گیاه یاس هلندی (نگهداری + پرورش)

« راهنما و دانستنی‌ها »

نحوه پرورش و نگهداری یاس هلندی

درختچه یاس هلندی گیاهی است مقاوم و زیبا و همیشه سبز که با برگ های براق و شفاف و ضخیم و رشدی نسبتا سریع از جنس یاس ها می باشد. این درختچه که پتانسیل هرس و فرم دهی هم دارد بومی ژاپن می باشد. گل های سفید رنگ و کوچک این گیاه که معطر نیز می باشد در خرداد ماه باز می شود. درختچه ای مقاوم به کم آبی می باشد و برای طراحی و و پوشش و ایجاد دیوار و حایل و پر کردن باغچه های دور از چشم یا حیاط خلوت مناسب میباشد .این گیاه برای فضای بالکن های جنوبی و افتابگیر نیز مناسب است.

درختچه یاس هلندی چون از خانواده ترون یا برگ نو میباشد در فضای سبز،پارک ها میادین و بولوارها برای طراحی و پوشش و ایجاد دیوار و پرچین و نیز پر کردن باغچه های حیاط های پشتی ودور از چشم ویلا ها و خانه ها مناسب میباشد .یاس هلندی همچنین برای فضای بالکن های جنوبی و افتابگیر نیز مناسب است

تصویر

آبیاری:

به هفته ای یکبار سیر آب شدن نیاز دارد به خاطر فرم واکسی برگها تبخیر و تعرق هم کمتر رخ میدهد وآب کمتری نیاز است.

نور:

به خاطر برگهای واکسی خود بیشتر نور خورشید را منعکس میکند این یعنی به نور آفتاب مقاوم است ولی کمی سایه هم مقاوم است( نکته ها رو به خاطر بسپارید این نکته ها در تمام گیاهان مشترک هستند!!)

دما:

این درختچه همیشه سبز میباشد و مقاومت خوبی ،حداقل در تهران و کرج به سرما نشان میدهد( البته در قطب و آلاسکا رو نمیدونم!!)

خاک:

ترکیبی از خاک باغچه و ماسه شسته شده!! با ماسه دریا اشتباه نشه!! یه فروشنده ی از خدا بی خبری به یکی از مشتریهای من گفته بود ماسه شسته شده بریز واسه کاکتوس این آدم ساده هم رفته ماسه دریا ریخته به جا ماسه رودخونه.خب عزیز من ماسه دریا شوره میزنه گلهاتو خراب میکنه!برو از خدا بترس……

گلدهی:

گلهای این درختچه در فصول بهار روی شاخه های سال جاری رشد میکند البته به شرطی که گیاه در نور کامل آفتاب باشد!!

تغذیه:

گیاه کم توقعی است در تابستان بعد از پایان گلدهی ۲ بار با کود کریستالون سبز و یکبار در بهار به منظور گلدهی از کود کرستالون صورتی استفاده کنید.

رطوبت:

همان رطوبت محیط باغچه برایش کافیست در صورت نگهداری در اپارتمان هفته ای ۲ بار غبار پاشی کنید

هرس:

پس از پایان دوره ی گلدهی با هرس کردن شاخه ها تا ۳/۱،تعداد بیشتری شاخه جدید رشد کرده و این یعنی تعداد گل بیشتر برای سال آینده.

روش کاشت و تکثیر یاس هلندی :

تکثیر از طریق بذر امکانپذیر می باشد اما متداول نیست چون فرآیندی بسیار زمانبرتر از روش های دیگر است. بذرهارا حدود ۲۴ ساعت در آب خیس کنید و در این مدت ۲ مرتبه آب را عوض کنید تا بذرها در آب نگندند . بعد از خیس کردن بذرها ، انها را درون گلدانی با خاکی مناسب در عمق یک سانتی بکارید و خوب آب بدهید و در مکانی نیمه سایه بیرون از منزل بگذارید. اگر بذرهای بیشتری دارید و میخواهید به صورت عمده این گیاه رو تولید کنید بهتر است محلی در زمین برای کاشت اماده کنید حتما خاک را خوب شخم بزنید. سپس بذرها را در محلی مناسب بپاشید و مقداری روی آن کود دامی سرند شده بریزید و خوب آبیاری کنید و تا جوانه زدن بذرها آبیاری را مرتب تکرار کنید تا که رطوبت زمین از دست نرود نکته مهم هم این است که بهتره محل خزانه در مکانی سایه یا نیمه سایه قرار داشته باشد. معمولا بین ۱۵ روز تا یک ماه در برخی مواقع هم ۲ ماه جوانه ها از خاک میزنن بیرون و کم کم بزرگ میشود حالا کافیست در فصل پاییز که نهالهای شما خزان کردند آنها را از خزانه در آورده و در گلدان بکارید.

هرچه فاصله بذرها بیشتر باشد به نهالهای قوی تر و درشت تری در طی یک سال تبدیل خواهند شد بهترین فاصله بین ده تا ۱۵ سانت در خزانه کاری است توجه داشته باشید خزانه ای که آماده میکنید یکم از سطح زمین بلند تر باشد تا بر اثر بارندگی آب جمع نشود حدود ۲۰ سانت مناسب می باشد. کاشت در گلخانه گرم هم امکان پذیر است و هر موقع از سال می توانید در گلخانه گرم اقدام به کاشت بذر نمائید.

تکثیر با قلمه :

قلمه ساقه درختچه برگریز در پاییز یا اواخر زمستان و قلمه ساقه درختچه های همیشه سبز (همانند یاس هلندی) در اواخر تابستان انجام میگیرد. با هرس کردن برگ های پایین تر و چسبیده به خاک گلدان، قلمه ها را در مکان مرطوب یا به خوبی زهکشی شده در خاک باغ در نور غیر مستقیم و رطوبت بالا نگه داشته شود تا ریشه دار شود. قلمه در خاک مرطوب پس از ۴-۶ هفته تا به خوبی ریشه داده و سپس قلمه های زمینی را در ظروف منحصر به فرد نگه دارید. هورمون ریشه موجب افزایش احتمال ریشه خواهد شد، اما برای بسیاری از گیاهان لازم نیست.

پیوند زدن :

بر روی بسیاری گونه ها می توان یاس هلندی را پیوند نمود. متداولترین پایه برای پیوند یاس هلندی برگ بو است.

آفات و بیماری یاس هلندی :

ابتلا این گیاه به آفات و بیماری ها چندان شایع نیست، ولی گاهی دچار برخی از بیماری ها همانند انتراکنوز، گال طوقه، بلایت سرشاخه، لکه برگی های قارچی و باکتریایی می شود.

کوددهی یاس هلندی

بسیاری از گیاهان نیاز به یک “رژیم غذایی” منظم وکامل و همه منظوره یا یک پایه عمومی N-P-K (نیتروژن – فسفر – پتاسیم) دارند.

زمان کود هی در بوته های کوچکتر در اوایل چرخه رشد یعنی در بهار و برای گیاهان بزگتر در تابستان، پاییز، زمستان می باشد.

برای گیاهان برگ دار، استفاده از کود با محتوای نیتروژن بالاتر و برای گلدهی و یا رشد تخمدان گیاهان، استفاده از کود آلی دارای فسفر پیشنهاد می شود.

اگر از کود محلول در آب استفاده می کنید پس از ساخت محلول آن را یه روی برگ یا خاک یاس هلندی بریزید.

استفاده از کود گرانوله نیز مناسب خواهد بود که برای کود دهی با کود گرانوله آن را به مقدار مناسب بر روی خاک کمی دور تر از گستره شاخ و برگ یاس هلندی می ریزیم.

روش های مراقبت از یاس هلندی

بعد از این که دوره گل دهی به پایان رسید، شاخه ها را هرس کنید تا گیاه قوی تر و زیباتری داشته باشید. بعد از پایان گلدهی در تابستان می توانید گیاه را با کود تغذیه کنید. این گیاه رطوبت را دوست دارد و در هوای مرطوب بهتر رشد می کند.

خواص دارویی و درمانی یاس هلندی

شاخ و برگ یاس هلندی در ساخت یک تونیک مورد استفاده است که معمولا به عنوان یک تقویت کننده سیستم ایمنی استفاده می شود.

میوه ای که از این گیاه به دست آمده می تواند توسط زنان در درمان یائسگی و علائم آن استفاده می شود.

یاس هلندی برای بهبود دید نیز بسیار خوب است.

شاخ و برگ آنها یک گزینه درمان موثر، وزوز گوش یا زنگ گوش است.

شاخ و برگ گیاهان نیز می تواند در درمان سرگیجه و درد در عضلات از جمله درد عضلات کمر استفاده شود.

هلندی یاس برای جلوگیری از سفید شدن زودرس مو شناخته شده است.

این گیاه اغلب به بیماران سرطانی یا HIV داده می شود تا به بهبود ایمنی بدن کمک کند. همچنین نشانه هایی از جلو گیری از رشد تومورها از خواص آن است، هر چند شواهد علمی کمی برای این ادعا وجود دارد

یاس هلندی به عنوان یک گیاه ضد باکتری و ویروسی نیز شناخته شده است.

هیچ عوارض جانبی آشکار و یا گزارشی از عوارض این گیاه وجود ندارد اما در مصرف آن بایستی دقت نمایید همچنین زنان باردار و زنانی که به نوزاد شیر می دهند از مصرف آن احتراز کنند.

.

منبع: ساعدنیوز | https://saednews.com

error: Alert: Content selection is disabled!!