فضای سبز اندک اندک معنا،مفهوم و ارزش واقعی خود را که مترادف با زندگی،حیات،تنفس،پاکیزگی و بهداشت محیط،زیبایی و طراوت و آرام کننده روح و روان،پاکیزه کننده هوا است را به ما نشان می دهد.بخصوص با توسعه ی سریع تکنولوژی و صنعت، مهاجرت مهار نشده،رشد سریع و بی رویه شهر ها و حاشیه نشینی که تخریب سریع و وحشتناک فضای سبز داخل و اطراف شهر ها را بهمراه داشته است. در این بین یکی مهم ترین مسائل پیش رو برای مجریان و طراحان فضای سبز و حتی کاربران شخصی، مسأله انتخاب چمن زن مناسب است. به همین منظور، واحد تحقیقات و آموزش شرکت سبز کوش نگین، اقدام به تهیه جدول راهنمای انتخاب چمن زن مناسب، برای شما کاربران محترم نموده است. برای روشن شدن موضوع، ابتدا فاکتورهای انتخاب چمن زن را به صورت مشروح توضیح داده می شود:
1- موتور چمن زن
چمن زنی را انتخاب کنید که دارای موتور با کیفیتی باشد و توانایی تأمین توان با توجه به اندازه مزرعه شما را داشته باشد. امروزه موتورهایS &B، هوندا و AS بر روی بسیاری از چمن زن ها وجود دارد. تنوع این موتورها به صورتی است که محدوده وسیعی از مقادیر توان مورد نیاز (از چمن زن های کوچک تا چمن زن های تراکتوری) را در بر می گیرد. همچنین موتورهای دو زمانه v شکل کارایی قابل توجهی را برای چمن زنهای تراکتوری ایجاد می کنند. علاوه بر این در انتخاب چمن زن های برقی، به پوشش کامل کاور موتور و همچنین کیفیت کارکرد موتور در زمان تست آن توجه نمایید.
2- اندازه زمین
اندازه زمین به شما کمک می کند تا بهترین چمن زن را برای زمین خود انتخاب کنید. به طور کلی، چمن زن های برقی با توان 1400 وات و کمتر از آن، انتخاب مناسبی برای زمین های با مساحت زیر 350 متر مربع هستند. هرچه زمین چمن شما کوچک تر باشد به چمن زن کوچک تر، با عرض کار حقیقی کمتری نیاز دارید. برای زمین های با مساحت حدود 350 تا 1000 مترمربع، یک چمن زن دستی یا برقی 1600 تا 1800 واتی با عرض کار حداکثر 42-38 سانتی متر برای شما می تواند کافی باشد. به طوری کلی در انتخاب چمنزنهای برقی به دسترسی خود به منبع برق توجه داشته باشید. برای زمین های با 2000-1000 متر مربع، از یک چمن زن موتوری با عرض کار 51-46 سانتی متر یا چمن زنهای تراکتوری با عرض کار 75-60 سانتی متر استفاده کنید. چمن زن های تراکتوری که موتور آنها در عقب دستگاه نصب شده اند، دامنه دید و مانور خوبی را در اطراف درختان و بوته ها فراهم می کنند. این چمن زن ها اغلب با عرض کار حدود 40-100 سانتی متر و توان 12-20 اسب بخار موجود هستند.
برای زمین های بین 4000 متر مربع تا بالای یک هکتار، چمن زن های تراکتوری با موتور نصب شده در جلوی دستگاه مناسب می باشند. در این گونه موارد، همواره بدنبال تراکتورهایی با حداقل توان 14-16 اسب بخار و عرض کار حداقل حدود 100 سانتی متر باشید. در مواردی که زمین شما بزرگ تر از 1 هکتار است، سعی کنید از چمن زن های تراکتوری باغی با توان 18 اسب بخار تا 22 اسب بخار و عرض کار 110-140 سانتی متر استفاده کنید.
3- موقعیت زمین
برش چمن در زمین های کوچک و مسطح می تواند به راحتی توسط یک چمن زن دستی انجام پذیرد، اما در زمین های شیب دار و تپه ای، باید یک چمن زن خودگردان انتخاب کنید. در مقابل، چمن زن های هلی با چرخ های عقبی بزرگ تر، مانورپذیری بهتری در زمین های ناهموار خواهد داشت. هنگام کار بر روی زمین های شیبدار حتماً مراقب باشید. چمن زن های گیربکسی می توانند گزینه مناسبی برای کار در زمین های شیبدار باشند. اگر از چمن زن های هلی استفاده می کنید حتماً خطوط تراز زمین را دنبال کرده و اصلاً دستگاه را به سمت عقب یا جلو حرکت ندهید. در انتخاب چمن زن حتما به مسائل زیست محیطی و ارگونومیکی توجه داشته باشید. برای بیمارستان ها و مراکز آموزشی بهتر است باتوجه به سر و صدای بیشتر چمن زنهای موتوری، از چمن زن های برقی استفاده کنید.
4- منبع توان
چمن زن ها به طور کلی به دو صورت خود گردان (به وسیله موتور برقی یا بنزینی) و یا هلی توان مورد نیاز برای حرکت خود را تأمین می کنند. چمنزنهای خودگردان در دو نوع چهار چرخ محرک و دو چرخ محرک عرضه می شوند. انواع چهارچرخ محرک آن در شیب ها عملکرد بهتری از خود نشان می دهند ضمن اینکه در چرخش دور موانع و درختان گردش بهتری دارند. اما انواع دو چرخ محرک وزن سبکتری دارند که در مقایسه با انواع چهارچرخ محرک، مانورپذیری بهتری را برای کاربر و دستگاه تأمین می کند. چمنزنهای برقی نیز دو نوع شارژی و کابلی دارند که انواع کابلی آن، محدودیت مدت زمان قابل کار را برای شما از بین می برند.
5- شرایط فیزیکی شما
به شرایط فیزیکی بدن و همچنین سن خود توجه داشته باشید. چمن زن های خودگردان برای کسانی که توانایی بدنی لازم را ندارند بسیار مناسب تر است.
6- مشخصات چمن زن
گزینه های کاربردی مختلفی که به یک چمن زن افزوده می شوند، گاهی ارزش صرف هزینه بیشتر را دارند. به عنوان مثال، انتخاب مالچ پاش برای چمن زن، جمن های بریده شده را به عنوان کود طبیعی به زمین بر می گرداند و نیازی به جمع آوری دوباره چمن ها از روی زمین نیست. همچنین چمن زن های دارای مخزن ذخیره کمک قابل توجهی را به جمع آوری چمن ها پس از چمن زنی می نماید. چمن زن های با سبد ذخیره پشتی قابلیت مانور پذیری بیشتری نسبت به مدل هایی که سبد ذخیره در کنار دستگاه نصب می شوند دارند.
.
نگهداری و تعمیرات ماشین چمن زن برقی
نکته قابل توجه و بسیار حیاتی این است که پیش از شروع تمیزکاری چمن زن، هر گونه اتصال به برق، کاملا قطع باشد. برای ماشین های چمن زن برقی (با سیم برق) این بدان معنا است که مطمئن شوید سیم در پریز برق قرار ندارد. برای ماشین های چمن زن شارژی نیز مطمئن شوید که باطری از دستگاه خارج شده باشد و یا کلید ایمنی را برداشته و از قطع بودن جریان الکتریکی، اطمینان حاصل نمایید.
پیش از هر بار استفاده، تمامی موارد زیر در ماشین چمن زنی را مورد بررسی قرار دهید. برای طول عمر، عملکرد مناسب و بهره برداری بهینه، پیشنهاد ما رسیدگی، تعمیر و نگهداری مناسب است.
⇠ تیغه: پیش از هر بار مصرف به بررسی کامل تیغه چمن زن برای یافتن هرگونه کندی و آسیب دیدگی بپردازید.( تیز کردن تیغه در صورت لزوم، پیشنهاد می شود.)
⇠ سیستم تخلیه: تمامی منافذ و مناطق در معرض گرفتگی ماشین چمن زن را تمیز و پاک نمایید. موثرترین روش استفاده از کمپرسورهای باد است که با استفاده از جریان هوا، تمامی منافذ را تمیز می کند. ( این کار باید پس از هر بار استفاده انجام شود.)
⇠ کفی ماشین چمن زنی: هر گونه چمن اشباع شده در کفی ماشین چمن زن، پس از هر بار مصرف، باید کاملا پاک و زدوده شود. برای این کار، شما احتمالا به یک ابزار سخت با لبه تیز مناسب نیاز خواهید داشت. یک راه حل عملی و موثر برای جلوگیری از انباشته شدن چمن در کفی ماشین چمن زنی، استفاده از اسپری روغن خوراکی و چرب کردن کفی داخلی چمن زن پیش از استفاده می باشد.
⇠ اتصال ها: از محکم بودن تمامی اتصال ها از جمله پیچ و مهره ها اطمینان حاصل کنید، این کار باید به صورت مکرر انجام شود، بویژه پیش از اینکه تصمیم به شروع کار با چمن زن را بگیرید.
⇠ چرخ ها: چرخ های چمن زن خود را با روغنکاری روان کنید. نیازی به انجام این کار به صورت مکرر نیست، فقط دو یا سه بار در هر فصل، استفاده از ماشین چمن زن کافی است.
⇠ سیستم انتقال برق دستگاه ( سیم برق ): سیستم برق چمن زن خود را مورد بررسی قرار دهید. روش های بررسی سیستم برق در چمن زن های برقی سیمی و شارژی که از باطری استفاده می کنند متفاوت است. در ماشین های چمن زن برقی، سیم برق در بدنه قرار دارد. باید حواس خود را به تمامی خطرهای بالقوه ای که می تواند در هنگام کار با ماشین چمن زن برای سیم در محوطه به وجود بیاید، جمع کنیم. پیش از هرحرکت، کاملا مسیر سیم چمن زن را بررسی کنید و از ایمن بودن مسیر برای سیم در هنگام حرکت، اطمینان حاصل نمایید تا از وارد آمدن هرگونه آسیب برای سیم ماشین چمن زن جلوگیری شود.
.
منابع:
.http://mag.doctorabzar.com
.http://aymbazar.com