اکسالیس یکی از جذاب ترین گیاهان به رنگ سیاه می باشد و بیشتر اعضای خانواده این گیاه به رنگ سیاه کامل هستند اما بعضی دیگر آن دارای خالخالی های بنفش نیز می باشند .
به این نوع گیاهان شبدر بنفش نیز می گویند که واقعا تیره است و حال اینکه میزان تیرگی موجود در گیاه را چقدر ببینیم ، بستگی به نور محیط و دیگر وضعیت های رشدی دارد که گیاه در آن قرار گرفته است .
چگونه گیاه اکسالیس را پرورش دهیم؟
این گیاه از ریشه های زیر زمینی رشد می کند که به آن پیپ می گویند که در فصل های رشد نیاز به مراقبت خاصی از گیاهان نخواهید داشت . این گیاهان معمولا در مناطق شمالی در فصل تابستان رشد خوبی دارند و در حیاط خانه این افراد به وفور یافت می شود و در فصل های سرد نیز می توان به راحتی این گیاهان را همراه با گلدان به داخل خانه آورد و اگر در مناطق گرم زندگی می کنید ، گیاه خود را حتما بیرون از منزل نگه داری کنید.
برگ های بزرگ تر گیاه شبدر هر کدام حدود 8.5 سانت درازا دارند و نرمی این گیاهان کاملا به چشم می آید . این گیاهان شبیه پروانه هایی هستند که سه بال دارند و برگ های این گیاهان شب هنگام به سمت ساقه ها خم می شوند و سپس روز بعد دوباره بلند می شوند . شکوفه های این گیاهان نیز به رنگ صورتی می باشد و گل های آنان نیز معمولا دیرتر از حد معمول رویش دارد و باید کمی صبور باشید تا آن ها را ببینید .
طریقه کاشت پیاز اکسالیس
ابتدا دو سوم گلدان را از خاک پر میکنید سپس یک یا دو یا سه یا 4 عدد پیاز را روی خاک گلدان قرار بدهید طوری که نوک پیازها به سمت بالا باشد (البته اگر هم برعکس بکارید هیچ مشکلی ندارد فقط دیرتر جوانه می زند) هر چی تعداد پیازها در یک گلدان زیاد باشد پرپشت تر خواهد شد بعد روی پیازها حدود 2 الی سه سانت خاک بریزید و خوب آبیاری کنید.
گلدان را در مکانی با دمای بین 18 تا 25 درجه قرار دهید حدود 5 الی 10 روز طول می کشد که جوانه ها از خاک بیرون بزنند.
لازم به ذکر است که بعداز جوانه زدن گیاه را زیاد آبیاری نکنید بگذارید سطح خاک خشک شود بعد آب بدهید و حتما دور از تابش مستقیم آفتاب باشد گرمای زیاد و آفتاب مستقیم گیاه را خراب می کند.
شرایط نگهداری:
آبیاری:
در فاصله بین دو آبیاری باید سطح خاک خشک شود. آبیاری زیاد و ماندن آب در خاک باعث پوسیدگی ریشه و از بین رفتن گیاه می شود. خشکی کشیدن نیز ابتدا باعث سوختگی و خشکی نوک و حاشیه برگ ها و پژمردگی گیاه می شود. با کم شدن دما، نیاز به آبیاری کمتری دارد و نیاز غبارپاش برای ایجاد رطوبت ندارد.
خاک:
خاک این گیاه باید خوب زهکشی و مرطوب باشد بهترین خاک مخلوطی از خاک باغچه برگ و ماسه و کود دامی می باشد.
نور:
شرایط سایه، نیم سایه برای رشد این گیاه مناسب است در صورتی که نور کافی باشد. نور مصنوعی هم می تواند این گیاه را سال ها زنده و سرحال نگه دارد اما به مقدار کافی اگر این گیاه در معرض نور مستقیم آفتاب قرار داشته باشد از بین خواهد رفت.
دما :
دمای مناسب بین 16 تا 25 درجه مناسب است اما تا حدود 36 درجه هم تحمل می کند.
این گیاه به طور کلی مناطق خنک را می پسندد و در برابر خنکی مقاوم است ولی در معرض گرمای شدید از بین خواهد رفت. سرمای زمستان پیاز گیاه را آسیب نمیزند اما ساقه ها از بین می روند و با آمدن بهار دوباره سبز می شوند اگر در منزل نگهداری شود همیشه سبز خواهد ماند.
آبیاری :
هر وقت سطح خاک خشک شد آبیاری صورت بگیرد آبیاری زیاد باعث پوسیده شدن پیاز این گیاه می شود.
تکثیر :
از طریق پیاز تکثیر می شود و هر زمانی از سال در مکانی سایه و خنک و خاکی مرطوب می توانید اقدام به کاشت کنید.
لازم به ذکر است که این گیاه خیلی مقاوم بوده و هیچ آفت و مریضی ای آن را تهدید نمی کند.
در کل گیاهی کم توقع و بی دردسری است و می توان به راحتی در منزل نگهداری کرد.
هرس کردن و مراقبت از گیاه اکسالیس در فصل زمستان
زمانی که به سمت فصل سرما می رویم، کم کم برگ های شبدر می ریزد. در این زمان باید مثل همیشه به آن آب بدهید و مراقبت خود را مثل همیشه ادامه دهید. سپس هر قسمت سبز را مثل همیشه از روی گیاه قیچی کنید و گیاه را داخل گلدان قرار دهید و آن را مانند گیاه خانگی نگهداری کنید و تا چند روز به آن آب سبک بدهید و زیاده روی نکنید .
آسیب های گیاه اکسالیس
بیماری های قارچی ( زرد یا نارنجی شدن پشت برگ گیاهان ) و ایجاد حلقه یرقانی در این گیاه ( حلقه های زرد روی نوک برگ این گیاهان) دو مورد از اصلی ترین بیماری های گیاه شبدر هستند .
در هر دو مورد باید گیاه را از گلدان خارج کنید ، قسمت های بدون رنگ را جدا کنید و سپس قبل از هر کاری خاک تازه را به آن اضافه کنید و دوباره داخل گلدان قرار دهید و سپس گیاه را با روغن چریش اسپری کنید و برای خاک آن نیز از نوع ارگانیک استفاده کنید و مراقب باشید که نور مستقیم نیز به این گیاه نتابد که در این صورت به طور کامل محافظت خواهد شد .
منبع: ساعدنیوز | https://saednews.com