گل شیپوری (نگهداری + پرورش)

« راهنما و دانستنی‌ها »

نحوه پرورش و نگهداری گل شیپوری

گل شیپوری انواع مختلفی دارد و در زادگاه بومی اش در جنگل های آفریقا گیاهی همیشه سبز است، ولی در سایر مناطق گیاهی خزان کننده محسوب می شود. این گل به آسانی در گلدان و محیط آپارتمان قابل نگهداری و تکثیر است و امروزه از آن به عنوان گل شاخه بریده نیز استفاده می شود. برای آشنایی با نحوه کاشت، تکثیر و شرایط نگهداری گل شیپوری در آپارتمان با ساعدنیوز همراه شوید.

معرفی گل شیپوری

گل شیپوری گیاهی چندساله و بسته به شرایط محل نگهداری همیشه سبز است. ارتفاع این گل از 60 سانتیمتر تا 1 متر می باشد و اندازه برگ های آن بستگی به مقدار نور دارد. این گیاه، گل آذین بزرگی شبیه به شیپور یا قیف (اسپات) به ارتفاع تا 25 سانتی متر به رنگ سفید درخشان، زرد یا صورتی دارد و دارای سنبله ای زرد رنگ در وسط است. گل های شیپوری با اسپات سفید رنگ غالبا همیشه سبز بوده و در اواخر زمستان گلدهی دارند و گل های شیپوری با اسپات رنگی اکثرا خزان کننده هستند و گل ها در تابستان ظاهر می شوند. این گل زیبا را می توان هم در آپارتمان و در گلدان و هم بیرون از خانه در باغچه و فضای سبز کاشت. این گل همچنین به عنوان گل شاخه بریده توسط مراکز پرورش گل و گیاه پرورش داده می شود. عمر گل شاخه بریده شیپوری بین 4 تا 10 روز است.

چندین گونه مهم گل شیپوری عبارتند از:

  • Z.aethiopica متداول ترین گل شیپوری است با رنگ های بیشتر سفید رنگ که به راحتی به یک متر ارتفاع می رسد. طول برگ ها به ۴۵ سانتیمتر می رسد و در اواخر زمستان و طی بهار بیشترین میزان گلدهی روی می دهد.
  • Z.elliottiana با نام Golden Arum lily شناخته می شود که برگواره هایی زرد رنگ دارد و در طی تابستان گل می دهد.
  • Z.rehmannii هم در تابستان گل می دهد و رنگ گل ها صورتی رنگ مایل به ارغوانی است. حدود ۴۰ سانتیمتر ارتفاع و ۳۰ سانتیمتر عرض دارد. به سرما بسیار مقاوم است و تا منفی ۲۵ درجه را تحمل می کند.

کاشت گل شیپوری

رشد گل شیپوری آسان است. به طور کلی این گل نیاز به توجه زیادی ندارد. کاشت صحیح و محل مناسب برای کاشت، تنها مسائل مهم در مورد کاشت گل شیپوری است. گل شیپوری را باید در یک خاک سبک با زهکشی خوب کاشت و مکان مناسب برای کاشت گل شیپوری، مکانی آفتابی یا سایه جزیی در آب و هوای گرم می باشد. گل شیپوری معمولا در بهار کاشته می شود. برای کاشت گل شیپوری باید صبر کرد تا سرمای منطقه به طور کامل رفع شود و خاک به اندازه کافی قبل از کاشت گل شیپوری گرم شده باشد.

غده های گل شیپوری تقریبا باید عمیق کاشته شوند. عمق کاشت را باید 10 سانتی متر در نظر گرفت و فاصله بین آن ها باید 30 سانتی متر یا کمی بیشتر باشد. هنگامی که غده های گل شیپوری کاشته می شوند باید منطقه را کاملا آبیاری نمود. گل های شیپوری باید همیشه مرطوب نگه داشته شوند و همچنین باید از یک دوز کود به صورت ماهانه در سراسر فصل رشد بهره مند شوند.

شرایط نگهداری گل شیپوری در آپارتمان

خاک:

خاک مناسب برای کاشت و نگهداری گل شیپوری در گلدان باید رطوبت را در خود به خوبی نگه دارد و سریع خشک نشود. مخلوط دو قسمت خاک باغچه + یک قسمت کود بسیار پوسیده گاوی و یا دو قسمت پیت موس + دو قسمت خاک باغچه + یک قسمت شن یا پرلایت مناسب ترین خاک برای کاشت گل شیپوری در گلدان است.

آبیاری:

لازم است سطح خاک این گیاه، همواره مرطوب باشد. همچنین توجه داشته باشید نیاز آبی گیاه در فصل زمستان که گیاه رشد کمتری دارد، کاهش پیدا کرده و در بهار و تابستان بیشتر است.

دما:

بهترین دما برای نگهداری گل شیپوری در آپارتمان 18 تا 20 درجه سانتیگراد در روز و 13 تا 16 درجه در شب است. لازم به ذکر است پایین تر بودن دمای شبانه نسبت به دمای روزانه در گلدهی این گیاه نقش مهمی دارد و این موردی است که معمولا تنظیم آن در محیط خانگی مشکل است. از این رو یکی از رایج ترین سوالاتی که در نگهداری این گل به وجود می آید، عدم گلدهی گیاه است.

نور:

گل شیپیوری نیاز به حداقل 6 ساعت نور مستقیم خورشید دارد. البته توجه داشته باشید در فصل تابستان از قرار دادن گیاه در برابر نور مستقیم آفتاب به مدت طولانی خودداری شود. شدت های کم یا خیلی زیاد نور خورشید باعث تغیر رنگ اسپاتهای (بخش قیف مانند) گل خواهد شد.

کوددهی:

برای رشد بهتر گیاه لازم است هر دو هفته یکبار گیاه را با کودهای مخصوص گیاهان گلدار و آپارتمانی تغذیه نمود.

تکثیر:

اصلی ترین روش تکثیر این گیاه، تقسیم ریزوم گیاه است. زیرا به مرور زمان گیاهچه های کوچکی که در واقع پاجوش هستند در کنار گیاه مادری و از ساقه زیرزمینی شکل می گیرند موجب ازدحام بوته اصلی می شوند. در زمان استراحت گیاه و یا اگر گیاه همیشه سبز است در اوایل بهار ریزوم ها بیرون آورده می شود و بعد از تمیز کردن خاک اطراف ریزوم و ریشه ها نسبت به تقسیم آنان و کاشت هر قسمت در گلدانی جداگانه اقدام کرد. بر روی هر قطعه از ریزوم باید حداقل یک عدد جوانه وجود داشته باشد.
بیاد داشته باشید که ازدحام گیاه مادری یکی از دلایل عدم گلدهی گیاه نیز می تواند باشد.

مراقبت از گل شیپوری در طول زمستان

غده های گل شیپوری را در پاییز معمولا بعد از اولین سرما ذخیره می کنند. قبل از ذخیره سازی غده ها برای زمستان، باید اجازه داد تا غده ها چند روزی خشک شوند. سپس آن ها را در خزه تورب قرار می دهند و در یک مکان خشک و خنک و ترجیحا تاریک می گذارند تا زمانی که بهار هوا گرم شد آن ها را بیرون می آورند. به همین ترتیب، در صورتی که بخواهید گل شیپوری در گلدان کاشته شود، غده ها را اواخر زمستان بیرون آورده و در گلدان بکارید و اگر تصمیم دارید گل شیپوری در زمین یا باغچه کاشته شود، غده ها را بعد از گذشت سرما در زمین با رعایت فواصل گفته شده بکارید. غده های گل شیپوری را می توان در زمان خواب بوته تقسیم کرد.

کاشت گل شیپوری آسان است و مراقبت از آن در بهترین حالت به حداقل می رسد. انتخاب گل شیپوری برای کاشت در باغ، یک راه حل آلی برای اضافه کردن رنگ های زیبا به هر منطقه است. با توجه به این راهنمایی ها، از این گل زیبا و دوست داشتنی لذت ببرید.

.

منبع: ساعدنیوز | https://saednews.com

error: Alert: Content selection is disabled!!