کاهو چینی (نگهداری + پرورش)

« راهنما و دانستنی‌ها »

نحوه پرورش و نگهداری کاهو چینی

کاهوی چینی (نام علمی: ‘Brassica rapa var. pekinensis’) گیاهی از تیره کلم‌سانان است. در چینبه دو گروه کاهوی چینی بزرگ (به چینی: 小白菜) و کاهوی چینی کوچک (به چینی: 小白菜) تقسیم می‌شود.

کاهوی چینی در آشپزی ژاپنی بسیار کاربرد دارد و به عنوان یک سبزی زمستانی بسیار محبوب است. این کاهو پس از دایکون و کلم برگ مرتبه سوم در کشت سبزیجات را در ژاپن به خود اختصاص داده است.

کاهو مینیوت بهترین واریته از کاهوی چینی کوچک بوده و اندازه ی آن به 15 تا 25 سانتی متر می رسد.

برگ های بیرونی کاهو مینیوت سبز تیره و برگ های داخلی آن سبز بسیار روشن و تقریباً زرد رنگ می باشد.

کاهو چینی مینیوت بسیار ترد تر از کاهو های رایج در ایران و مزه ی آن نیز کمی شیرین تر می باشد.

یکی از ویژگی های برجسته کاهو مینیوت تراکم برگ ها در قسمت بالایی آن برخلاف باقی کاهو ها ست که باعث ایستادگی بسیار خوب این کاهو شده.

دوره ی رشد این کاهو (کاشت بذر تا برداشت ) حداکثر 50 روز بوده و به بیماری سفیدک داخلی نیز مقاوم می باشد.

شرایط آب و هوایی کاشت بذر کاهو چینی مینیوت :

دما:

کاهو نسبت به سبزی های دیگر تحمل سرمای بیشتری را دارد و در آب و هوای خنک نتیجه بهتری دارد درنتیجه در شهر های خنک کاشت بهاره و در شهر های با آب و هوای گرم کاشت پاییزه و زمستانه آن بهتر است، البته برای کاشت خانگی در هر شرایط آب و هوایی میتوان کشت نمود.

گرما ، کم آبی و خشکی باعث می شود کاهو زودتر به گل برود و در نتیجه کیفیت آن کاهش پیدا کند.

کاهو دمای کمتر از صفر درجه را نیز تحمل میکند ولی اگر سرما پایدار باشد باعث بد فرم شدن برگ ها و جمع شدن آنها و تغییراتی در رنگ برگ کاهو می شود.

خاک:

کاهو در اکثر خاک ها قابل رشد است ولی در خاک های فقیر عملکرد و کیفیت محصول کاهش می یابد. بهترین نتیجه را در خاک های نیمه سبک و غنی دارد.

برای کاشت خانگی خاک های نیمه سبک عملکرد خوبی دارد، خاک رسی شنی یا ترکیبی از کود حیوانی و خاک باغچه یا خاک برگ گزینه های مناسبی می باشد.

قبل از کاشت در باغچه می توانید کود حیوانی را در سطح خاک پخش و خاک را زیر و رو کرده و سپس اقدام به کاشت بنمایید.

آموزش کاشت بذر کاهو چینی مینیوت :

کاهو را در مناطق گرم که زمستان ملایمی هم دارند در پاییز و زمستان کاشته می شود و در شهر های سرد که زمستان سردی دارند در بهار اقدام به کاشت آن می کنند.

در کاشت پاییزه بذر ها را در شهریور ماه می کارند، در کاشت بهاره در اردیبهشت یا خرداد اقدام به کاشت آن می کنند.

البته برای کاشت خانگی در باغچه یا گلدان در تمامی طول بهار و تابستان می توان اقدام به کاشت نمود که در ادامه به آن میپردازیم.

بذرها را با فاصله ی 15 تا 30 سانتی متر از یک دیگر می کارند و بر روی آن لایه ی نازکی از خاک نرم می ریزند و به آرامی آبیاری می کنند به طوری که بذرها جابه جا نشوند.

بذر ها بعد از گذشت 3 تا 5 روز از خاک بیرون می آیند.

کاهو را میتوان در سینی نشاء یا زمینی دیگر یا گلدانی نشاء کرد و سپس بعد از رشد آن به زمین و محل اصلی انتقال داد و با فاصله های یکسان و مرتب کاشت.

در روشی دیگر میتوان بذر ها را به صورت دست پاش کاشت و بعد از رشد آن و رسیدن به طول 5 سانتی متر اقدام به تنک کردن بوته ها و کاهش تراکم آنها نمود.

کاشت بذر کاهو چینی مینیوت در منزل :

بهتر است کاهو در اوایل بهار یا پاییز که هوا خنک است کاشته شود، اگر خواستار کاشت در فصل گرم یا در داخل آپارتمان یا پشت پنجره هستید باید نیاز سرمایی بذرها را برطرف کنید، این عمل درصد موفقیت را بسیار بالا می برد که در ادامه به آن می پردازیم.

برای کاشت کاهو در داخل آپارتمان و پشت پنجره منزل یا در فصلی که هوا گرم می باشد برای موفقیت بیشتر در کاشت باید ابتدا نیاز سرمایی بذرها را برطرف کنیم.

برای این کار تمامی بذر های موجود را بین چند لایه دستمال خیس گذاشته و داخل پلاستیک فریزر قرار می دهیم و در طول روز داخل یخچال و در قسمتی که امکان یخ زدن وجود ندارد می گذاریم (طبقه ی پایین یخچال) و شب آن را بیرون قرار می دهیم، این عمل را تا 20 روز انجام می دهیم و با مشاهده جوانه زدن بذرها اقدام به کاشت آنها می کنیم.

برای کاشت در باغچه بعد از آماده سازی خاک، بذر کاهو چینی مینیوت را در گودال های نیم سانتی متری با فاصله ی 15 سانتی متر به صورت خطی بکارید.

کاهو را باید در مکانی کاشت تا روزانه حداقل 6 ساعت آفتاب بخورد.

خاک گلدان یا محل کاشت باید نیمه سبک، غنی و دارای زهکشی بالا باشد، سطح خاک باید همیشه مرطوب باشد ولی غرق آبی نباشد.

برای کاشت در گلدان، گلدانی را انتخاب کنید که حداقل 10 سانتی متر باشد.

بذر ها را با فاصله چند سانتی متر ( 2 تا 3 سانتی متر) بر روی گلدان قرار دهید و بر روی آن به اندازه ی نیم سانتی متر خاک نرم بریزید و سپس به آرامی آبیاری کنید.

گلدان را باید در جای نورگیر قرار دهید و تا قبل از جوانه زنی اجازه ندهید خاک خشک شود .

وقتی کاهو ها رشد کردند میتوانید بوته ها را تنک کنید (بوته های اضافی را حذف کنید) تا فضای بیشتری برای باقی کاهو ها باشد.

کاهو هایی که تنک کرده اید را میتوانید در گلدانی یا محلی دیگر به صورت جداگانه بکارید.

برای اینکه کاهو طعم و کیفیت بالایی داشته باشد باید خاک آن همیشه مرطوب باشد. البته نباید خاک را خیس نگه داشت بلکه باید مرطوب باشد.
اگر هوا گرم باشد باید گلدان کاهو را در سایه قرار داد.

شرایط محیطی مطلوب کاشت کاهو چینی

محدوده دمای مطلوب رشد از 22-12 درجه سانتی گراد متغیر است و تشکیل هد در دمای بین 20-16 درجه سانتی گراد صورت می گیرد . دماهای بالاتر از 25 درجه سانتی گراد ، به استثنای رقم های مقاوم به گرما و زودرس ، باعث تاخیر در تشکیل هد و کاهش کیفیت می شوند . دماهای بالا در طی تشکیل هد باعث کاهش فشردگی و افزایش وقوع سوختگی انتهایی می شوند .

دماهای بالاتر از 32 درجه سانتی گراد برای نمو گل نیز مضر می باشند . کلم چینی در مناطق خنک نیمه گرمسیری و مناطق معتدله با دماهای متوسط کشت می شود و همچنین گیاه در ارتفاعات مناطق گرمسیری که هوا معتدل است ، کشت می شود .

خاک و تغذیه در کاشت کاهو چینی

کلم چینی نیاز به مقدار زیادی نیتروژن ، کلسیم و رطوبت خاک دارد . رطوبت خاک نباید کمتر از 85-70 درصد ظرفیت مزرعه ای باشد . تحمل کلم چینی به شوری کم است .

ازدیاد

ازدیاد آن با کاشت مستقیم بذر یا نشاکاری صورت می گیرد . تراکم گیاهی بین 80000-60000 گیاه در هکتار متغیر است .

رشد و نمو

روزهای با دمای متوسط و شب های خنک باعث افزایش عملکرد و کیفیت آن می شود . اثر متقابل شدت نور و دما بر رشد و نمو تاثیر می گذارد . شدت نور بالا نمو برگ را تحریک و باعث تشکیل زودهنگام هد می شود .

شدت نور کم باعث تشکیل برگ های باریک و کاهش عملکرد می گردد . طول روز بر تشکیل هد بی تاثیر است ، اما ممکن است بر سرعت رشد موثر باشد . دمای پایین به مدت طولانی برای گلدهی لازم است و در برخی رقم ها ، دمای کمتر از 13 درجه سانتی گراد کافی است .

ورنالیزاسیون برای القای ساقه گلدهنده لازم است و طولانی تر شدن دوره سرمادهی باعث تسریع گلدهی می شود . در کاشت کاهو چینی باید در نظر داشت که برای پرهیز از گلدهی زودتر از موعد (بولتینگ) دما باید بالاتر از 18 درجه سانتی گراد باشد .

در حالی که دماهای پایین باعث تحریک بولتینگ می گردند ، طول روزهای بلند سبب تشدید گلدهی می شوند . در برخی رقم ها طول روزهای بلند نسبت به دماهای پایین باعث تحریک بیشتر گلدهی می شوند.

در شرایط روزهای بلند ، برخی رقم های حساس می توانند بدون مواجه شدن با دمای کمتر از 15 درجه سانتی گراد گل تولید کنند رشد اولیه گیاه سریع است و هد بعد از این که روزت دارای 15-12 برگ بود ، تشکیل می شود . گاهی کشاورزان برگ های بیرونی را به هم می بندند تا هد زودتر و با کیفیت بهتر تشکیل شود .

برداشت

رقم های زودرس 50 یا 55 روز و رقم های دیررس 100 روز بعد از کاشت برداشت می شوند . کلم چینی زمانی برداشت شودکه هد کامل تشکیل شده باشد و با بریدن هد از ساقه ، مانند کلم پیچ و کلم گل ، برداشت می شود .

وزن گیاه از 5/0 تا 5 کیلوگرم متغیر است ، گاهی وزن به 10 کیلوگرم هم می رسد . تعداد برگ ها از 20 تا 150 متغیر است و عملکرد تا 60 تن در هکتار گزارش شده است . هدهای برداشت شده برای جلوگیری از صدمه آفتاب مستقیم ، باید در سایه قرار داده شوند .

انبار مانی

کلم چینی در دمای صفر درجه سانتی گراد و رطوبت نسبی 100-95 درصد به مدت 3-2 ماه قابل نگهداری است

ناهنجاریهای فیزیولوژیکی

در کاشت کاهو چینی باید در نظر داشت که کلم چینی نسبت به سایر کلم ها به سوختگی انتهایی حساس تر است و این ناهنجاری باعث کاهش عملکرد آن می شود . رشد فوق العاده زیاد در طی تشکیل هد باعث افزایش این ناهنجاری می شود .

اگر نسبت نیترات به آمونیوم در طی رشد بیشتر باشد تا حدودی می توان این ناهنجاری را کنترل کرد . محلول پاشی با کلرید کلسیم باعث کاهش این ناهنجاری می شود.

.

منبع: ساعدنیوز | https://saednews.com

error: Alert: Content selection is disabled!!