پرورش آلسترومریا
نیاز ها:
دما: آلسترومریا به سرمای زیاد حساس بوده، بنابراین در گلخانه سرد پرورش داده می شوند. دمای بالا فرایند گلدهی را جلو می اندازد ولی در دماهای بیشتر از ۲۰ تا ۲۵ درجه سانتی گراد ممکن است گلدهی ساقه های ضعیف تری داشته باشند و جوانه ها ناقص شوند، علایم ویروسی ظاهر شده و سرانجام گلدهی زود متوقف می شود. دمای گلخانه در شب باید ۱۰ تا ۱۳ درجه سانتی گراد و در روز ۱۶ تا ۱۸ درجه سانتی گراد باشد. این گیاه مناسب خاک های مرطوب و شرایط آفتابی تا سایه –آفتابی می باشد.
دما نقش مهمی در کنترل گلدهی و خفتگی آلسترومریا دارد و به ویژه دمای بستر اهمیت داشته و دمای ۱۶ درجه سانتی گراد برای آن مناسب است و در دمای بالا (۲۱ درجه) ریزوم ها وابهارده شده و فقط شاخساره های رویشی تولید می کنند. برای خنک کردن بستر، از لوله های آب سرد استفاده می شود.
تشکیل شاخساره آلسترومریا از روی زیرزمین انجام می شود. دماهای بالای خاک در طول تابستان در بیشتر ارقام باعث کاهش گل انگیزی می شود. چون تعداد شاساره های کور در پاییز و زمستان افزایش می یابد. ارقامی وجود دارد که به تولید شاخساره های کور حساسیت کمتری داشته و بدون خنک کردن خاک می توانند در پاییز گل بدهند اما به هر حال دراین شرایط طویل تر شده، دیرتر گل داده و یکنواختی کمتری نسبت به خاک خنک شده دارند. برای جلوگیری از تشکیل شاخه های کور در پاییز، نگه داشتن دمای خاک در فصل تابستان، در حدود ۱۴ درجه سانتی گراد توصیه می شود. در کشور هایی که شدت نور بیشتر است (مانند جنوب اروپا و ژاپن) دما باید کمی بالاتر (۱۷ -۱۵ درجه سانتی گراد)باشد.
به طور کلی، در بهار اجازه می دهند دمای خاک تا چند هفته قبل از شروع خنک کردن خاک (تا ۱۷ –۱۶ درجه سانتی گراد) کمی افزایش یابد که باعث تشویق گیاه به تولید تعداد شاخساره کافی قبل از تابستان می شود. اگر دمای خاک در زمستان خیلی کم شود (۱۲ درجه) یا از ماه دی تا اسفند کمتر شود، باعث تولید گل در اواخر بهار می شود و بسته به رقم، باعث عدم رشد رویشی و کاهش کیفیت ساقه در بهار می شود/ بنابراین، کاربرو سیستم خنک کننده خاک و نیز گرم کردن خاک در زمستان تا ۱۴ –۱۳ درجه سانتی گراد برای تولید گل با کیفیت خوب توصیه می شود.
آبیاری:
چون ریشه آلسترومریا سطحی است نیاز آبی آن نسبتا“ بالا می باشد.سیستم آبیاری مناسب از نوع بارانی و قطره ای می باشد.نیاز آبی ماهانه آلسترومریا در ماه های آبان، آذر و دی ۲۰ میلیمتر تا بیش از ۱۰۰ میلیمتر در ماه های اردیبهشت، خرداد و تیر متغیر است. بطور متوسط در طول سال به ۸۰۰-۵۰۰ میلیمتر آب نیاز دارد.
رطوبت مناسب هوا :
۸۰-۷۰ درصددر صورتی که در تابستان رطوبت هوا کمتر از ۵۰% باشد ترکیب آبیاری بارانی و قطره ای توصیه می شود.
نور:
۱۳-۱۲ ساعت نور در روز برای گلدهی مناسب است.روزهای کوتاه (۸ ساعت) موجب تاخیر گلدهی و کاهش عملکرد می شود.در تولید آلسترومریا گاهی از نور مصنوعی استفاده می شود.استفاده از لامپ نور سفید، گلدهی را تحریک می کند.
گاهی نور مصنوعی در زمستان بصورت حداکثر ۱۳ ساعت لازم است.اگر نور مصنوعی با شدت ۳۵۰۰-۳۰۰۰ لوکس بر متر مربع از اواخر مهر تا اواسط آذرماه تا ۱۴ ساعت در روز و سپس تا بهمن ماه به ۱۲ ساعت در روز برسد نور مناسبی است.
محیط کشت:
مواد آلی با زه کشی خوب و خاک نرم و پوک، بهترین محیط برای آلسترومریا است. PH مناسب آن ۷-۶ است. به نمک زیاد حساس بوده و اگر مقدار نمک قابل حل از ۲/۱ تا ۵/۱ میلی موس بر سانتی متر بیشتر باشد تولید و کیفیت آن کاهش می یابد. آلسترومریا بهترین رشد را در شرایط به نسبت خشک دارد و آبیاری زیاد باعث پوسیدن ریشه آن می شود. وقتی برای اولین بار کاشت می شود تا زمان خروج اولین شاخه های جدید، از آبیاری بیش از حد آن باید خودداری کرد.
نیتروژن برای افزایش تولید گل و پیش انداختن آغاز گلدهی، نیاز است. همانند میخک از قیم های مشبک برای نگه داشتن ساقه گل ان استفاده می شود.
بطور کلی ویژگی های خاک مورد استفاده برای این گیاه :
۱- داشتن ساختمان مناسب
۲- برخورداری از زهکش مناسب
۳- ایجاد محیط مناسب فیزیکی، شیمیایی و بیولوژیکی برای ریشه دهی خوب
۴- دارای مواد غذایی با نسبت های مناسب
۵- عاری از آفات و بیماری ها
تغذیه:
مقدار فسفات موجود در خاک به مقدار کافی باشد. آلسترومریا به نیتروژن نیتراتی (No3، که مسئول برگساره سبز تیره است) حساس می باشد.عموما ۲۸۰-۲۰۰ پی پی ام بصورت نیترات کلسیم و نیترات پتاسیم بکار برده می شود. حداقل یکبار در هفته با کود کامل به همراه آبیاری، کود دهی انجام می گیرد.
اگر pH خاک خیلی بالا باشد( ۷ یا بیشتر) کمبود آهن یا منگنز اتفاق می افتد که این کمبود با زرد شدن برگ ها مشخص میگردد. کمبود آهن را می توان با تیمار ۶-۵ گرم کلات آهن در متر مربع برطرف نمود.
تغذیه Co2:
افزایش Co2 در گلخانه ۰۲-۱۰% افزایش عملکرد را به همراه داشته است.
در تابستان : ۴۰۰-۳۵۰ پی پی ام
در زمستان : ۸۰۰-۴۰۰ پی پی ام
زمان کاشت
کاشت آلسترومریا با هدف تولید گل شاخه بریده در ماههای تابستان تا اوایل پاییز صورت می گیرد.در اغلب ارقامی که در شهریور تا مهر کاشته می شوند گلدهی در اسفند ماه آغاز می گردد . در انواع پروانه ای که تقریبا تداوم گلدهی دارند کاشت می تواند در هر زمانی از سال انجام شود. بطور کلی کشت آلسترومریا در نیمکره شمالی از آبان ماه تا اواخر خرداد ماه و در نیمکره جنوبی از شهریور تا آذر ماه انجام می شود.
افزایش: از طریق تقسیم ریزوم، کشت بذر و کشت بافت قابل افزایش است./منبع: سایت باغ شیشه ای
.
منبع: ساعدنیوز | https://saednews.com