانی و مقابله با آنها

« راهنما و دانستنی‌ها »

۱-شته ها ( Aphids)

این حشره ی شپش مانند ریز اندازه ای به طول ۳ میلی متر دارد،نوعی حشرهٔ مکنده است که به رنگ های سبز،قرمز،زرد،قهوه ای و سیاه و دارای اشکال گرد ، بیضی، و پهن هستند.این حشره در نوک و زیر برگ های گیاه تجمع کرده و با مکیدن شیره ی گیاه رشد آن را متوقف می سازد.

آفات رایج گیاهان آپارتمانی و مقابله با آنها

در نتیجه،برگ های گیاه کمرنگ شده و همچنین باعث پیچیدگی برگ میشود که این پیچیدگی محل مناسبی برای تخم ریزی و پرورش لارو ها است.

شته ها با ترشح ماده ای صمغی (عسل مانند) سبب جذب انگلها ی گیاهی سیاه رنگ می شوند .گیاهان حساسی چون دیفن باخیا و سرخس ها و انواع پیچک ها اکثرا به این آفت مبتلا می گردند.

پیشگیری و مبارزه با شته ها در گیاهان آپارتمانی:

همانند بسیاری از آفات، بهترین کنترل برای شته‌ها روش دفاعی است. گیاهان سالم و نیرومند کمتر از گیاهان ضعیف، گلدانی و تحت‌فشار، مستعد پذیرش آفات هستند.گزینه‌های کنترلی زیادی وجود دارد که بیشتر آن‌ها غیر شیمیایی هستند.

مبارزه غیرشیمیایی:

در قدم اول بهترین روش برای آلودگی‌های سبک این است که شته ها را با انگشتان دست خود یا یک اسفنج پنبه‌ای از بین ببرید. می توانید از یک جریان قوی آب استفاده و آنها را در آب غوطه‌ور کنید. اگر گیاهتان شاخه های ظریفی دارد که تحمل اسپری را ندارد، می‌توانید تمام گیاه را در آب فرو برده تا شته‌ها از بین بروند. گیاه را وارونه بچرخانید و بخشی از شاخ و برگها را با یک سطل آب تمیز در دمای اتاق بشویید. از صابون های حشره‌کش موجود در بازار و یا یک ماده شوینده بدون اسانس استفاده کنید،که به گیاهتان آسیب نرساند. صابون را در یک غلظت ضعیف با آب مخلوط‌کنید (با 1 قاشق چای‌خوری در هر گالن شروع کرده و در صورت لزوم افزایش دهید). بر روی گیاهان اسپری کرده، روی قسمت زیرین برگ‌ها تمرکز کنید.روغن چریش هم می توتند برای از بین بردن شته ها به روش غیرشیمیایی مناسب باشد. روغن چریش از درخت چریش گرفته‌شده و درنتیجه کاملاً آلی است. علاوه بر خواص حشره‌شناسی آن، چریش نیز یک قارچ‌کش است و مزایای سیستمیک دارد (به این معنی که گیاه آن را جذب می‌کند تا بتواند حشرات را کنترل کند که مستقیم با آن‌ها تماس نداشته باشد).

مبارزه شیمیایی:

با سم مالاتیون ۲ در هزار می توان نسبت به مبارزه و دفع این آفت در فضای باز اقدام کرد منوط بر اینکه سمپاشی در دو نوبت و هر نوبت به فاصله ی ۱۵ روز یک بار صورت گیرد.پس از خشک شدن سم گیاه را با آب تمیز بشویید.در هنگام سمپاشی با پارچه نازکی دهان و بینی خود را بسته و یا از ماسک استفاده نمایید.

به هیچ وجه استفاده از سم به خاطر خطراتی که دارد در آپارتمان توصیه نمی شود.در مواردی که حشره زدگی زیاد می باشد بهتر است که گلدان را معدوم نموده و یا کلیه شاخه های آلوده را چند سانتی متر بالاتر از خاک گلدان چیده و دور بیندازید.چنانچه از گیاه مراقبت کامل نمایید جوانه های آن به زودی ظاهر شده وبه رشد خود ادامه می دهند.

این حشره بیشتر روی برگ های رنگین نظیر حسن یوسف مشاهده می شود چنانچه این حشره به موقع شناسایی و کنترل نشوند مرگ کلیه گیاهان حتمی است.

.

2-کنه تار عنکبوتی خالدار (Spotted spider Mite)

این حشره به نام‌های کنهٔ عنکبوتی، کنهٔ دونقطه‌ای و کنه تارتن هم شناخته‌می‌شود. از نشانه های ابتدایی آلودگی کنه دونقطه‌ای ایجاد لکه‌های کلروتیک روی برگ گیاه و پیدا شدن خالهای قهوه‌ای و زرد رنگ می‌باشد.
روی برگ‌های کلفت ممکن است این لکه‌ها ایجاد نشوند. علت ایجاد این لکه‌ها این است که کنه از سلول‌های سطح زیرین برگ تغذیه می‌کند و آن را از کلروفیل که رنگ سبز را به برگ می‌دهد خالی می‌کند. این سلولها بدون کلروفیل، سفید یا برنزه به نظر می‌رسند. آلودگی شدید باعث می‌شود برگ‌ها کاملاً بی‌رنگ و خشک شوند و در نهایت ریزش کنند. جمعیت بالای کنه باعث بی برگی کامل بوته‌ها شده و گیاه به‌طور کامل از بین می‌رود.

آفات رایج گیاهان آپارتمانی و مقابله با آنها
کنه تارهای نازکی درمسیر حرکتش می‌تند. معمولاسطح زیرین برگ‌ها کاملاً از تار پوشیده می‌شود. وقتی تعداد کنه‌ها زیاد است تارها سراسر بوته‌های گیاه را می‌پوشانند. آلودگی شدید روی گیاه باعث می‌شود برگ‌ها پیچیده و قهوه‌ای شوند و سپس ریزش کنند.گیاهانی نظیر شفلرآ،آسپارگوس،سرخس و کاکتوس ها به این آفت دچار می شوند.

آفات رایج گیاهان آپارتمانی و مقابله با آنها

 راه های پیشگیری  و مبارزه با کنه تارتن خالدار:

  • استفاده از ارقام گیاهی که نسبت به کنه مقاوم هستند.
  • جلوگیری از گرم شدن بیش از حد دمای خانه.
  • آبیاری متعادل تاثیر زیادی درجلوگیری ازخسارت کنه دارد. بیشترین خسارت کنه روی گیاهانی است که دچار تنش آبی هستند.
  • به محض مشاهده اولین نشانه‌های وجود کنه (شامل تار- نقره‌ای شدن سطح برگ و…) برگ‌ها را با آب کاملاً شستشو دهید طوری که زیر برگ کاملاً شسته شود، چون محل تجمع کنه زیر برگ هاست زیرا کنه از بافت زیر برگ، آسان‌تر تغذیه می‌کند.
  • جدا کردن و کندن برگ‌های آلوده و خارج کردن این برگ‌ها از محیط خانه.
  • شستشو با آب خالی ۳ بار در هفته و بعد از آن استفاده از یک کنه‌کش.
  • استفاده از روغن ولک تابستانه.

در مورد حشره زدگی های شدید مبارزه شیمیایی با استفاده از سموم کنه کش اختصاصی یا حشره کش – کنه کش مانند مایتاک،مروسید،امایت،نیسورون، نئورون و دانیتول و …. (استفاده ی متناوب از کنه کشهای مختلف الزامی است تا از بروز مقاومت در کنه ها به سموم کنه کش پیشگیری و جلوگیری شود).

.

3-شپشک آرد آلود (Mealy bugs)

شپشک های آرد آلود یا شته های پشمالو، حشرات مکنده ای هستند که می توانند در کوتاهترین زمان باعث آسیب جدی به گیاه شوند. شپشک ها عسلک یا شیره عسلی تولید می کنند که ماده  ای چسبناک بوده و باعث جذب مورچه ها روی گیاه شده و همچنین سبب رشد قارچ های سیاه در گیاه می شوند. شپشک آرد آلود تقریباً در همه ی مناطق یافت می شوند.این حشرات را پودر سفید رنگی شبیه به آرد پوشانیده است محل تجمع آنان بیشتر در درزهای نوک برگ هایی که در سایه واقع شده اند می باشد.گونه دوم این حشره،حشره های دم کوتاهی هستند که گاهی تا شش هزار عدد تخم می گذارند که با مکیدن شیره گیاهان،آنها را پژمرده و خشک می نمایند.

آفات رایج گیاهان آپارتمانی و مقابله با آنها

گیاهانی که بیشتر مورد حملات این حشره قرار می گیرند عبارتند ازساکولنت ها و کاکتوس ها،حسن یوسف ها،کروتون ها،دراسنا ها،سرخس ها و نخل ها می باشند.آلوده شدن گیاهان توسط شپشک آرد آلود به سرعت رخ می دهد و بشکل قابل ملاحظه ای نیز تکثیر و انتشار می یابند، و موجب ضعیف شدن و یا حتی مرگ گیاه نیز می شوند.

آفات رایج گیاهان آپارتمانی و مقابله با آنها

راه های مبارزه و پیشگیری از آلودگی :

  • برای مبارزه با شپشک آرد آلود، باید از کوددهی بیش از حد گیاهان جلوگیری کنید. شپشک های آرد آلود در خاک غنی از نیتروژن رشد می کنند، بنابراین مراقب باشید که گیاهان خود را فقط در صورت لزوم تغذیه کنید.
  • با استفاده از یک پارچه یا دستمال کاغذی ، شپشک آرد آلود  را حذف کنید و مطمئن شوید که آنها را حتماً له کرده اید نه اینکه فقط شپشک ها را جابجا کرده باشید.  اگر از پارچه برای له کردن شپشک ها استفاده کردید بلافاصله آنها را با آب بشویید. و اگر از دستمال کاغذی استفاده کردید، آن را در یک کیسه پلاستیکی گذاشته و آنها را دور بیندازید.
    به یاد داشته باشید که باید کیسه های تخم  شپشک آرد آلود را نیز بررسی کنید و آنها را نیز حذف کنید. کیسه های تخم شپشک آرد آلود مانند توپ های پنبه ای کوچک (تخم ها توسط شپشک ها با پوشش پشمی شکل پوشانده می شوند) هستند که به گیاه وصل می باشند.
  • می توانید شپشک های آرد آلود را با یک  اسفنج  پنبه ای که کمی به الکل آغشته کرده اید، خشک کنید.
  • گیاه  آلوده را با مواد شوینده ی ملایم و آب بشویید و با این کار نیز می توانید به کنترل شپشک آرد آلود کمک کرده باشید.
  • گیاهان خانگی آلوده به شپشک آرد آلود را با یک آبپاش روغنی یا صابونی اسپری کنید. با این کار رشد شپشک آرد آلود متوقف شده  یا این آفات خشک می شوند و در نهایت از بین می روند. با این حال، ممکن است کیسه های تخم  این آفات در مکان هایی از گیاه قرار گرفته باشند که نمی توان آن مناطق را به آسانی اسپری کرد.
    – اسپری آفت کش مخصوص کنترل شپشک آرد آلود، بمنظور دستیابی سریع به نتیجه ی مطلوب استفاده می شود. البته استفاده از اسپری های آفت کش، تنها یک راه حل کوتاه مدت برای کنترل شپشک آرد آلود می باشند و نباید بعنوان تنها روش کنترل هجوم آفات استفاده شوند.
  • اگر گیاهان داخل خانه به شدت توسط شپشک آرد آلود، آلوده شده اند، گیاه را دور بیندازید. گاهی اوقاتکنترل شپشک آرد آلود غیرممکن بوده بنابراین بهترین روش جایگزین کردن گیاه آلوده به آفت با یک گیاه سالم می باشد.

.

4.آفات سپردار (Scales):

آفات رایج گیاهان آپارتمانی و مقابله با آنها

این حشره فلس دار بوده و به شکل لکه های بیضی شکل در زیر برگ ها و در طول رگبرگ های اصلی نمایان می گردد.و چون رنگی سبز  یا زرد گونه دارند مشاهده آنها جز در موارد حشره زدگی شدید با چشم غیر مسلح مشکل است.این حشره زدگی ساقه ی گیاه را پوسته پوسته کرده و گاهی برجستگی هایی روی برگ ها و ساقه ها به وجود می آورند که در نتیجه گیاه زرد رنگ شده و می میرد.سپرداران معمولاً کلیه اعضای هوایی گیاه از قبیل ساقه، تنه، شاخه، برگ و میوه درختان میوه را مورد حمله قرار می دهند. این حشرات با فرو بردن خرطوم خود به داخل نسج گیاهی ضمن ترشح مواد سمی از خرطوم خود، از شیره گیاهی نیز تغذیه می نماید. در اثر خسارت شدید، پوست درخت ساختار خود را از دست می دهدو موجب ترک خوردن پوست و ضعف شدید درخت میگردد.گیاهانی چون آرالیاه ها،دراسنا ها،سرخس ها،فیکوس ها،و پیچک ها مورد حمله این حشره قرار می گیرند.

آفات رایج گیاهان آپارتمانی و مقابله با آنهاآفات رایج گیاهان آپارتمانی و مقابله با آنها

راه های مبارزه و پیشگیری از آلودگی :

مبارزه فیزیکی: به آرامی با آب و صابون و با برس نرمی پولک ها را از روی برگ ها پاک کرده سپس همه ی گیاه را با آب ولرم بشویید.

مبارزه شیمیایی: در حشره زدگی های شدید ازسم های حشره کش برای مبارزه استفاده کنید.پس از خشک شدن سم گیاه را با آب ولرم بشویید.

از انجایی که این نوع از شپشکها پوششی دارند که موجب محافظت از آنان می شود بنابراین استفاده از سموم تماسی در مورد آنان چندان موفقیت آمیز نیست زیرا این سموم حتما باید با بدن حشره تماس یابد تا موثر باشد بنابراین باید از سموم سیستمیک استفاده کرد. این سموم وارد جریان شیره گیاهی می شوند و حشره زمانی که از شیره گیاهی مصرف می کند مسموم شده و از بین می رود.بهتر است از سموم سیستمیک مانند کنفیدور ،اتیون ،متاسیستوکس و…نیز جهت مبارزه استفاده کرد.

از سموم پیرتروم و مالاتیون در دو نوبت با فاصله ۱۵ روز یکبار نیز میتوانید استفاده نمایید.

.

5- کرم ها : (Worms)

وقتی که خاک به آسانی آب را جذب نمی کند حضور تعداد زیادی از این کرم را در خاک به ما خبر می دهد.اگر بعد از آبیاری این کرم ها خودشان را نمایان نکردند ،شما باید به کمک فضولاتشان ،آنها را شناسایی کنید .فضولات کرم خاکی به صورت گلوله هایی گلی بر سطح خاک گلدان نمایان می شوند و خاک حالتی سوراخ سوراخ پیدا می کند .گیاه نیز به مرور پژمرده شده و از پایین ساقه شروع به خشک شدن می کند و در این زمان ممکن است که شما مشاهده کنید که سر شاخه ها کاملا شاداب هستند ، اما بخش پایینی گیاه دچار ریزش برگ و پژمردگی شده است .

آفات رایج گیاهان آپارتمانی و مقابله با آنها

اگر گیاهی که از آن خوب مراقبت می کردید ، ناگهان خشک شد ، خاک گلدان را خالی کنید و اگر کرم های خاکی را در آن مشاهده کردید ، مطمئنا همین ها باعث مرگ گیاه بوده اند .

راه های مبارزه و پیشگیری از آلودگی :

  • استفاده از خاک های بسته بندی شده و تا حد امکان پرهیز از به کار گیری خاک های باز و یا خاک گلدانی دیگر:

ممکن است که شما خاک را کاملا دیده باشید و هیچ گونه کرمی در آن وجود نداشته باشد و خاک کاملا خشک باشد ، اما تخم های کرم خاکی درون خاک باشند و بعد از اولین آبیاری ، سر از تخم بیرون بیاورند و شروع به فعالیت کنند .

  • شست و شو و ضد عفونی کردن گلدان :

اگر گلدان پلاستیکی باشد ، به راحتی با شسته می شود ، ولی برای گلدان های سفالی بهتر است که از آب جوش برای شست و شو استفاده شود .

  • استفاده از پایه :

گلدان رو روی یک پایه و یا درون زیر گلدانی قرار دهید و یا از گلدان های پایه دار استفاده کنید .هرگز گلدان را درون حیاط قرار ندهید ! با این کار کرم های خاکی به راحتی وارد گلدان می شوند .بهتر است که در زیر گلدان چیزی قرار دهید تا کف گلدان از زمین فاصله داشته باشد تا کرم های خاکی نتوانند وارد گلدان شوند.

  • استفاده از سم :

از سم های مخصوص نیز می توان استفاده کرد ، اما توجه داشته باشید که استفاده از سم ، باعث از بین رفتن تمامی موجودات درون خاک و باکتریها می شود و همانند آکواریوم ، سیکل گلدان نیز از بین می رود ، برای همین حتی توصیه می شود که از آب بدون کلر برای آبیاری گیاهان استفاده شود تا باعث از بین رفتن باکتری های مفید خاک نشود .

  • تعویض خاک :

در زمانی که کرم های خاکی به درون گلدان راه پیدا می کنند ، ممکن است که تنها راه چاره تعویض خاک و ضد عفونی گلدان باشد .بهتر است که در این مواقع ، ریشه گیاه ضد عفونی شده و بعد درون گلدان قرار بگیرد .

.

6-آفت مینوز برگ :(Leaf Miners)

مینوز برگ دارای انواع مختلفی می باشد، که همگی از نظر ظاهری با یکدیگر مشابه بوده و اثرات تخریبی یکسانی نیز بر روی گیاه دارند. این مینوزها مگس های سیاه رنگی هستند که خود بی ضرر بوده اما لاروهای آنها برای گیاه ایجاد مشکل می کند. در اکثر موارد این آفت، خود را با رد پایی منحنی و موجی شکل با رنگ های زرد یا سفید نمایان می کند و مسیر خود را در داخل برگها باز می کند، از این طریق می توان با دنبال کردن منحنی های سفید رنگ آفت را یافت؛ اما برخی اوقات ممکن است آسیب های این نوع آفت به شکل نقطه ای و یا لکه ای خود را نمایان کنند.

روش مقابله با آفت Leaf Miners

یکی از روش های رایج در از بین بردن این نوع از آفات، استفاده از آفت کش های مخصوص موجود در بازار است. اما مهمترین نکته در استفاده از آفت کش ها، زمان استفاده از آنهاست. زیرا باید مطمئن باشید که این آفت کش به لارو ها نیز می رسد و آنها را از بین می برد، در غیر اینصورت عملیات سم پاشی کار بیهوده ای بوده است. برای اینکه متوجه شوید چه زمانی برای این کار مناسب است، تعدادی از برگ های بیمار را داخل کیسه پلاستیکی قرار داده و هر روز بررسی کنید که ببینید چه زمانی مگس های سیاه کوچک از داخل لارو به بیرون می آیند، در همین زمان یک هفته کامل و هر روز از سم آفت کش مخصوص بر روی آفت اسپری کنید. برخی آفت کش های مینوز برگ نیز وجود دارند که تاثیر مستقیم بر روی لارو ها داشته و در هر زمانی از سال می توانید از آنها استفاده کنید، چرا که دیگر نیازی به منتظر ماندن برای بیرون آمدن مگس ها از لارو ندارید، و این نوع از آفت کش مستقیما بر روی لارو ها تاثیر خواهد گذاشت.

شما می توانید برای از بین بردن طبیعی برای گیاهان آپارتمانی خود بدون سم های آفت کش، از روغن چریش نیز استفاده کنید. این روغن به صورت طبیعی از تعداد لارو های بالغ کاسته و در نتیجه کار، تعداد تخمهایی که مگسهای بالغ میگذارند نیز کاهش می یابد. روش طبیعی دیگر استفاده از زنبورهای پارازیتوئید است که وظیفه خوردن و از بین بردن مینوز برگها را دارد.

.
منابع:

.https://iranderakht.com

error: Alert: Content selection is disabled!!