مشخصات گل استکانی:
اصلیت گیاه بومی فرانسه و جنوب اروپاست.عمر آن معمولا دو ساله می باشد.البته بعضی از گونه های یک ساله هستند مثل c.mirorire .دارای برگ های دندانه دار با دمبرگ دراز و کشیده که در زیر خاک قرار می گیرد و همین باعث ریشه زدم و جوانه زدن از همان قسمت می شود.ارتفاع گل استکانی حدود ۵۰-۹۰ سانتی متر بوده .از ابتدای تا انتهای تابستان گلهایش زنگوله ای شکل شده و رنگ آن سقسد ،صورتی و آبی می باشد وحتی گاها گلها به رنگ های میکس شده با هم هستند که خیلی جذاب و زیبا میشود.
گونه ای ازان گل های زنگوله ای بسیار بزرگ دارد با نام c.carpatica که چند ساله است با گله ای سفید بسیار زیبا .
روش های تکثیر و ازدیاد گل استکانی:
بذر این گل را میتوانید در فضای آزاد در بهار کاشته شود.بعد از بذر پاشی روی آن مقداری خاک برگ و ماسه می ریزند.البته بعضی از گونه ها را میتوان از طریق تقسیم بوته نیز تکثیر کرد.
کاربرد گل استکانی:
کاربر این گل بیشتر در قسمتهای زینتی پارک ها، کنار درخت های تزیئینی .با توجه به اینکه غنچه های گل بعد از دیگری شکوفا میشوند بخاطر همین میتوان برای مدت زیادی نگهداری کرد.همچنین برای تزیین سبد گل نیز مورد بسیار خوبی می باشد.
بومی آمریکای جنوبی و مرکزی است. گیاهی بالارونده علفی با ساقه زاویه دار، برگساره براق و گل های استکانی شکل است که در ابتدا متمایل به سبز است و سپس به رنگ بنفش در می آید. دارای ارقام با رنگ سفید و ابلق نیز می باشد. از جنبه های مورفولوژیکی جالب آن جایگزینی برگچه انتهایی به پیچک(تندریل) است که گاهی آثاری از تندریل روی برگچه های دیگر نیز دیده می شود. گیاه تا ارتفاع حدود ۸-۷ متر رشد می کند و از اواسط تا اواخر تابستان گل می دهد. در مناطق معتدل به صورت یک ساله پرورش داده می شود.
نیازها:
به سرما حساس است و نیاز به یک خاک به نسبت حاصلخیز دارد. افزودن کمپوست رشد آن را بهبود می بخشد. نیاز آبی آن متوسط است و می تواند در محل سایه-آفتاب کشت شود.
گل استکانی با ارتفاع حدود ۱۰ سانتی متر می تواند همچون یک گیاه یک ساله مورد استفاده قرار گیرد. توجه نمائید که باید هر دنباله ای را در صورت شکستن یا زرد شدن قطع نمائید. گل استکانی را به دو روش تقسیم بوته مادری و قلمه هائی انتهائی ساقه تکثیر می کنند. البته تکثیر از طریق تقسیم بوته مادری آسان تراست ضمن اینکه دقت زیادی لازم است چون ممن است به ریشه ها و یا شاخ و برگ لطیف و شکننده گیاه آسیب وارد شود. برای گاهش میزان آسیب، ابتدا خاک را خیس کنید سپس با دقت گیاه را از هم باز کرده و به قسمت های منظم تقسیم نمائید. سپس هر قسمت را در گلدانی با قطر دهانه ۱۳-۱۱ سانتی متر حاوی کمپوست گلدانی با پایه پیت قرار دهید. بهتر است مقداری از خاک گلدان گیاه مادری را به خاک جدید اضافه کنید این عمل سرعت رشد ریشه های جدید را بالا می برد. ضمناً خاک را خیلی فشرده نکنید زیرا ممکن است ریشه آسیب ببیند. در روش قلمه گیری می توانید در فصل بهار قلمه های انتهائی ساقه به اندازه ۵/۷ـ۵ سانتی متر را با استفاده از قیچی باغبانی از گیاه مادر جدا کنید سپس انتهای آنها را در پودر هورمون ریشه زائی فرو برده و با استفاده از یک چوب کوچک سوراخی در خاک گلدان ایجاد نمایید سپس قلمه ها را درآن قرار داده و به آرامی در جای خود محکم کنید. سعی کنید از گرفتن ساقه خودداری نموده و به وسیله برگ ها قلمه را جا به جا کنید. قلمه ها را می توانی به صورت سه تائی در گلدانی با قطر دهانه ۹ سانتی متر ویا ۵ تائی در گلدانی به قطر دهانه ۱۳ – ۱۱ سانتی متر حاوی کمپوست مخصوص بذر و قلمه بکارید. این گیاه بیشتر کمپوست ها را تحمل می کند. تا هنگام ریشه دهی که معمولاً تا یک ماه طول می کشد آن ها را در دمای ۲۰-۱۸ درجه سانتی گراد نور مناسب و کافی نگه دارید. پس از این مدت به تدریج کیسه پلاستیکی را بردارید تا قلمه ها در معرض سرما و شرایط نامساعد قرار گرفته و با محیط آشنا شوند. اگر آن ها را به طور منظم با کود مایع تغذیه نمائید، می توانند در همان گلدان تکثیر باقی مانده و یا می توانید آن ها را به گلدانی حاوی کمپوست گلدانی با پایه پیت منتقل نمائید.
نگهداری
نور:
این گیاه به نور فراوان به صورت مستقیم ویا پراکنده نیاز دارد.گل استکانی گیاهی روزبلند بوده و برای گلدهی نیاز به طول روز بلند دارد ودر طول روز کوتاه گل نمی دهد مگر اینکه نور اضافی برای آن تامین شود.این نور اضافه می تواند در شرایط گلخانه و توسط لامپ های مختلف تامین شود.
آبیاری:
نیاز آبی این گیاه در حد متوسط می باشد.خاک این گیاه بایستی در طول دوره فصل رشد مرطوب نگه داشته شود و محیط اطراف ریشه مرطوب بماند. در دوره رکود گیاه آبیاری به تدریج صورت می گیرد.
خاک:
خاک گلدان شامل خاک آلی ،پیت و ماسه به نسبت های مساوی می باشد.تعویض گلدان در فصل بهار انجام می شود.
کوددهی:
تغذیه گیاه در هر دو هفته یک بار از ماه بهار تا اواخر دوره گلدهی توسط کود مایع صورت می گیرد.از کود NPK برای آن می توان استفاده کرد.برای گلدهی باید نیتروژن را ده درصد کم کرد.
آفات و بیماریها:
گیاه استکانی خیلی حساس به آفات و بیماری ها نیست ولی در شرایط رطوبت زیاد بایستی بوته ها از خسارت ناشی از کپک خاکستری دور نگه داشته شوند.
تکثیر
در بهار از طریق بذر می توان آن را تکثیر کرد.این گیاه بهارگل بوده لذا بذر آن بهتر است اواخر بهمن یا اوایل اسفند کاشته شود.بذر این گل به دلیل ریز بودن باید سطحی کاشته شود.بعد از حدود یک ماه نشاهای ۴ تا ۶ برگی منتقل شده و در شرایط مناسب رشد می کنند. جهت ازدیاد بوته از طریق قلمه ساقه با ۳ تا ۴ جفت برگ،در اواخر تابستان در دمای ۱۲ الی ۱۶ درجه سانتیگراد و در بهار در دمای ۱۰ الی ۱۳ درجه سانتیگراد اقدام می شود.پایه قلمه ها جهت تسهیل ریشه زایی،در درون گلدانی با مخلوطی از خاک پیت و ماسه به نسبت مساوی قرار داده می شود.سطح روی گلدان را باید توسط پوشش پلاستیکی پوشانده و در مکانی با نور فیلتر شده قرار داد.پس از حدود سه هفته،زمانی که قلمه ها ریشه دار شدند،بوته ها به گلدان های متوسط انتقال داده می شوند.
افزایش:
از طریق کاشت بذر و ریشه دار کردن قلمه قابل افزایش است. بذر آن زیوایی خود را زود از دست می دهد، بنابراین باید بذر تازه کشت شود. برای گلدهی در بهار بعد، بذر آن در اواخر تابستان باید کشت شود. انواع ابلق از طریق قلمه قابل افزایش می یابد. باید توجه داشت که گاهی گیاه پس از یک سال به گل می رود.
.
منبع: ساعدنیوز | https://saednews.com