پرورش سماق
سماق گیاهی است از خانواده Anacardiaceae (پسته)و نام علمی آن Rhus Coriaria . L می باشد.
گیاه سماق بصورت درختچه یا درخت های کوچک و به ارتفاع 3-5 متر می باشد که ساقه یا تنه متعدد، دارای شاخه های فراوان و منشعب به رنگ متمایل به سفید است.
روی برگ سبز مات و زیر برگ روشنتر است و در پائیز برگها سرخ و یا حنایی میشود.
هر برگچه آن در حدود ۳-۷ سانتی متر طول دارد و شاخه های جوان و دمبرگ های آن را موهای زبر پوشانیده است.
میوه آن شفت کرکدار قهوه ای مایل به ارغوانی است.
معرفی درختچه سماق
درختچه سماق، درختی کوچک پاست با ارتفاع سه متر و گاهی به چهار متر بالغ می شود و شاخه های جوان و دمبرگ های آن را موهای زبر پوشانیده است.
سماق به عنوان یکی از گونه های گیاهی جنگلی خودرو که دست بشر در گسترش آن کمتر دخالت داشته، به شکل درختچه ای است کوهستانی که میوه های خوشه ای دارد.
رنگ میوه آن قرمز و قهوهای و طعم آن گس است، ولی پس از رسیدن ترش می شود.
خواص سماق :
نابود کننده اثرات بد آنزیم های تولید شده در بدن به علت خوردن گوشت کباب است.
مصرف سماق از بین برنده زمینه جذب چربی در بدن است و از خواص سماق میتوان برای رسیدن به تناسب اندام و تغذیه مناسب بهره برد.
سماق تاثیر ضدمیکروبی دارد و برای بیماران دیابتی بسیار مفید است.
از خواص سماق تسکین درد معده و اختلالات گوارشی و درمان خونریزی معده است، همچنین سماق اشتها را زیاد می کند.
گیاه دارویی سماق ناراحتی های رایج گوارشی از جمله ناراحتی معده، ترش کردگی، یبوست، علایم تب و حرکت نامنظم روده را درمان می کند.
مصرف سماق در رفع غلظت خون مفید است.
شرایط پرورش سماق :
سماق آب و هوای گرم و خشک را می پسندد، گیاهی نور پسند بوده و غیر مقاوم به سایه است، مقاوم به آفات و امراض بوده.
اگر در اثر کم آبی خشک شود با مختصر رطوبت ایجاد پاجوش می کند و در صورت سرمازدگی ساقه های جدید ایجاد می کند.
این درختچه در مناطقی که ۰ – ۳۵۰ میلیمتر بارندگی سالیانه داشته باشد رشد می کند.
در خاکهای کمی اسیدی یا خنثی با ( PH=5 – 7 ) بهتر رشد می کند. خاک باید زهکشی خوبی داشته باشد.
سرمای زیر ۶- درجه سانتی گراد را نمی تواند تحمل کند.
روش های تکثیر سماق :
به صورت پاجوش، بذر و قلمه ساقه و ریزوم است. برداشت سماق در اوایل شهریور ماه صورت می گیرد.
آب و هوای مناسب درختچه سماق
سماق معمولی درختچه ای است کوهستانی با میوه های خوشه ای که بومی نواحی مدیترانه، جنوب ایتالیا و آسیای شرقی بخصوص ایران است.
این گیاه به صورت دیم در مناطق مساعد پرورش داده می شود.
کاربردهای صنعتی سماق
مصرف غذایی سماق به صورت پودر به عنوان چاشنی غذای برنج و آش استفاده شده، از جوانه های تازه آن در سالادها استفاده می شود، همچنین بومیان آمریکایی آشامیدنی های سرد، گرم
و رنگ و دارو از میوه های سماق تهیه می کردند.
روش تکثیر:
روش های تکثیر این درختچه به صورت پاجوش، بذر و قلمه ساقه و ریزوم بوده؛ بهترین روش پاجوش است.
که در پاییز یا آخر زمستان پاجوش را با ریشه از گیاه مادر جدا کرده و در محیط جدید کشت می کنند.برداشت سماق در اوایل شهریور ماه صورت می گیرد.
مضرات سماق
باید توجه داشت هرچند سماق از خواص بسیاری برخوردار است و مصرف آن به عنوان چاشنی با غذاها توصیه می شود
اما مصرف آن برای افرادی که معده حساسی دارند مناسب نیست و می تواند ایجاد ناراحتی کند.
همچنین در صورتی که سماق به خوبی تهیه نشده باشد به ویژه دانه آن می تواند برای برخی افراد مشکلاتی ایجاد کند.
.
منبع: ساعدنیوز | https://saednews.com