راهنمای علف تراش یا حاشیه زن

« راهنما و دانستنی‌ها »

⇠ علف تراش یا براش کاتر چیست؟

علف زن (brush cutter) به دستگاهی گفته می شود از یک موتور بنزینی یا به صورت برق الکتریسیته (برقی) برای کوتاه کردن (هرس کردن) علف های هرز مزارع و همچنین کوتاه کردن چمن و باغات استفاده می گردد .علف تراش ( داس موتوری) به دو دسته علفتراش حرفه ای و حاشیه زن تقسیم می شوند. دستگاههایی که بصورت کم توان و تک کاره می باشند به عنوان حاشیه زن و داس برقی یا بنزینی می نامند و دستگاه هایی که عملکرد چندمنظوره دارند و قابلیت نصب انواع تیغه و توپی و الحاقیات را داشته باشند علفزن یا علف تراش می نامند. و علفزن ها به طور معمول در مدل های دو زمانه و چهار زمانه تقسیم بندی کرد که با عملکرد دوشی و پشتی و چندکاره از یکدیگر تفکیک می گردند.

.

⇠ چگونه یک علف تراش مناسب انتخاب کنیم:

برای خرید یک دستگاه علف تراش ( علفزن ) مناسب باید به نکات زیر توجه نمود : 1- مساحت باغ مورد نظر 2- کیفیت و کارایی دستگاه علف تراش 3-میزان صدای دستگاه  4-خدمات پس از فروش و قطعات یدکی و تعمیرات 5-قیمت خرید دستگاه .

.

⇠ مساحت باغ مورد نظر : هر اندازه باغ موردنظر از وسعت بیشتری برخوردار باشد نیاز به علفتراش ( Brush Cutter ) هایی با قدرت و کیفیت بالاتری خواهیم داشت.

.

⇠ کیفیت و کارایی دستگاه : کیفیت و کارایی علفزن یا حاشیه زن با فاکتورهایی انتخابی مانند ؛ قدرت علفتراش ، مدت کارکرد علفتراش در طی روز و ماندگاری دستگاه (طول عمر ) آن سنجیده می گردد.هرچه میزان قدرت دستگاه علف تراش بیشتر باشد دستگاه از کارایی بیشتری برخوردار است البته لازم به ذکر است که موتورهای دو زمانه نسبت به چهارزمانه قدرت و دور اولیه بیشتری دارند. ولی در عین حال از صدای بیشتری نسبت به چهار زمانه برخوردار خواهند بود. در زمینه مدت کارکرد علف تراش ( داس موتوری ) در طی روز باید متذکر شد که برخی از علف تراش ها بدلیل سیستم خنک کننده قوی و نوع آلیاژ بکار رفته در آنها مدت زمان بیشتری در طول روز می توان از آنها استفاده نمود. و این امر باعث استراحت کمتر دستگاه می گردد.در برخی از این دستگاه های علف تراش قابلیت های بیشتری را داشته که به آنها علف تراش چندکاره می نامند که قابلیت هایی از قبیل شاخه زن ، شمشاد زن و تیغه سه پره و غیره را شامل می گردند. و این دستگاه ها از دو تکه تشکیل گردیده است که سایر لوازم را می توان نصب نمود.

.

⇠ میزان صدای دستگاه علف تراش یا حاشیه زن :در موقع خرید دستگاه علف تراش (داس موتوری) باید به این توجه نمود که آیا صدای دستگاه یک عامل محدود کننده به حساب می آید یا نه . به عنوان مثال اگر برای کوتاه کردن علفهای باغچه یا فضای سبز با مساحت بالا می خواهیم یک دستگاه خریداری نمایید دستگاههای چهار زمانه انتخاب مناسبی خواهند بود زیرا صدای کمتری را تولید می نمایند. و همچنین تایم کاری بالاتری را میتوان استفاده نمود.

.

⇠ خدمات پس از فروش و تأمین قطعات و تعمیرات دستگاه : باید توجه داشته باشید که در انتخاب دستگاه علف تراش ( داس موتوری ) یکی از فاکتورهای مهم ، خدمات پس از فروش و تأمین قطعات و لوازم علف زن در بازار می باشد. که این خدمات عبارتند از : قابلیت تعمیر دستگاه ، قابل دسترس بودن قطعات و لوازم جانبی و مناسب بودن قیمت قطعات برای خرید یک دستگاه از اهمیت ویژه ای برخوردار است در حال حاضر علف تراش های اشتیل ، اولئومک و نمونه های مشابه دیگر دارای قطعات متوسط ولی با قیمت بالا در دسترس می باشد. از این رو بهای زیاد قطعات این دستگاه ها ، یک عامل محدود کننده به حساب می آید لازم به ذکر است که دستگاههای دارای خدمات و قطعات نسبتاً ضعیفی باشند را نباید خریداری نمایید.

.

⇠ قیمت خرید دستگاه : فاکتور آخر و بخش قیمت دستگاه علف تراش ، که خریدار باید با توجه به فاکتورهای فوق ، دستگاهی را خریداری نماید که در درجه اول مطابق نیازش باشد و در عین حال از کیفیت مطلوب و قیمت و خدمات مناسبی برخوردار باشد. به عنوان مثال جهت کوتاه کردن چمن های یک باغ با متراژ 2 هکتاری نباید از علف زن ( حاشیه زن ) و نخ توپی استفاده شود بلکه باید در این موارد از دستگاه چمن زن موتوری حرفه ای ( چمن زن گیربکسی ) استفاده نمائید تا طول عمر دستگاه و مستهلک شدن دستگاه دقت شده باشد.

.

دستگاه مناسب کار خود و کاربری هایش را به درستی بشناسیم !

به طور کلی دستگاه های قابل حمل دوشی و پشتی علفزنی را می توان در سه گروه شامل دستگاه حاشیه زن ، دستگاه علفتراش  و دستگاه چندکاره دسته بندی کرد. دستگاه علفتراش و دستگاه حاشیه زن در ظاهر بسیار به هم شبیه هستند، اما انتهای شافت دستگاه حاشیه زن تنها هد نخ نصب می شود که برای برش چمن و علف هرز تازه در کناره هایی که دستگاه چمن زن قابل استفاده نیست کاربرد دارد؛ در حالی که انتهای شافت دستگاه علفتراش علاوه بر هد نخ می توان انواع تیغه را نیز نصب کرد و توده های بسیار متراکم علف، بوته های خشبی و حتی درختان تا قطر 10 سانتی متر (4 اینچ) را برید. دستگاه های علفتراش توان موتوری بالاتر (حجم موتور 33cc تا 52cc) دارند و گاهی دستگاه همه کاره نیز محسوب می شوند. اما دستگاه حاشیه زن معمولا برقی و یا موتوری با حجم موتور 26cc است.

علفزن چندکاره : دستگاه های چند کاره شبیه به دستگاه علفتراش هستند و در واقع بخش موتور و شافت آنها یکی است. اما قابلیت نصب انواع بیشتری از هدها مانند هد شمشادزن، هد اره، هد کولتیواتوری و غیره را دارند و تنوع کاری بالاتری را برای کاربر فراهم می کنند. البته با ورود انواع هدهای عمومی (هد کولتیواتوری، هد اره، هد شمشادزنی و غیره) به بازار، دیگر نمی توان تفاوت چندانی بین این دو دستگاه قائل شد. و کم کم همه دستگاه های علفتراش به عنوان دستگاه های چندکاره کارایی خواهند داشت.

.

ایمنی و راحتی در استفاده

⇠ یکی از مسائل بسیار مهم در استفاده از دستگاه، آشنا بودن اپراتور با نکات استفاده ایمن و مخاطرات احتمالی در محیط کاری است. دستگاه های علفتراش بسیار پر قدرت هستند و اگر نکات ایمنی را رعایت نکنید با خطرات زیادی مواجه خواهید شد. در حین کار همیشه از محافظ صورت و عینک ایمنی استفاده نمایید، چرا که چرخش تیغه با دور بالا می تواند اجسام مختلفی که با تیغه برخورد می کنند را به سمت شما پرتاب نماید. و همیشه مراقب افرادی که در اطرافتان هستند باشید که در فاصله ایمن از شما و دستگاه مستقر شده باشند.

⇠ هرگز از دستگاه بدون بند حمایل استفاده نکنید و به یاد داشته باشید که دستگاه باید از محل فرمان یا دسته (حلقه ای یا دو چرخه ای) در دست گرفته شود. فرمان یا دسته امکان کنترل و هدایت دستگاه را برای شما فراهم می کند و نیز به عنوان مانعی که از بروز بسیاری آسیب ها پیش گیری می کند نباید از دستانتان رها شود.

⇠ توجه کنید! دستگاه علفتراش جهت برش معینی دارد، به این معنی که برای اجرای عملیات برش فقط از یک جهت باید عمل کنید. جهت گردش تیغه ساعتگرد است بنابراین اجرای عملیات برش باید از راست به چپ انجام شود. منطقه برش از نوک تیغه تا 90 درجه به سمت چپ است.

⇠ توجه کنید! اگر در حین کار به یک مانع سخت برخورد کنید، قطعا دستگاه ضربه برگشت را به شما وارد خواهد کرد. همیشه به جای حرکت گردشی از راست به چپ، تیغه را به طور آهسته وارد توده ی علف ها نمایید تا هد در مقابل علف ها درگیر شود.

.

خطر ضربه برگشت تیغه: برای پیشگیری از این مخاطره توجه داشته باشید:

⇠ با توجه به تصویر، برش آسان و راحت بدون ضربه برگشت با اجرای عملیات در قسمت مابین ساعت 8 تا 11 میسر می شود.

⇠ انجام عملیات برش با استفاده از قسمت مابین ساعت 12 تا 2 منجر به بروز مخاطرات جدی می شود.

⇠ عملیات های برش با استفاده از قسمت مابین ساعت 11 تا 12 و مابین ساعت 2 تا 5 فقط و فقط می تواند توسط اپراتور یا کاربر حرفه ای و متخصص انجام شود.

⇠ محافظ تیغه: در اثر ضربه برخورد ممکن است اجسام کوچک تر نظیر سنگ ریزه پرتاب شود، مراقب خودتان و افراد دیگری که در اطرافتان هستند باشید و از نصب صحیح محافظ تیغه اطمینان حاصل فرمایید.

⇠ اگر به طور حرفه ای از دستگاه علفتراش استفاده می کنید، به یاد داشته باشید که مخاطرات دیگری هم وجود دارند. سر و صدای موتور مشکلات شنوایی به وجود می آورد و لرزش دستگاه نیز می تواند آسیب همیشگی به دست ها برساند. نشت سوخت، داغ شدن بیش از حد و دود کردن موتور خطر آتش سوزی را به دنبال دارد.

⇠ در زمان کار با دستگاه حتما از تجهیزات ایمنی استفاده نمایید و لباس کار ایمن بپوشید

.

منابع:

.http://www.niyakfarm.com
.http://baghbanmachine.com
.http://sabzkooshnegin.blog.ir

error: Alert: Content selection is disabled!!