پرورش ریحان بومی
در اوایل بهار کشت می شود. می توان آن را خزانه گیری نمود و بوته های آماده شده را نشا کرد. نشاها به فاصله ۱۵ تا ۲۵ سانتی متر از یکدیگر کاشته می شوند. این گیاه بیشتر به طور مستقیم کشت می گردد. ممکن است به صورت خطی و یا دست پاش کاشته شود. فاصله ردیف های کشت ۲۵ تا ۳۰ سانتی متر از یکدیگر می باشد. مقدار بذر لازم برای این کار بین ۱۲ تا ۱۵ کیلوگرم در هکتار است. چنانچه بوته به گل نشست می توان گل ها را قطع کرد که بوته رشد رویشی خود را ادامه بدهد. گیاه تا اولین یخبندان به رشد خود ادامه می دهد و نسبت به سرما بی نهایت حساس است. در زمستان می توان آن را در گلدان و یا شاسی سرپوشیده کاشت. برگ های ریحان طعم تند و بسیار معطر دارند. در ایران آن را به صورت سبزی خوردن و یا در تهیه سالاد از آن استفاده می کنند. آن را خشک کرده، در تهیه غذاهای مختلف و در تهیه ادویه جات مصرف می نمایند. برگ های خشک شده و بذور آن مصرف طبی دارند و آرام بخش می باشند. وقتی دانه آن در آب قرار می گیرد، سریعاً متورم می شود و به عنوان لینت بخش(نرم کننده) و رفع التهابات دستگاه مجاری ادرار مصرف می شوند.
کاشت ریحان از طریق بذر داخل گلدان
1. اولین نکته ای که برای کاشت و پرورش ریحان داخل گلدان یا باغچه در نظر بگیرید انتخاب بذرهای سالم و استاندارد است که آنها را باید یک روز قبل از کاشت در مقداری آب ولرم بریزید . شما می توانید بذر ریحان را بین 8 ساعت تا سه روز در آب نگه دارید تا خوب و کامل متورم شوند.
2. مرحله بعد انتخاب گلدان مناسب است که باید آن را تا ارتفاع 15 سانتی متری با مخلوط خاک باغچه و خاکبرگ پرکنیم.
3. حالا نوبت به کاشت ریحان می رسد ، در این مرحله ابتدا بذرها را از آب بیرون اورده و به روی یک پارچه یا روزنامه قرار می دهیم تا به خوبی نم آنها گرفته شود.
4. بذرها را حداکثر در عمق 5/0 تا 1 سانتیمتری، با فاصله 15 سانتیمتری روی سطح خاک می پاشیم و روی بذرها را با کمی خاک می پوشانیم.
نکته :توجه داشته باشید که اگر اندازه بذر دو میلی متر باشد، شما باید حداکثر دو میلی متر روی آن را با خاک بپوشانید.
5. بعد از انجام صحیح این مرحله سطح گلدان را با یک برگ روزنامه می پوشانیم تا بذرها کامل زیر روزنامه قرار بگیرند.
6. شما باید هر روز دو تا چهار بار روی گلدانی که بذرهای ریحان را کاشته اید با یک آب پاش کوچک آب بریزید تا سطح آن کاملا خیس شود و گلدان را دو تا پنج روز در گرم ترین جای ممکن قرار دهید.
7. فراموش نکنید که وقتی ریحان جوانه زد، نباید اجازه دهید خاک خشک شود و باید هر روز آبیاری انجام دهید.
مراقبت از گیاه ریحان
1. دقت کنید که خاک مرطوب باشد گیاه ریحان رطوبت را دوست دارد. اگر در یک منطقه گرم زندگی می کنید، از مالچ در اطراف گیاهان ریحان استفاده کنید ( مالچ به مرطوب نگه داشتن خاک کمک خواهد کرد ).
2. بعد از اینکه اولین برگ ها رویید آنها را هرس کنید.
3. هر زمان که یک شاخه شش تا هشت برگ دارد، هرس را ادامه دهید.
4. بعد از 6 هفته، از رویش زود هنگام گیاه جلوگیری کنید اگر گیاهان رشد می کنند، فقط آن ها را ببرید.
5. اگر هوا سرد باشد، حتما گیاه را از قبل برداشت کنید چون هوای سرد گیاهان را نابود خواهد کرد.
برداشت و روش های صحیح نگه داری ریحان
برگ های ریحان را به محض این که به ارتفاع 6 تا 8 اینچی رسید شروع به چیدن کنید.
وقتی درجه حرارت به 80 درجه می رسد، ریحان واقعا شروع به تکرار می کند.
دقت کنید برگ ها را به طور مرتب در تابستان بچینید تا رشد در طول تابستان افزایش یابد.
حتی اگر نیازی به برگ ها ندارید، آن ها را بچینید و برگ ها را در فریزر قرار دهید.
اگر به طور منظم بچینید دوازده گیاه ریحان 4تا6 فنجان برگ در هفته تولید خواهد کرد.
بهترین روش برای ذخیره سازی ریحان فریز کردن است فریز کردن مانع از دست رفتن طعم آن می شود. به همین منظورکل گیاه را خشک کنید و در کیسه های پلاستیکی بدون هوا بریزید و سپس در فریزر قرار دهید.
یک روش ذخیره سازی دیگر خشک کردن ریحان است ( اگر چه برخی از طعم آن از بین خواهد رفت ). برگ ها را از ساقه جدا کنید و آن ها را در سایه قرار دهید. پس از 3 تا 4 روز، اگر گیاهان به طور کامل خشک نشده باشند ، آن ها در فر با پایین ترین تنظیمات حرارتی قرار دهید و در آن را کمی باز بگذارید .
برداشت و ذخیره سازی ریحان
ریحان تازه، بهترین طعم را دارد. بهترین زمان برای برداشت، درست زمانی است که گیاه شروع به شکوفه کردن می کند، قبل از اینکه گل های آن بشکفند.
وقتی 6 جفت برگ روی ساقه ریحان وجود داشته باشد، گل دهی آغاز می شود. برای اینکه بیشترین محصول را در هر گیاه داشته باشید، در هر بار برداشت فقط 2 برگ روی ساقه باقی بگذارید و اجازه ندهید بیشتر از 4 جفت برگ روی ساقه آن برویند. همچنین می توانید هر 3 هفته یکبار کل گیاه را برداشت کنید؛ به این صورت در انتهای فصل، بین 12 تا 14 ساقه جانبی خواهید داشت.
ریحان را در انتهای روز برداشت کنید تا به مدت طولانی تری تازه بماند. اگر این گیاه را در کیسه ای منفذ دار و در دمای حدود 15.5 درجه سانتی گراد نگه دارید، بین 10 تا 14 روز سالم و تازه باقی می مانند. برعکس ریحان هایی که در یخچال نگه داشته می شوند، تنها 2 تا 3 روز دوام می آورند. همچنین می توانید ساقه های ریحان را در گلدانی در آشپزخانه خود نگه دارید تا برای طبخ غذا نزدیک دست تان باشند. اگر از این ساقه ها در کنار گل های تان استفاده می کنید، هر چند روز یکبار آب آنها را عوض کنید.
برای اینکه طعم ریحان خشک شده به بهترین نحو حفظ شود، آن را در فریزر نگه دارید. برای اینکه بتوانید این گیاه را سریع فریز کنید، تمام بوته آن را خشک کنید و در کیسه های پلاستیکی بدون هوا قرار دهید. برای خشک کردن ریحان، برگ ها را از ساقه جدا کرده و در محلی که سایه و در مسیر باد باشد، پخش کنید. بعد از 3 تا 4 روز آنها را بررسی کرده و اگر به آسانی بین انگشتان تان خرد نشدند، با فر کامل خشکشان کنید؛ در غیر این صورت ممکن است موقع ذخیره سازی رنگ شان سیاه یا قهوه ای شود. از کمترین درجه حرارت فر استفاده کرده و در آن را کمی باز بگذارید، برگ ها را برگردانید تا همه جای شان خشک شود و مدام آنها را چک کنید.
.
منبع: ساعدنیوز | https://saednews.com