این جنس دارای ۳۵۰ گونه مختلف از گیاهان خشبی همیشه سبز بالا رونده و حاوی ده گونه با ساقه گوشتی است. سیسوس بومی استرلیا بوده و ارتفاع آن به ۵ تا ۶ متر می رسد. برگهای براق و سبز هستند، شکل تخم مرغی داشته و درای لبه دندانه دار تیز می باشد. طول برگها در حدود ۱۰ سانتی متر است. از این گیاه به صورت آویزی هم می توان استفاده کرد. بسیار مناسب برای دفاتر اداری و بانکها با نور متوسط و نور مصنوعی می باشد. در برابر سایه مقاوم بوده و گیاهی کم توقع و مناسب برای افراد مبتدی است،در گلدان احتیاج به قیم دارد و جهت جلوگیری از رشد طولی و دراز شدن ساقه ها حذف گهگاه جوانه های انتهایی لازم است،برگها بزرگ و دندانه دار،سبز روشن و محکم و انبوه است.
سیسوس نباید در نور مستقیم خورشید قرار بگیرد و مهم تر از همه این که «نباید پای آن خیس شود». مطمئناً لازم است که آن را خوب آب بدهید اما نگذارید آب خصوصاً در زمستان در پای آن جمع شود، وگرنه نقطه های زرد رنگی بر روی برگ ها به وجود می آید. «برخی از واریته های آن دارای رنگ هایی چشمگیر و برگ هایی نوک تیز است که طول آنها به ۱۵ سانتی متر می رسد. این گونه از گیاه قادر به گل دهی است و چنانچه دمای اتاق ثابت باشد، میوه های کوچک و آبی رنگی تولید می کند. بهتر است هر بهار گلدان آن را عوض کنید، اما چنانچه این گیاه متصل به داربست باشد این کار مشکل است، در غیر این صورت می بایست چند عدد چوب را در کنار آن قرار داد تا پیچک ها از آن بالا روند.
مهمترین گونه هاوواریته ها :
Cissus antarctica (Kangaroo Treebine)
(Cissus (hypoglauca
Cissus quadrangularis (Veld grape)
Cissus rhombifolia (Oak Leaf Ivy, Grape Ivy)
(Cissus (striata
(۶Cissus trifoliata (Arizona Grape Ivy, Sorrelvine)
(Cissus (tuberosa
Cissus bainesii synonym of Cyphostemma bainesii (Gouty Vine)
(Cissus betaeformis (synonym of Cyphostemma betiforme
Cissus capensis synonym of Rhoicissus capensis (Evergreen Grape)
(Cissus currori (synonym of Cyphostemma currori
Cissus incisa synonym of Cissus trifoliata (Arizona Grape Ivy, Sorrelvine)(Cissus quadrangula synonym of Cissus quadrangularis (Veld grape)14Cissus
voinieriana synonym of Tetrastigma voinierianum
شرایط پرورش و تکثیر گیاه سیسوس :
نور مناسب گیاه سیسوس :
به نور فراوان نزدیک پنجره احتیاج دارد ولی از نور مستقیم آفتاب گریزان است ودر صورتی که در مقابل نور مستقیم آفتاب قرار گیرد برگهایش حالت سوختگی پیدا می کنند ودر نور کم برگ ها درازتر می شوند .سطح های مختلف نور را تحمل می کند از خیلی کم تا خیلی زیاد (حداقل ۷۵ فوت کندل ) علاقه مند به نور ۱۲۰۰ تا ۲۰۰۰ فوت کندل می باشد .
دمای مورد نیاز گیاه سیسوس :
بهترین رشد را در قسمت پر نور گلخانه دارد . در زمستان در درجه حرارت ۱۵ و در تابستان در ۲۰ درجه سانتیگراد می شود اگر درجه حرارت از ۲۰ درجه سانتیگراد بیشتر باشد غبار پاشی ضروری به نظر می رسد. دما و رطوبت خاک را به خوبی کنترل کنید.
آبیاری گیاه سیسوس :
بین دو آبیاری اجازه دهید سطح خاک خشک شود بعد از اینکه سطح خاک تقریبا خشک شد آبیاری و سپس زهکشی کنید . هرگز خاک را پیوسته و مرتب مرطوب نگهداری نکنید چون در این صورت ریشه اش دچار پوسیدگیمی شود. در تابستان هفته یکبار ودر زمستان هر دو هفته یکبار آبیاری کنید .
رطوبت مناسب گیاه سیسوس :
در صورتی که در تابستان درجه حرارت از ۲۰ درجه بالاتر رود غبار پاشی هر روزه وگرنه هفته ای یکبار کافی است .
کوددهی گیاه سیسوس :
جهت کود دهی از کود های مایع یا جامد محلول در آب مخصوص گیاهان زینتی هر دو هفته یکبار استفاده کنید میزان کود لا زم برای هر ماه ۱٫۵ الی ۲ کیلو نیتروژن به نسبت ۲-۱- ۳ می باشد .در صورت نیاز به میکرو المنت ها ۰٫۵ گرم در هر ۹۰ سانتیمتر مربع به صورت محلولپاشی یا نواری استفاده کنید کوددهی ۳ یا ۴ بار در سال ( اوایل بهار ، اوایل تابستان ، اواخر تابستان ، پائیز ) اجازه دهید رنگ برگ شما را راهنمایی کند برگ های سبز تیره یعنی اینکه میزان کود خوب است در صورتی که رنگ زرد روشن در شاخ وبرگ های جدید مشاهده گردید دز توصیه شده را بالا ببرید.
خاک مناسب گیاه سیسوس :
در انواع خاک ها رشدمی کند ولی خاک لومی را ترجیح می دهد . زهکشی آن باید مناسب باشد( مخلوطی از خاک باغچه یا خاکبرگ قابل توصیه است ) پرلایت و calcined clay,Styrofoam غالبا توسط پرورش دهندهای تجاری استفاده میشود.
تعویض گلدان گیاه سیسوس :
هنگامی که گیاه جوان ودر حال رشد است هر سال دو بار (در اواسط بهار و تا بستان ) احتیاج به تعویض گلدان دارد و در سال های بعد فقط به عوض نمودن خاک های سطحی گلدان با خاک نو و غنی اکتفا نمائید .انتخاب یک گلدان مناسب برای این گیاه خیلی مهم می باشد چونکه ریشه های سیسوس به زهکشی خوبی نیازمند است . برای فروش تجاری در گلدان هایی که قطردهانه آن ان ۷ تا ۲۵ سانتیمتر است گذاشته می شود و برای سبد های اویزان در گلدان هایی که اندازه آن ۱۵ تا ۵۶ سانتیمتر است گذاشته می شود .
تکثیر گیاه سیسوس :
این گیاه را میتوان به راحتی در خانه نگهدااری کرد و با یک روش شناخته شده ، به نام Direct-stieking ، یعنی کاشت مستقیم قلمه ها درون گلدان، تکثیر این گیاه است. با استفاده از یک چاقوی تیز، قیچی باغبانی و یا سر شاخه زن، قلمه های انتهایی ساقه را به اندازه ۸ تا ۱۲ سانتیمتر، جدا کنید، در پودر هورمون ریشه زایی رو برده و سپس با دقت در گلدان بکارید. قبل از این کار، برگهای پایین قلمه ها را جدا کنید. هر ۳ تا ۴ قلمه را در گلدانی با قطر دهانه ۹ سانتیمتر، حاوی کمپوست با پایه پیت قرار دهید. قلمه ها را باید با کیسه پلاستیکی شفاف، بپوشانید و تا زمان ریشه دهی که معمولا سه هفته طول می کشد، در دمای ۱۸ تا ۲۰ درجه سانتیگراد و نور مناسب ولی دور از تابش مستقیم خورشید، نگاه دارید.
آفات و بیماری های گیاه سیسوس :
اگر دیدید رشد گیاه کند شده و برگها رنگ پریده هستند، گیاه را هر دو هفته یکبار، تغذیه مصنوعی نمایید. اگر فاصله بین برگها زیاد شود و رشد گیاه کند گردد، نشانگر این است که نور محیط کافی نیست. لکه های قهوه ای روی برگها دراثر آبیاری بیش از حد ایجاد می شود. باید اجازه دهید سطح خاک درفاصله بین دو آبیاری، خشک شود.
هوای سرد وخشک باعث سست شدن برگها ودر نهایت ریزش آنها می گردد.
برگهای زرد شده و آغشته به تارعنکبوت باسم کنه کش ترمیم پیدا می کند زیرا عامل آن فعالیت کنه قرمز بوده و این کنه به سم خیلی حساس است. غبارپاشی در کاهش آفت موثر است. در صورتی که برگهای پیچ کانگورو چروک خورده و سقوط نمایند، نشانگر آن است که حرارت محیط بالاست. گلدان رابه محل خنک تر بوده و غبار پاشی کنید، همچنین هوای خیلی سرد برگهای پایینی گیاه را از بین برده و رشد گیاه را متوقف می کند.
منبع: ساعدنیوز | https://saednews.com