گیاه فلفل سبز (نگهداری + پرورش)

« راهنما و دانستنی‌ها »

فلفل,طریقه کاشت فلفل,نحوه کاشت فلفل در منزل

فلفل سبز گیاهی است یک‌ساله که درجه حرارت پایین باعث کم شدن دوره رشدش می‌شود. در بعضی از مناطق که آب و هوا مساعد باشد، ممکن است ساقه خشبی شود و بیش از یک سال عمر کند و به صورت گیاه دو ساله درآید.

در منابع سبزی کاری ارقام مختلف جنس فلفل (Capsicum) شرح و تفسیرهای گوناگونی دارد. در بعضی کتاب ها تمام ارقام فلفل مربوط به گونه Capsicum frutescens L. می باشد. در تعدادی کتاب های دیگر ارقام فلفل جزء Capsicum annum L. قرار دارد. در صورتی که در بعضی از کتاب ها ارقام فلفل مربوط به هر دو گونه ذکر شده می باشد.

به طور کلی، جنس Capsicum دارای ۵ گونه است که عبارت اند از: C. frutescens L. ، C. sinense ، C. annuum L. ، C. baccatum و C. pubescens .

به نظر می رسد که بیشتر ارقام فلفل خوراکی جزء گونه هایC. annuum L. وC. frutescens L. باشند. انواعی از فلفل، که دارای گل های سفید رنگ، یا سفید تیره رنگ اند و آن ها به تنهایی روی ساقه قرار دارند و تولید میوه هایی می کنند که جدا جدا از یکدیگر روی ساقه قرار دارند، جزء گونه C. annuum L. می باشند. در صورتی که گل های گونهC. furtescens L. به رنگ سفید مایل به سبز و یا سفید مایل به زرد بوده، اغلب بیشتر از ۲ یا ۳ و یا بیشتر روی ساقه قرار دارند.

بعضی معتقدند فلفل سبز یا فلفل شیرین مربوط به گونهC. annuum L. می باشد؛ ولی فلفل های تند جزء گونهC. furtescens L. قرار دارند. “بیلی” تقسیم بندی دیگری برای انواع فلفل ذکر می کند. براساس این تقسیم بندی تمام ارقام گیاه شناسی فلفل مربوط به گونهC. furtescens L. به شرح زیر می باشند:

“فلفل مخروطی شکل”

نام علمی این نوع فلفلCapsicum furtescens L. var. concides است. شکل میوه ها مخروطی می باشد و طعم آن تند است.

چگونه فلفل پرورش دهیمپچ

پرورش فلفل در منزل مانند تهیه یک محصول ارگانیک و سالم است. فلفل سرشار از ویتامین ث می باشد و سبزی خوش طعمی است که در بسیاری از غذاها و سالاد ها مورد استفاده قرار گرفته و ارزش غذایی آن ها را بالا می برد؛ علاوه بر اینکه ویتامین موجود در آن ها برای جلوگیری از سرماخوردگی و نیز برای در مان آفت بسیار توصیه شده است. این چگونه به شما می گوید چطور در خانه فلفل خوبی پرورش دهید.

 

فلفل,طریقه کاشت فلفل,نحوه کاشت فلفل در منزل

 1- درست است که فلفل را به راحتی می توانید بخرید، اما اگر خودتان دانه ی فلفل بکارید علاوه بر اینکه انواع مختلفی از آن را خواهید داشت، در هزینه هایتان صرفه جویی می کنید. پرورش فلفل در هوای سرد کار سختی است.

 

اگر در فصل های سرد سال نیستید و احتمال یخ زدن فلفل ها وجود ندارد، می توانید آن ها را در باغچه تان بکارید. دانه ی فلفل برای رشد کردن (به اندازه ای که بتوان آن را جا به جا کرد و در جای دیگری کاشت) به 8 الی 10 هفته زمان نیاز دارد.

 

فلفل,طریقه کاشت فلفل,نحوه کاشت فلفل در منزل

برای کاشت فلفل زیاد به ظرف های زیادی نیاز دارید

 2- بعد از اینکه فلفل ها چند سری برگ دادند، می توانید آن ها را از محلی که تا الان در آن رشد کرده اند، جا به جا کنید و به ظرف هایی که برای پرورش شان انتخاب کرده اید انتقال دهید و ظرف ها را در ردیف هایی سه تایی کنار هم بچینید.

 

اگر بخواهید تعداد زیادی فلفل بکارید به ظرف های زیادی احتیاج دارید. اما اگر تعداد فلفل هایی که می کارید کم باشد، می توانید آن ها را درون لیوان پلاستیکی قرار دهید و برای اینکه آب اضافه از زیرشان خارج شود، انتهای لیوان را سوراخ کنید.

 

فلفل,طریقه کاشت فلفل,نحوه کاشت فلفل در منزل

برگ های فلفل سرسبز و شاداب است

 3- فلفل، سبزی جالبی است. حتی زمانی که تازه آن را کاشته اید و کوچک است، برگ های سرسبز و شادابی دارد.

 

فلفل,طریقه کاشت فلفل,نحوه کاشت فلفل در منزل

فلفل ها را می توانید در باغچه بکارید

 4- بعد از اینکه هوا گرم شد، می توانید فلفل ها را در باغچه بکارید. فلفل ها را برعکس گوجه فرنگی می توانید نزدیک به هم بکارید. دو فوت (6/96 سانتی متر) فاصله ی مناسبی است. اما در بعضی منابع یک فوت (30/48 سانتی متر) را فاصله ی مناسب می دانند.

 

اگر آن ها را همان طور که گفتیم در قسمت های جداگانه و به فاصله ی 30/5 سانتی متری قرار دهید، زمانی که رشد کنند و بزرگ شوند، متوجه می شوید که این فاصله برای آن ها کم است و باعث شلوغ به نظر رسیدن فلفل ها می شود. بعد از چند هفته، یک تیر چوبی مستقیم را به عنوان تکیه گاه پشت ساقه اش قرار دهید و ساقه اش را به تیر محکم کنید.

 

فلفل,طریقه کاشت فلفل,نحوه کاشت فلفل در منزل

نکات مهم در هنگام کاشت فلفل

5- وقتی فلفل کوچک است و برگ هایش به سرعت رشد می کنند، چون هنوز ساقه اش ضعیف است، تیر چوبی از آن محافظت می کند. بعد از چند هفته به مشکل دیگری برخورد می کنید. اکنون ساقه به اندازه ی کافی قوی شده ولی شاخه هایش گسترده تر و شکننده شده است.

 

برای حل این مشکل می توانید گوشه های قسمتی که فلفل را در آن کاشته اید، بتون بریزید و داخل بتون چند میله قرار دهید و دور میله ها نوار یا طناب ببندید تا به این ترتیب از شاخه ها نیز محافظت شود.

 

فلفل,طریقه کاشت فلفل,نحوه کاشت فلفل در منزل

روش های کاشت و پرورش فلفل

 6- فلفل ها در محل پرورشی که در باغچه تان برایشان در نظر گرفته اید به سرعت رشد می کنند. زیرا خاک علاوه بر اینکه دمای مناسبی برای رشدشان دارد، نرم نیز هست. دلیل دیگر این است که تیر چوبی و میله ها به خوبی از آن ها محافظت می کنند.

 

فلفل,طریقه کاشت فلفل,نحوه کاشت فلفل در منزل

کاشت فلفل بسیار آسان می باشد

 7-می توانید فلفل هایتان را به صورت تازه استفاده کنید یا با آن ها ترشی درست کنید، سرخ شان کنید، آن ها را خشک کنید، کباب کنید و یا داخلشان را با مواد دیگری پر کنید. مزه ی فلفل ها از شیرین و با تندی ملایم تا بسیار تند متغیر است.

چیزی که در کاشت فلفل های گوناگون مشترک است این است که کاشت همه ی آن ها برای یک باغبان تازه کار هم نسبتاً آسان است.

احتیاجات آب و هوایی

فلفل سبز مانند گوجه فرنگی و بادمجان یک سبزی فصل گرم است. فوق العاده به سرما حساس می باشد. کلیه احتیاجات آب و هوایی، کودی، اعمال زراعی آن شبیه گوجه فرنگی و بادمجان است. ذکر این نکته لازم است که شاید فلفل خشکی را بهتر تحمل کند. مقادیر نامناسب آب و حرارت دو عامل مهم در افتادن گل و میوه آن است. حرارت زیاد و رطوبت کم باعث ریزش گل و میوه می گردد. در طول دوره رشد، دما نباید از ۳۵ درجه سانتی گراد بیشتر شود و یا از ۱۸ درجه سانتی گراد پایین تر رود. مناسب ترین دما برای رشد فلفل بین ۲۱ تا ۲۹ درجه سانتی گراد است. شایان ذکر است که دما در شب در تشکیل میوه تأثیر بسزایی دارد. چنانچه دما در شب پایین تر از ۵/۱۶ درجه سانتی گراد و یا بالاتر از ۲۴ سانتی گراد برسد، میوه تشکیل نمی شود.

خاک مناسب

خاک های لوم شنی که رطوبت را تا اندازه ای در خود نگه می دارد، برای فلفل مناسب است. فلفل نسبت به کودهای آلی و شیمیایی عکس العمل مثبت نشان می دهد. pH بین ۵/۶ تا ۵/۷ برای رشد آن مناسب است؛ ولی در pH کمتر از ۵/۶ تا ۵/۵ نیز می تواند بخوبی رشد کند و محصول بدهد. فلفل pH کمی اسیدی را بهتر از گوجه فرنگی و بادمجان تحمل می کند. البته خاک های کمی اسیدی را می توان با آهک اصلاح نمود.

کاشت

فلفل را می توان مانند گوجه فرنگی و بادمجان مستقیماً کاشت و یا خزانه گیری کرد. حدود ۵۰۰ تا ۹۰۰ گرم بذر برای تهیه نشا برای یک هکتار زمین کافی است. بوته ها ممکن است ۷ تا ۱۰ هفته در خزانه باقی بمانند. فلفل را در جوی و پشته نشا می کنند. عرض پشته ها که همان فاصله دو خط کشت می باشد، حدود ۵۰ تا ۷۰ سانتی متر و فاصله دو بوته روی خط کشت بین ۳۰ تا ۶۰ سانتی متر متغیر است.

کاشت در سینی نشا

سپس انتقال به زمین در فصل مناسب

اهمیت غذایی و دارویی

ارزش غذایی فلفل سبز خیلی زیاد است. فلفل دارای انواع ویتامین های A، B۱، B۲، نیاسین و C می باشد. بخصوص فلفل از نظر ویتامین های A از اهمیت خاصی برخودار است. همچنین فلفل دارای املاح کانی فراوان است. عناصری هم چون کلسیم، فسفر، آهن، سدیم و به خصوص پتاسیم در فلفل سبز به حدود وفور وجود دارد. همچنین فلفل دارای پروتئین، چربی، کربوهیدرات و ترکیبات فیبری می باشد. بیش از ۹۰ درصد وزن فلفل سبز را آب تشکیل می دهد.

تندی فلفل مربوط به ترکیبات فنولیک به نام “کاپسا ایسین” می باشد که مقدار آن در ارقام مختلف فلفل متفاوت است و قرمزی رنگ فلفل در هنگام رسیدن میوه مربوط به ترکیبات مختلف شیمیایی به نام “کاپ سانتین”، “کاپ سانوهین”، “کاپ سوربین”، “زی زانتین”، “کریپتوزانتین” و “لوتئین” می باشد که برای خوش رنگ و خوش طعم کردن غذا به آن اضافه می کنند.

از فلفل به عنوان دارو استفاده می شود و آن در درمان روماتیسم، سوءهاضمه، ناراحتی های اعصاب و لمباگو تجویز می گردد.

چگونگی برداشت فلفل به نوع فلفل و طرز مصرف آن بستگی دارد. ارقام فلفل شیرین را وقتی برداشت می کنند که میوه های آن ها هنوز سبز هستند؛ ولی باید به رشد کاملشان رسیده باشند. این نوع فلفل را به عنوان سبزی مصرف می نمایند. برای تهیه ادویه باید میوه کاملاً رسیده و قرمز باشد.منبع: سایت باغ شیشه ای

.
منبع: ساعدنیوز | https://saednews.com

error: Alert: Content selection is disabled!!