- زردچوبه، ریزوم (ریشه) گیاهی است از خانواده زنجبیل به ارتفاع حدود یک متر و نیم که دارای ساقه متورمی است این گیاه بومی نواحی جنوبی آسیاست و به طور وسیع در تمام نقاط هند، نواحی جنوبی چین، تایوان، ژاپن، اندونزی و بعضی نواحی آفریقا کشت می شود.
- پودر زردچوبه به رنگ زرد تیره است که یکی از پر کاربردترین ادویه جات به شمار می رود.
- بیشترین محصول زردچوبه دنیا از هندوستان تأمین می شود. نام هندی آن به معنی زعفران هندی و نام چینی آن به معنی زنجفیل (زنجبیل) زرد است.
- قسمت مورد استفاده این گیاه، ساقه زیرزمینی آن است که پس از خارج کردن از زمین، آن را تمیز کرده و ریشه های آن را جدا می کنند و در آب جوش قرار می دهند و به مدت چند روز آن را زیر نور خورشید خشک می کنند.
- زردچوبه بویی معطر و طعم تلخ دارد و به رنگ زرد یا خاکستری مایل به قهوه ای است.
- مهم ترین ترکیبات شیمیایی زردچوبه پیگمان های زرد رنگی، از دسته کورکومینوزیدها است.
- این مواد به میزان سه تا پنج درصد زردچوبه را تشکیل می دهد و ترکیبات اصلی آن شامل کورکومین و دزوکسی کورکومین است. رنگ زرد و نارنجی زردچوبه به ترتیب به علت ماده کورکومون و کورکومین می باشد.
- ترکیبات دیگر زرد چوبه شامل اسانس به میزان سه تا هفت درصد بوده که مهم ترین مواد آن شامل بیس آبولن، گواین، ژرماکرن، تورمرون، زینجیبرن و کورلون است.
نور مورد نیاز گیاه زردچوبه :
- مکانی که گیاه را در آن قرار می دهید نباید در معرض باد باشد.
- این گیاه در مناطق استوایی در مکانی با لکه لکه سایه (ترکیب آفتاب و سایه) رشد می کند و از تابش مستقیم، همیشگی و شدید آفتاب خوشش نمی آید.
- در مناطق معتدل، گیاه را در جایی قرار دهید که همیشه آفتاب مستقیم داشته باشد تا بهترین رشد را ارائه دهد.
آبیاری گیاه زردچوبه :
- نیاز آبیاری زردچوبه هم مانند زنجبیل است. از بهار تا پاییز که فصل رشد گیاهاست، خاک گلدان آن را همواره مرطوب نگه دارید.
- اگر در منطقه ای خشک زندگی می کنید، در طول زمستان هم خاک گیاه را مرطوب نگه دارید.
- قبل از آبیاری مطمئن شوید سوراخ های زهکش گلدان باز و به اندازه کافی هستند. اگر سوراخ ها ناکافی بودند، به وسیله میخ، دریل یا هر شئ دیگری، تعدادی سوراخ به کف گلدان اضافه کنید.
رطوبت مورد نیاز گیاه زردچوبه :
- گیاه را در مناطق خشک غبار پاشی کنید. می توانید غبار پاشی را با آب بدون املاح و هم دمای محیط هم انجام دهید.
- از آب مقطر هم می توانید استفاده کنید. برای راحت شدن کار می توانید از زیر گلدانی حاوی سنگریزه هم استفاده کنید.
- به این صورت که، زیر گلدانی را پر از سنگریزه کنید و نصف ارتفاع سنگ ریزه ها آب درون زیر گلدانی بریزید و گلدان گیاه را روی آن قرار دهید.
- توجه کنید که کف گلدان با آب درون زیر گلدانی تماس نداشته باشد در غیر این صورت ریشه ها پوسیده می شوند و گیاه دچار خفگی می شود.
- با این روش بدون اینکه هر روز نیاز به غبار پاشی باشد رطوبت مورد نیاز گیاه تان تامین می شود.
دمای مناسب گیاه زردچوبه :
یک دمای ایده آل برای گیاه زردچوبه در حال رشد چیزی بین ۱۲ تا ۳۵ درجه سانتی گراد است. اگر دما کمتر از ۱۰ درجه شود، گیاه اذیت می شود.
خاک و کود مورد نیاز گیاه زردچوبه :
زردچوبه را در خاکی سبک و لومی بکارید که پر از مواد ارگانیک است. برای کاشت از خاکی با زهکشی خوب استفاده کنید.
گیاه را در طول فصل رشد، هر ماه، با کودهای مایعی که حاوی تمامی عناصر مورد نیاز گیاه هستند، کود دهی کنید. به جای کود دهی از کمپوست هم می توان استفاده کرد.
زمستان گذرانی گیاه زرد چوبه :
- از آنجایی که گیاه را در گلدان می کارید، با فرا رسیدن زمستان می توانید آن را به راحتی به داخل خانه منتقل کنید.
- حتی اگر جایی که گلدان را قرار می دهید نور کمی داشته باشد هم مسئله ای ندارد. چون در طول زمستان شما تنها باید از ریشه گیاه محافظت کنید.
- بسیار مهم است که دمای محیط داخل را حدودا ۱۸ درجه سانتی گراد نگه دارید تا مطلوب گیاه باشد.
- اگر در مناطق استوایی زندگی می کنید، لازم نیست نگران زمستان گذرانی گیاه باشید. اگر زردچوبه تان را در داخل باغچه کاشته اید، با فرا رسیدن زمستان شاخسار آن را تا نزدیک زمین ببرید، گیاه در بهار دوباره جوانه خواهد زد.
بیماری ها و آفات گیاه زردچوبه :
- این گیاه به ندرت تحت تاثیر آفات و بیماریها قرار می گیرد. تعداد اندک از مواردی که بایستی مراقب باشید در زیر ذکر شده است.
- ممکن است مجبور به مقابله با کنه تارعنکبوتی قرمز باشید.برای این منظور گیاه را با محلول آب و صابون رقیق تمیز کنید تا کنه ها از بین بروند.
- غوطه ور شدن خاک در آب ممکن است باعث پوسیدگی ریزوم شود. تخلیه خاک را در حالت مناسب نگه دارید.ایجاد نقطه در برگ مسئله دیگری است که ممکن است با آن روبرو شوید. این نقاط با رنگ قهوه ای نامنظم در برگها مشخص میشوند.
- از آنجا که این بیماری از خاک ناشی میشود، از همان خاک برای کشت بعدی استفاده نکنید.
.
منبع: ساعدنیوز | https://saednews.com