گیاه عدس (نگهداری + پرورش)

« راهنما و دانستنی‌ها »

نحوه پرورش و نگهداری عدس

گیاه عدس در آب و هوای خنک و بهاری فروردین ماه بسیار خوب رشد خواهد کرد و در هوای گرم تابستان رشد آن کامل خواهد شد. برای جلوگیری از خراب شدن بذرها، دمای زمین در زمان کاشتن عدس ها می بایست دست کم ۴ درجه سانتیگراد باشد. در صورتی که بعد از کاشتن بذرها، موج سرما و یخبندان فرا رسید، نگران نباشید چون بیشتر جوانه ها آن را به سلامت پشت سر می گذارند.

در صورتی که قصد دارید در ماه های دیگری از سال در گلدان خود عدس بکارید و پرورش دهید، می توانید در فضای بسته و در محیط خانه این کار را انجام دهید، ولی باید دقت داشته باشید که دمای محیط را در حدود ۲۰ درجه سانتیگراد حفظ کنید و شرایط محیطی را که در ادامه این مطلب به آن ها اشاره خواهیم کرد را برای گیاه خود مهیا کنید.

چگونگی پرورش و کاشت عدس

معمولاً بعد از ۱۰۰ روز از کاشتن عدس می توان آن را برداشت کرد. عدس را می توان در محوطه ای مانند باغ یا باغچه کاشت. برای پرورش عدس، انتخاب بذر مناسب یا همان عدس خشک شده کاری نسبتاً دشوار است. بهتر است در این مرحله که مهم ترین و نخستین مرحله می باشد، دقت لازم را به کار ببرید.

برای بذر مناسب باید فروشگاه های معتبر کشاورزی را انتخاب کرد. برای کاشتن عدس از بذرهای سالم استفاده کنید. اگر از محصول مزرعه خود استفاده می کنید، باید ابتدا بذرها را بشویید و در آبکش بریزید تا آب آن ها کشیده شود. در این مرحله، باید عدس های خرد شده، نصفه و سوراخ جدا شوند.

نکات مهم در کاشت عدس

بهترین زمان برای پرورش عدس، ماه فروردین است. عدس ها فرآیند رشدی خود را در فصل بهار طی می کنند تا در تابستان بالغ و رسیده شوند. دمای مناسب خاک در زمان کشت، باید ۴ درجه سانتی گراد باشد. اگر دانه ها در این دما یخ زدند، نگران نباشید. چون دوباره جوانه خواهند زد و یخ زدگی تاثیری بر آن ها نخواهد داشت.

کاشتن عدس به شکل خانگی در زمستان با دمای ۲۰ درجه سانتی گراد امکان پذیر است.

برای تکثیر عدس باید از نور خورشید به قدر کافی بهره مند شوید. همچنین می توانید آن را در کنار گیاهان کوتاه قد بکارید. چون این گیاهان بر روی عدس های کاشته شده، سایه نمی افکنند. ضمن اینکه در این مواقع باید خاک، رطوبت کافی را برای رشد داشته باشد اما آب بر روی آن جمع نشده باشد.

برای کاشتن عدس در گلدان یا ظرف، باید ارتفاع ۲۰ سانتی متری را برای آن انتخاب کرد. برای میزان اسیدیته یا آلکالین خاک باید آزمایش ph بر روی آن ترتیب دهید. عدس در خاکی با اسیدیته ۵.۶ تا ۶ بهتر رشد خواهد کرد.

قبل از کشت بذر، باید ماده تلقیحی به خاک اضافه کنید. برخی از باکتری ها به عنوان ماده تلقیحی افزوده می شوند. این ماده را می توانید به صورت اسپری بر روی خاک بپاشید. این ماده به جوانه زدن دانه ها کمک خواهد کرد و مقاومت آن را در برابر شرایط جوی افزایش می دهد. ضمن اینکه محصول تولیدی با کیفیت خواهد بود.

شرایط محیطی برای نگهداری از گیاه عدس

۱- آبیاری

عدس را می بایست دو مرتبه در طول هفته آبیاری کنید. با این حال گیاه عدس در برابر خشکسالی و بی آبی از خود مقاومت نشان می دهد. در شرایط آبیاری بی موقع نیز قابلیت رشد خود را به خوبی حفظ می کند.

۲- میزان اسیدیته خاک

برای رشد مناسب تر عدس باید میزان PH یا اسیدیته خاک خود را بدانید. برای دانستن میزان اسیدیته یا آلکالین خاک باید آزمایش ph بر روی آن انجام دهید. عدس در خاکی با اسیدیته ۵.۶ تا ۶ بهتر رشد خواهد کرد. (PH شاخصی است که میزان اسیدی یا بازی بودن مواد را مشخص می کند.)

۳- از بین بردن علف های هرز

اطراف بوته عدس را می بایست به خوبی تمیز و علف های هرز آن را نابود کنید؛ زیرا گیاه عدس به میزان زیادی به علف های هرز حساس است و از این رو باید زمانی را در هفته به هرس کردن علف و گیاهان هرز اطراف عدس اختصاص دهید.

۴- نور خورشید

گیاه عدس برای رشد و پرورش، باید از نور خورشید به میزان مناسب بهره مند شود. اگر قصد دارید آن را در باغچه بکارید، بهتر است کنار گیاهان کوتاه قد کاشته شود؛ چون این گیاهان بر روی عدس های کاشته شده، سایه نخواهند انداخت. برای رشد کافی گلدان خود را در روی بالکن یا پشت پنجره نگهداری کنید تا گیاه شما از نور مناسب بهره مند شود. در ضمن در صورتی که مایل بودید می توانید از نور مصنوعی نیز برای رفع نیاز گیاه خود استفاده کنید.

۵- هرس بوته عدس

زمانی که گیاه عدس به میزان زیادی رشد کرد، اگر شاخه های عدس بر روی همدیگر قرار گرفته باشند، باید آن ها را هرس کنید. این کار را باید با نهایت دقت انجام دهید به نحوی که به گیاه آسیبی نرسد.

۶- آفات و بیماری ها

از آفات عدس می توان شته ها، کنه ها، سرخورطومی ها و سوسک های انباری را نام برد که به عدس حمله می کنند. در این بین کنه ها بیشترین خسارت را وارد می کنند و سوسک های انباری تا ۸۰ درصد بذرهای انبار شده را مورد حمله قرار می دهند. (البته عدسی که در گلدان می کارید چندان دچار این آفات نمی شود.)

آفات از شیره عدس تغذیه می کنند و گیاه شما را به مرور زمان از بین خواهند برد. برای نابود کردن آفات عدس باید مقداری آب را بر روی گیاه اسپری کنید. در صورتی که باز هم رد پایی از شپش بر روی گیاه مشاهده کردید، باید آن قسمت از گیاه را جدا کرده و از بین ببرید. در صورتی که آفت گیاه شما به میزان زیادی افزایش یافت، می توانید با مراجعه به مراکز باغبانی سموم مورد نیاز را تهیه کنید.

.

منبع: ساعدنیوز | https://saednews.com

error: Alert: Content selection is disabled!!