یاس خوشه‌ای (نگهداری + پرورش)

« راهنما و دانستنی‌ها »

نحوه پرورش و نگهداری یاس خوشه‌ای

  1. این گیاه بومی شبه جزیره بالکان است و معمولاً در فضای آزاد کشت می شود.
  2. یاس بنفش درختچه یا درختی کوچک با چند ساقه اصلی است که می تواند تا ۶-۷ متر ارتفاع یابد و قطر ساقه ها به ۲۰ سانت برسد.
  3. پوست تنه خاکستری یا خاکستری -قهوه ای است و ساقه های جوان تر سبز رنگ هستند.
  4. برگ ۴-۱۲ سانت طول و ۳-۸ سانت عرض دارند. گلهای بسیار زیبای این گیاه هر یک ۶-۱۰ میلی متر طول دارد و تعداد زیادی گل ها بر روی یک محور که ۸-۱۸ سانت طول دارد قرار گرفته اند و منظره ای بسیار زیبا ایجاد می کنند.
  5. گل آذین این گیاه خوشه ای است گل های این گیاه معمولاً بنفش رنگ (طیف های مختلفی از رنگ بنفش) هستند البته ارقامی با رنگ سفید و صورتی نیز وجود دارد اما رنگ اکثر ارقام بنفش رنگ است به همین دلیل به نام یاس بنفش نیز شناختا می شود گل ها عطری شیرین دارند و در اواخر بهار و یا اوایل تابستان شکوفا می شوند.
  6. البته توجه داشته باشید ارقامی نیز وجود دارند که دیرتر و یا زودتر گل می دهند میوه این گیاه کپسول هایی کوچک به طول ۱-۲ سانت است که قهوه ای رنگ هستند و در درون هر میوه دو عدد بذر وجود دارد این گیاه در زبان انگلیسی Common lilac ویا lilac خوانده می شود.

شرایط نگهداری و پرورش گل یاس بنفش :

آبیاری یاس بنفش :

یاس بنفش به آبیاری متوسط نیاز دارد یعنی اجازه دهید سطح خاک تقریباً خشک شود و سپس گیاه را آبیاری کنید البته سعی کنید که گیاهان جوان خشکی نکشند اما گیاهان بالغ اصولاً مقاومتی در برابر خشکی خاک دارند و مدت زمان طولانی تری این مسئله را نسبت به گیاهان جوان تحمل می کنند از طرفی آبیاری بیش از اندازه و خیس بودن همیشگی خاک پای گیاه نه تنها کمکی به رشد گیاه نمی کند بلکه می تواند منجر به کاهش گلدهی و همچنین خشکی و پوسیدگی ریشه ها شود این مشکل را می توان در برگسار گیاه به صورت زردی برگ و ریزشان مشاهده کرد.

نور مورد نیاز یاس بنفش :

یاس خوشه ای به نور مستقیم حداقل ۶-۸ ساعت در روز نیاز دارد کمبود نور موجب بلند شدن ساقه ها و زیاد شدن فاصله برگ از یکدیگر. رنگ پریدگی رنگ برگسار. عدم گلدهی و یا تعداد اندک گل و همچنین فاصله زیاد میان گل های موجود بر روی گل آذین می شود. زیاد بودن نور معمولاً به این گیاه آسیب نمی رساند.

مگر آنکه گیاه جوان باشد و هنوز در خاک محل کاشت مستقر نشده باشد با آبیاری منظم و جلوگیری از خشکی کشیدن گیاه در چنین شرایطی می توان مانع از صدمه آفتاب به این گیاه شد. احتمال سوختن نوک و حاشیه برگها به دلیل آفتاب شدید در شرایطی که هوا گرم است وجود دارد.

دمای مناسب یاس بنفش :

  • یاس بنفش به سرمای زمستان مقاوم است و برخی ارقام ان دما را تا ۳۰- درجه سانتی گراد نیز تحمل می کنند اما به هر حال برگهای جوان می توانند در اثر سرمای ابتدای بهار صدمه دیده و خشک و سیاه شوند اما گیاه از بین نخواهد رفت حتی این گیاه برای گلدهی مناسب در فصل رشد نیاز به سرمای زمستانه دارد و در مناطقی که زمستان های ملایم و معتدل دارند گلدهی این گیاه چندان خوب نیست.
  • پایین دمایی که گیاه بدون مشکل به رشد خود ادامه می دهد حدود ۱۵ درجه است و همچنین تا حدود ۲۵ درجه نیز گلدهی به خوبی صورت می گیرد با گرم تر شدن هوا کمی از گلدهی کاسته می شود و خوشه های گل ممکن است به ان پرپشتی که در هوای خنک تر ایجاد می شدند به چشم نیاید.

خاک یاس بنفش :

  1. یاس بنفش در مورد خاک سختگیر نیست اما زهکش مناسب و عدم سنگین بودن خاک می تواند به رشد آن کمک کند بنابراین هنگام کاشت این گیاه اگر در زمان پر کردن گودال محل کاشت از مخلوط خاک برگ +خاک معمولی +کود بسیار پوسیده گاوی استفاده کنید،محیط خوبی برای رشد ایجاد می کنید کود مورد استفاده باید حتماً پوسیده باشد در غیر این صورت موجب سوختن ریشه های گیاه می شود که عموماً به شکل کاهش رشد گیاه. پریدگی رنگ و پژمردگی برگسار مشاهده می شود.
  2. با شروع فصل بهار می توانید یک لایه خاک برگ + کود پوسیده دامی بر روی سطح خاک گیاه پخش کنید تا علاوه بر جلوگیری از گرم شدن بیش از اندازه سطح خاک به دلیل تابش نور آفتاب مواد غذایی موجود در ترکیب به تدریج وارد خاک شده و مورد استفاده گیاه قرار گیرد. کوددهی پیش از اندازه این گیاه یکی از موانع گلدهی مناسبان به شمار می رود بنابراین اگر می خواهید از کود شیمیایی برای تقویت گیاه استفاده کنید کودهای با فرمول های ملایم مانند ۱۰-۱۰-۱۰ در اوایل فصل رشد گزینه مناسبی است.

آفات و بیماری یاس بنفش :

سفیدک پودری یکی از بیماری های شایع این گیاه است که بخصوص در اواخر تابستان برای گیاه می تواند مشکلاتی را ایجاد کند.

بیماری های قارچی مانند لکه برگی نیز گاهی می تواند به گیاه آسیب بزند از آفات شایع این گیاه معدنچی برگ. شپشک سپردار. زنبورهای برنده برگ (خسارت این تفت بر روی برگ به اینصورت است که برگهای گیاه را به شکل هلالی می کنند).

منبع: ساعدنیوز | https://saednews.com

error: Alert: Content selection is disabled!!