همانطور که می دانید گل رز یکی از خوش جلوه ترین و پرطرفدار ترین گل های موجود در جهان است، اگر شما در خانه از این گل نگهداری می کنید آشنایی با دفع آفت گل رز به شما کمک خواهد کرد تا بتوانید از این گل زیبا و پر ارزش در مقابل آفات و بیماری ها محافظت کنید.
کمتر گلی را می توان از نظر زیبایی با گل رز مقایسه کرد، اگر خواهان نگهداری از این گل زیبا هستید باید با نکات مهمی که در جهت حفظ سلامت این گل به ما کمک می کند آشنا شوید، چرا که با دانستن این نکات می توانید مدت زمان بیشتری از زیبایی آن بهره مند شوید. گل رز هم مانند هر گیاه دیگر می تواند دچار آفات و بیماری های دیگر شود که در ادامه با مخرب ترین آفتان این گیاه و راه های دفع آفت گل رز آشنا خواهید شد.
دفع آفت گل رز و از بین بردن بیماری های این گیاه
در ابتدا باید برای دفع آفت گل رز و بیماری های این گل با انواع آن آشنا شده تا بتوان آنها را تشخیص و با روش های مخصوص خود اقدام به دفع آفت گل رز کنید.
بیماری ها
لکه سیاه: در بین تمام بیماری هایی که گل رز به آن دچار می شود مخرب ترین آنها لکه سیاه است، این بیماری یکی از رایج ترین بیماری ها است که گل رز به آن مبتلا می شود، این بیماری به صورت لکه های سیاه روی برگ ظاهر می شود سپس به مرور زمان این لکه ها تغییر رنگ می دهند و زرد می شوند و بعد از آن گل رز برگ های خود را از دست می دهد.
راه جلوگیری:شما می توانید برای کمک به گیاه خود و گسترش لکه های سیاه برگ های آن را از گل جدا کنید و تمام برگ هایی که پای گل ریخته است را جمع آوری کنید.
کپک خاکستری: زمانی که گیاه به این بیماری دچار می شود در ابتدا روی برگ ها و ساقه گل رز لکه هایی به رنگ قرمز ظاهر می شود و سپس کپک خاکستری از روی ساقه شروع به گسترش می کند و در مرحله آخر هم رنگی قهوه ای به خود می گیرد و موجب پوسیده شدن گیاه می شود.
راه جلوگیری: برای از بین بردن کپک خاکستری باید از قارچ کش های مسی استفاده کنید.
سفیدک پودری: این بیماری هم مانند لکه سیاه گل رز از رایج ترین آفات این گیاه هستند، این بیماری به صورت یک پوشش سفید و یکدست بر روی برگ، ساقه و دیگر نقاط گیاه به وجود می آید، اگر این بیماری شدتش زیاد شود تمام قسمت های ساقه و برگ های گیاه را در بر می گیرد باعث ریزش برگ ها و کوتاه شدن گل خواهد شد.
راه جلوگیری: به محض مشاهده چنین پوششی در سطح برگ فورا آن را از گیاه جدا کنید و دور بیاندازید، به هیچ عنوان قسمت جدا شده را در کنار دیگر گیاهان قرار ندهید. برای از بین بردن سفیدک پودری از روی ساقه می توانید از سم های مخصوص شیمیایی برای از بین بردن این مشکل کمک بگیرید.
زنگ رز : این نوع بیماری یک بیماری قارچی است که به صورت لکه های کوچک و بر آمده به رنگ قرمز مایل به نارنجی در می آیند، این بیماری اغلب در پشت برگ های گل رز ظاهر می شوند، با گذشت زمان لکه های قرمز رنگ به رنگ سیاه در آمده و سبب ریزش برگ ها می شود. این بیماری معمولا رزهای نوع رونده را درگیر خود می کند. علت این بیماری کم بودن میزان پتاسیم است.
راه جلوگیری: شما می توانید برای عدم گسترش این بیماری قسمت های درگیر این بیماری را جدا کرده و سپس گیاهتان را در مکانی قرار دهید که هوا در آن رفت و آمد داشته باشد.
سفیدک دروغین: این بیماری به صورت لکه هایی ظاهر می شوند که رنگی قرمز متمایل به ارغوانی دارند اما در پشت برگ های گل رز رنگ خاکستری به وجود می آید که در نهایت منجر به ریزش برگ ها می شود، علت ابتلا به این بیماری افزایش و کاهش اختلاف دما است.
راه جلوگیری: برای اینکه بتوانید گل رز را از ابتلا به این بیماری مصون نگهدارید نباید در زمانی که گل در دمای پایین قرار دارد روی برگ و ساقه آن آب بپاشید.
گال طوقه: این بیماری از طریق ریشه به وجود می آید که بیشتر از قسمت هایی که هرس شده است تشکیل می شود و باعث می شود که ریشه گیاه یک طرفه رشد کند.
راه جلوگیری: تعویض خاک با قدرت زهکشی بالا، حذف کامل گیاه، استفاده از پیوند جوانه.
آفت ها
آفت ها از ۴ نوع هستند که از اندام گیاه تغذیه می کنند که برای دفع آفات رز ابتدا باید با آنها آشنا شوید.
آفت های مکنده شیره: این آفات به تمام قسمت های گل چسبیده و شیره گیاه را می مکند این کار باعث می شود که گل دیگر قادر به رشد نباشد در نتیجه گیاه از بین خواهد رفت. از جمله این آفت ها:
شته گل سرخ : این نوع آفت بیشتر به غنچه ها، جوانه ها، سرشاخه ها حمله می کند و از شیره گیاه استفاده می کند، که باعث می شود دیگر غنچه و جوانه ها باز نشوند. راه جلوگیری: یکی از بهترین ترین روش های از بین بردن این شته سم پاشی است.
شته گندم و گل رز: یکی از شایع ترین آفات گل رز شته رز است، این شته ها در فصل بهار بر روی برگ ها، غنچه و ساقه تشکیل می شوند، وجود این شته هادر پشت برگ ها باعث جمع شدن برگ و بد مدل شدن گلتان می شود. راه کنترل این آفت استفاده از حشره کش های سیستماتیک است.
از دیگر گونه های این آفت: شپشک سپردار سفید گل سرخ/ زنجک گل سرخ/ سفید بالک رز/تریپس توتون/ تریپس گل/ کنه دو لکه ای
آفت برگ خوار: این آفت ها از همان ابتدای لارو بودن تا زمانی که به بلوغ برسند بر روی برگ های گل هستند و قادرند خسارت های زیادی را به گل وارد کنند از جمله این آفت ها:
زنبور برگ بر رز: این آفت به برگ های گل حمله کرده و آن ها را به صورت نیم دایره جدا می کنند.
زنبور برگ خوار رز :لارور های این زنبور به رنگ سبز است که لکه های سیاه دارد، این آفت هم از برگ های تازه و جوان گیاه استفاده می کند.
زنبور برگ خوار ثانویه رز: این آفت جوری از برگ ها تغذیه می کنند که در آخر فقط رگ برگ های گیاه به جا می ماند.
زنبور شبه زالوی برگ خار رز: لاروهایی که از این زنبور بر روی برگ ها به جا می ماند از طریق پارانشیم هایی که در قسمت روی برگ ها هستند تغذیه می کنند.
پروانه برگ خار رز: این پروانه زمانی که به گل رز حمله می کند بر روی برگ های آن تارهایی ایجاد می کند. این پروانه از قسمت های نرم برگ استفاده می کنند.
پروانه جوانه خار رز: این آفت هم با جا گذاری لارو های خود بر روی جوانه باعث از بین رفتن جوانه گل و عدم گل دهی آن می شود.
کنه تار عنکبوتی: این نوع کنه را نمی توان به راحتی با چشم دید، این کنه ها در روی برگ تخم می گذارند که این تخم ها از آب هایی که در رگ برگ های وجود دارند تغذیه می کنند، این نوع کنه تمام سطح برگ را از تار پر می کند.
گروه آفات گل خوار: فرق این آفت با دیگر آفت ها این است که خود گل رز را مورد هدف قرار می دهند و با خوردن برگ های گل رز باعث می شوند این گل از زیبایی دربیاید و شکل نام مطلوبی به خود بگیرد. این نوع افت در فصل بهار آشکار می شوند. از مهم تربن گونه های این آفت: سوسک گل خوار سیاه، زنبور گال زای رز،سوسک سبز گل سرخ،سوسک گل خوار بور.
گروه آفات چوب خوار: این آفت بیشترین قسمت هایی که مورد حمله قرار می دهند شاخه ها، ریشه و ساقه گل رز است، این آفت ها کرم های سفید رنگ کوچکی هستند و در زمانی که به صورت لارو هستند به درون ساقه و ریشه گل نفوذ کرده و از آن تغذیه می کنند. مهمترین نوع این آفات: زنبور چوب خوار، کرم سفید ریشه، شاخک بلند رزاسه.
راه های مبارزه و دفع آفت گل رز
زمانی که گل رز شما دچار آفت می شود خواهید دید که مورچه های زیادی در اطراف گل جمع می شود شما می توانید به راحتی با استفاده از سم های مخصوص که بهترین آن سم دیازینون است استفاده کنید.
برای سم پاشی گل رز باید به ازای هر یک لیتر آب از ۲ سی سی سم استفاده کنید سپس این سم را بر روی قسمت هایی که افت ها چسبیده اند بپاشید، سپس در عرض مدت کوتاهی تمام این شته ها از بین می روند. (این را معمولا برای دفع آفت گل رز جواب می دهد)
.
منبع: ساعدنیوز | https://saednews.com