رز ماری، یک گیاه خانگی عالی است و همانند دیگر گیاهان مدیترانه ای، قادر به تحمل خشکسالی است و آفتاب دوست است.شاید از همه مهم تر، این است که بسیار خوشبو و لذیذ می باشد ؛ کافی است که با دستتان برگ های آنرا لمس کنید و ببینید که بوی آن روی دستتان خواهد ماند.
البته در بیرون از خانه، رزماری می تواند به یک بوته نسبتاً بزرگ تبدیل شود، حتی تحمل زمستان و سرمای ملایم را هم دارد. در داخل خانه مزایای رزماری این است که کمی خشک می باشد و مرتب و در اندازه گلدان طبیعی خود باقی می ماند.
شما واقعاً می توانید رزماری را خودتان رشد دهید و در تمام طول سال از آن لذت ببرید ؛ چه بخواهید بوی رزماری را در منزل تان داشته باشید و بخواهید آن را در بیرون خانه داشته باشید، ما در این بخش از دنیای باغبانی درساعدنیوز نکاتی را در اختیار داریم که رشدشان را بهتر می کند.
1.گلدان و خاک مناسب برای گیاه رزماری:
گلدان گیاه، اولین چیزی است که باید آن را در نظر بگیرید، چون این چیزی است که به عنوان خانه گیاه در نظر گرفته می شود. چند نکته وجود دارد که هنگام پیدا کردن یک گلدان کامل برای رزماری باید در نظر گرفته شود:
یک گلدان را با عمقی انتخاب کنید که ارتفاع آن مانند رزماری است. به عنوان مثال، اگر گیاهی رزماری حدود 15 سانت است، گلدان باید حداقلبه همان اندازه عمق داشته باشد.
گلدان باید به اندازه کافی بزرگ باشد که حداقل 3سانت فاصله بین لبه و ریشه ها را تامین کند.
دقت کنید که گلدان سوراخ هایی برای زه کشی داشته باشد.
از یک خاک گلدان خوب و مرغوب استفاده کنید.
با رشد گیاه رزماری، می توانید اندازه گلدان را با توجه به اندازه گیاه افزایش دهید.
2.زه کشی صحیح گیاه رزماری:
چون رزماری ریشه های خشکی را ترجیح می دهد و رطوبت را از طریق هوا جذب می کند، مهم است که زه کشی کافی برای آب اضافی وجود داشته باشد.
یک لایه از سنگریزه یا سنگ های کوچک را در زیر برای زه کشی اضافه کنید.
یک لایه شنی روی سنگ ها قرار دهید، که این کار به جلوگیری از ورود خاک گلدان از طریق تماس با آب جمع آوری شده در ظرف زه کشی کمک می کند.
3.آب دادن مناسب گیاه رزماری:
آب دادن به گیاه رزماری می تواند دشوار به نظر برسد، چون رزماری ریشه های خشک را ترجیح می دهد اما مهم است که گیاه را به درستی آبیاری کنید. چند روش برای انجام این کار وجود دارد و عبارتند از:
اگر رزماری بیرون از خانه است، دو بار در هفته آب بدهید. اگر خاک به طور مداوم مرطوب بود، در نظر داشته باشید که کمی سیلتی یا خاک ماسه ای را به خاک اطراف رزماری اضافه کنید.
اگر برای زمستان به داخل خانه می آوریدش، هر دو هفته یک بار خاکش را آب دهید و یا وقتی خاک بالای گلدان خشک می شود، این کار را انجام دهید.
آب را در ظرف پایین گلدان با سنگ ها رها کنید، زیرا آب تبخیر می شود، رزماری آن را جذب خواهد کرد.
این حرف متناقض به نظر می رسد، اما رزماری می تواند آب را از طریق هوا و خاک جذب کند!
4.نور مناسب گیاه رزماری:
رز ماری در حدود شش تا هشت ساعت در روز باید در معرض آفتاب قرار بگیرد.چه رزماری در منزل باشد یا در بیرون از منزل، حتما باید زمان زیادی در مقابل نور خورشید قرار بگیرد.
از آنجا که گیاهان رزماری در نور روشن بسیار بهتر رشد می کنند، اگر شما گیاه خود را برای زمستان به داخل خانه می آورید، مطمئن شوید که در منطقه ای با تعداد زیادی پنجره و نور خورشید قرارش دهید.
5.کود دهی مناسب گیاه رزماری:
بهترین زمان برای کود دهی گیاه رزماری در فصل بهار است. رزماری را 2 تا 3 بار در طول یک ماه، قبل از اینکه بخواهید گیاه را در تابستان در خارج از خانه قرار دهید، می توانید کود دهی کنید.
برای کودها از یک فرمول شیمیایی با نیتروژن بالا استفاده کنید. اگر شما رزماری را در داخل خانه کاشته اید، گیاه واقعاً به کود نیاز دارد، به خصوص از آنجا که رزماری می تواند به سرعت تمام ظرف خود را فرا گیرد.
از کود مایع، یا مکمل خاک با قرص های آزادسازی کنترل شده استفاده کنید. برای رزماری آلی، از یک کود ارگانیک یا تقویت خاک با کمپوست استفاده کنید. برخلاف عقل سلیم، رزماری خانگی از کاربرد منظم کودهای شیمیایی بهره مند می شود.
6.دمای مناسب برای گیاه رزماری:
رز ماری یک گیاه مقاوم است که در 50 درجه فارنهایت و بالاتر از 80 درجه فارنهایت و بالاتر رشد می کند. در مناطق گرم تر، اطمینان حاصل کنید که گردش هوا بسیار زیاد باشد.
نیازها:
اقلیم:
به طور محدود،به شرایط متعدد آب وهوایی تحمل نشان می دهد،اما نه به مدت طولانی و نه به یخبندان های سخت.
میزان نور و دما:
برای رشد خوب و متراکم،به آفتاب کامل نیاز دارد.این گیاه در مناطق بادگیر می تواند رشد کند و مخصوصاً برای کاشت در نواحیِ بازِ ساحلی کاملاً مفید است.
خاک:
زهکشیِ خوب می طلبد.دادن کود یا خاک کمپوست به زمین،مدتی قبل از کاشت،به نشو و نمای بهتر بوته ها کمک می کند.
طرز کاشت و پرورش:
تکثیر:
قلمه های نُک نرم را می توان در طول بهار و تابستان،و قلمه های نیمه خشبی را در اواخر تابستان تا پاییز برداشت کرد.
آبیاری:
برای سازگار شدن،به آبیاری عمیق منظم نیاز دارد،اما همین که گیاه خود را گرفت آبیاری های گاه به گاهِ عمیق،در هوای گرم و خشک،برای ادامه ی حیات آن کافی است.
کوددهی:
بوته های زینتی رزماری عموماً به کود نیاز ندارند،اما مقدار کمی آرد استخوان را در اواخر زمستان می توان به زمین داد.
مشکلات:
مشکل خاصی ندارد.آبیاری بیش از حد با خاک های خیلی سنگین ممکن است باعث گندیدگی ریشه ی گیاه گردد.
گل دهی:
فصل:عمده ترین دوران گل دهی رزماری از بهار تا اوایل تابستان است،اما در مواقع دیگر هم ممکن است نمایشهای کوچکی از گل دهی مشاهده کنیم.
هرس(پیرایش):
به طور کلی:برای حفظ شکل برگساره ی گیاه،بعد از دوران گل دهی،باید هرس کامل شود.هرس در قسمت نُک شاخه ها در هر موقع از سال قابل اجرا است.
.
منبع: ساعدنیوز | https://saednews.com