وایگیلا گیاه خزان کننده و پر ساقه ای است که ارتفاعش معمولاً به ۲ تا ۳ متر میرسد. گلهایش غالباً صورتی سایه دار است، اما اقلامی ازآن گلهای سفید و سرخ جگری تولید میکنند.برخی اقلام شاخ و برگ کرم و سبز دارند.عمر وایگیلا طولانی است،مخصوصاً اگر ساقه های لاغر قدیمی آن منظماًهرس شوند.وایگیلا تقریباً بعد از ۵ سال بالغ می شود، اما از اوایل زندگی خود گل می دهد.این بوته ی سریع الرشد،حتی بی برگ و بارش در زمستان،گیاه خوبی است برای ایجاد زمینه یا حریم و حایل.
زیبایی اصلی درختچه وایگلیا مربوط به زمان گلدهی آن در اواسط بهار است و آن موقعی است که شاخه های کمانی و نسبتا اویز آن غرق گل می شود.گل های قیفی شکل و به شکل گل های گل انگشتانه است. برگ های سبز تیره بوده و تا اندازه ای براق هستند.
درختچه وایگلیادارای رقم ابلق نیز می باشد. در این رقم گیاه کوچکتر بوده و حاشیه برگ ها به طور نا منظم به رنگ کرم تا سفید در می اید. خاک متوسط، ابیاری معمولی و مقداری هرس سالیانه سبب می شود وایگلیا به فرم مناسب خود رشد کند. بعد از گلدهی شاخه های گل دهنده را تا محل یک رشد جدید هرس کنید، و در هر شاخه به دو جفت شاخه جدید اجازه رشد دهید. شاخه های قدیمی که رشد قابل قبولی ندارند را از نزدیک زمین هرس کنید. از این درختچه می توان در کاشت حاشیه ای و ایجاد توده گیاهی مملو از گل در بهار و همچنین به عنوان گیاه زمینه استفاده کرد.
اقلیم:
در مناطق گرم تا کاملاً سرد نشو و نما می کند، اما برای مناطق لم یزرع یا حاره خوب نیست.
میزان نور و دما:
به آفتاب کامل نیاز دارد،اما در پناه از بادهای شدید بودن را ترجیح می دهد. باد شدید به گلهای وایگیلا صدمه میبزند و ممکن است لبه ای برگهای نرم و نو آن را بسوزاند و قهوهای کند.
خاک:
به خاک با زهکشی خوبی نیاز دارد که مدت ها پیش از زمان کاشت با مقدار زیادی کود حیوانی کاملاً پوسیده یا کمپوست تقویت شده باشد. همچنین دادن پوشش گیاهی به خاک یا مالچ پاشی با مواد آلی سبب بهبود رشد آن خواهد شد.
طرز کاشت و پرورش:
تکثیر:
قلمه گیری یکی از راه های معمول و متداول تکثیر این گیاهان است که قلمه ها را می توان از ساقه ای با عمر یکسال در اوایل بهار و قبل از بیدار شدن گیاه از خواب زمستانی و یا بعد از اتمام گلدهی و در اواخر تابستان تهیه کرد .طول قلمه ها 20-15 سانتیمتر است و برای تهیه قلمه برش را از حدود 1 سانتیمتر پایین تر از ناحیه یک گره (گره به ناحیه اتصال برگ به ساقه گفته می شود) می زنیم و می بایست در صورت وجود برگ برگها را از یک دوم پایینی طول قلمه حذف کرد. استفاده از هورمونهای ریشه زایی به ریشه دهی قلمه ها کمک می کند.
از مخلوط خاک برگ + شن ، کوکوپیت +پرلایت ، پیت موس + پرلایت و یا هر مخلوط سبک دیگری که توانایی حفظ رطوبت را نیز دارد برای کاشت قلمه ها استفاده کرد. مخلوط کاشت را به خوبی خیس کنید و بعد از گذشت نیم ساعت و خروج آب اضافی نسبت به کاشت قلمه ها اقدام کنید. گلدان محتوی قلمه ها را باید در مکانی با دمای 24-20 درجه ، روشن اما به دور از نور آفتاب قرار داد و اجازه نداد تا سطح خاک آن خشک شود و همچنین کشیدن یک پلاستیک شفاف بر روی قلمه ها به حفظ رطوبت و ریشه زایی قلمه ها کمک می کند.
زمانی که شاهد رشد جدید جوانه های برگ بر روی قلمه ها بودیم می توانیم کیسه پلاستیکی را برداریم. همچنین در طی این مدت نیز اگر روزانه حدود یک ساعت این کیسه برداشته شود به جلوگیری از شیوع بیماری های قارچی در اثر رطوبت بالای محیط کمک می کند. همچنین غبارپاشی ساقه های قلمه ها در طی دوران ریشه زایی به ریشه دهی آنان کمک می کند. ریشه زایی حدود 6 هفته طول می کشد.
آبیاری:
در سراسر بهار و تابستان به آبیاری منظم و عمیق نیاز دارد.
کوددهی:
در اوایل بهار غذای کامل گیاه به خاک بدهید.دادن کود حیوانی دانه بندی شده ی مرغی یا آرد استخوان مفید است.
مشکلات:
مشکل خاصی از لحاظ آفت حشره ای و بیماری ندارد.
گل دهی:
فصل:
گلهای فراوان خود را در سراسر بهار تولید میکند، در نواحی خنک تر کمی دیرتر.
شاخه گل بریده:
شاخه های گلدار وایگیلا را می توان برید و برای تزیین داخل منزل به کار برد.
هرس(پیرایش)
برخی از مسن ترین ساقه ها، پس از گل دهی،باید از سطح زمین قطع شوند تا جا برای رشد شاخه های نو باز گردد.این کار باعث جوان شدن مجدد بوته نیز می شود. بهتر است شاخه های نورسته گل داده قطع نشوند، زیرا قطع آنها سبب مخدوش شدن عادت طبیعی رشد گیاه خواهد شد.
آفات و بیماری:
این گیاه آفت و یا بیماری که به شکل جدی و خاص زندگی آنرا تهدید کند ندارد. از بین آفات می توان به شته، کنه تار عنکبوتی و سوسکهای برگخوار و از بین بیماری ها نیز می توان به لکه برگی های قارچی و باکتریایی و گال باکتریایی اشاره کرد که ساقه های موجود در قسمت پایین گیاه را گاهی گرفتار می کند./منبع: سایت باغ شیشه ای و سایت جامع گل و گیاه
.
منبع: ساعدنیوز | https://saednews.com