گل بامبو (نگهداری + پرورش)

« راهنما و دانستنی‌ها »

نحوه نگهداری و پرورش گل بامبو

گیاه بامبو، بومی منطقه کارون، مناطق استوایی غرب آفریقا و مناطق کوچکی از آسیای جنوب شرقی می باشد که در جنگل های این مناطق به شکل عمده و توده رشد می کنند و ارتفاعی تا ۵/۱ متر دارند و امروزه به علت زیبایی و سهولت در نگهداری جز گیاهان و پیچ های زینتی در منازل گشته است و طرفداران فراوانی دارد. تکثیر بامبو نیز بسیار راحت می باشد و به سادگی می توان این گیاه را قلمه زد و افزایش داد.

تا به الان ۶۶۲ نوع بامبو شناسایی شده است که با نام های مختلف از جمله دراسینای روبانی، بلژیکی همیشه سبز، یا گیاه روبانی و بامبو خوش شانس معروف هستند. بامبو از تیره Dracaena می باشد و با نام علمی Dracaena sanderiana شناسایی می شود. این گیاه برگ هایی به درازای ۲۰ تا ۲۵ سانتی متر و به عرض ۴ تا ۵ سانتی متر و به رنگ های سبز ابلق یا تیره، سبز و سفید و یا زرد و سبز دیده می شوند. در نقاط شمالی ایران نیز بهترین منطقه برای رشد این گیاه زینتی می باشد و بامبو هایی که امروزه در منازل دیده می شوند به لاکی بامبو معروف هستند. تکثیر بامبو به راحتی امکان پذیر است و ما در ادامه این مطلب از روش های نگهداری بامبو مطلب به اشتراک گذاشته ایم.

روش نگهداری از بامبو:

در نگهداری بامبو باید به این نکته توجه داشته باشید که گیاه نباید در نور مستقیم قرار بگیرد، زیرا در این حالت برگ های آن زرد می شود و می سوزد. بهترین نور برای بامبو نوری است که از فاصله سه متری از پنجره ای که مقابل آن پرده قرار دارد به گیاه بتابد.

بامبو بعد از گذشت چند وقت خود را با شرایط محیط سازگار می کند، در نتیجه از جا به جایی آن خودداری کنید و از قرار دادن این گیاه در کنار بخاری، شومینه، هوای آزاد و باد کولر اجتناب نمایید و بدانید که بهترین دما برای نگهداری بامبو دمای ۱۸ تا ۲۲ درجه سانتی گراد می باشد.

هرچند بامبو را می توان در خاک کاشت و به خوبی هم شاهد رشد این گیاه در خاک بود اما به طور معمول گیاه بامبو را درون آب نگهداری می کنند. در این مسئله باید دقت داشته باشید که تنها ۳ تا ۵ بند از گیاه بامبو را درون آب قرار دهید، زیرا در غیر این صورت ریشه تمام ساقه گیاه را فرا می گیرد و از زیبایی آن می کاهد. در نگهداری بامبو در آب ذکر این مسئله حائز اهمیت است که برای بامبو از آب جوشیده سرد شده و یا آبی که دو ساعت آن را کنار گذاشته اید و کاملا کلر آن از بین رفته است استفاده بفرمایید و هر دو هفته یک بار آب گیاه باید تعویض شود.

در پروش بامبو نیز همانند دیگر گیاهان زینتی می توان از کود های کامل و یا قطره های اختصاصی این گیاه به منظور تامین مواد غذایی لازم برای بامبو به شکل محلول در آب ظرف بامبو هر یک ماه یک بار استفاده نمود.

در نگهداری بامبو به این مسئله دقت کنید که تغییر رنگ گیاه اولین نشانه از بروز بیماری در آن می باشد که چهار دلیل عمده من جمله عوض نکردن به موقع آب گیاه، قرار دادن گیاه در معرض نور و یا باد شدید و مستقیم، کود دهی بیش از اندازه و استفاده از آب کلر دار می باشد.

اگر در بین شاخ های بامبو یکی از آنها تغییر رنگ داده است آن را از سایر شاخه های بامبو جدا کنید و روی برگ های آن را با یک اسپره آبی که چند ساعت مانده است و کلر آن از بین رفته است اسپری کنید. اگر هم ساقه های بامبو دچار آفت شده است آن را با آب ولرم مایل به سرد و صابون با استفاده از یک مسواک سر نرم شستشو دهید و اجازه دهید که صابون چند ساعتی روی ساقه بماند و بعد آن را دوباره بشویید و در آب تمیز قرار دهید.

جلبک بستن کف گلدان بامبو نیز زمینه مناسبی برای ایجاد قارچ و باکتری و مریض شدن گیاه می باشد که نباید بگذارید این اتفاق بیفتد.

روش هرس کردن بامبو:

هرس به موقع و صحیح به رشد و شادابی بامبو بسیار کمک می کند. برای هرس کردن قیچی هرس را باید ضد عفونی کنید تا از انتقال بیماری به گیاه پیشگیری شود. بعد از اینکه ارتفاع بامبو ها به اندازه ای که در نظر دارید، رسید هرس امری ضروری برای این گیاه می باشد. زمانی که ساقه های بامبو را برش بزنید این گیاه از نظر طولی و برگی بدون رشد ساقه به رشد خود ادامه می دهند و بامبو های برش زده قلمه های تازه ای هستند که می توانید برای تکثیر بامبو از آنها استفاده کنید.

در هرس این گیاه برش را از قسمت کمی از بامبو شروع کنید و اگر لازم بود یک تکه کوچک دیگری از ساقه را برش دهید. در نظر داشته باشید که برگها، جوانه های بامبو تا زمانی به رشد خود ادامه می دهند که وزن، ارتفاع و ضخامت بامبو در حد نرمال باشد. به همین دلیل در رشد بیش از اندازه که گیاه بسیار سنگین شده باشد نیاز به هرس امری مهم در رشد بامبو به شمار می آید.

اگر دیگر تمایل به رشد گیاه ندارید، می توانید کمی پارافین بر روی قسمت های هرس شده بریزید و آن مناطق را مسدود کنید، تا رشد گیاه قطع شود.

روش تکثیر بامبو:

تکثیر بامبو با روش قلمه زدن صورت می گیرد و برای این کار باید از قسمت پایین ساقه و بالای ریشه سه بند یا گره از گیاه را در نظر بگیرید و از اواسط بند چهارم به بعد ساقه مورد نظر برای قلمه زدن را انتخاب کنید. اینکه بندهای بیشتری را برای قلمه زدن انتخاب کنید ایرادی ندارد اما اگر قبل و کمتر از سه بند یا گره را برای این کار در نظر بگیرید، گیاه مادر را از بین می برید. به طور کل قلمه زدن برای تکثیر بامبو باید در فاصله ۲ تا ۵ سانتی متری از زیر گره ساقه می باشد. گره جایی است که اولین جوانه بامبو از آنجا روییده است.

قسمت پایین ساقه مورد نظر را هم می توانید به شکل اریب و زاویه دار و هم بدون اریب برش بزنید و قسمت بالای آن را هم به وسیله چسب مخصوص یا شمع بپوشانید. هنگامی که روی گیاه را شمع می زنید باید دقت کنید که تمام قسمت های بالای ساقه آن را شمع بگیرد و روی گیاه هیچ شمعی نریزید.

ساقه های جدا نموده به عنوان قلمه را می توانید در خاک و یا آب قرار دهید. زیرا به زودی این قلمه ها جوانه می زنند و یک دسته بامبو جدید را تشکیل می دهند و شما بعد از رشد مناسب دوباره می توانید از این قلمه های برای تکثیر بامبو استفاده نمایید. به طور معمول ساقه ها بعد از گذشت یک ماه شروع به ریشه دوانی و بعد از دو ماه شروع به جوانه زنی می کنند.

لازم است بدانید که بعد از قلمه زدن دیگر ساقه های بامبو پیچ نمی خورند و به شکل راست بالا می روند.

روش های پیچ دادن بامبو:

از زمانی که این گیاه را توانستند پیچ دهند ارزش اقتصادی بالاتری پیدا کرده است و این عمل را در محیط های گرم و مرطوب که پیچاندن گیاه با سرعت بیشتری رخ می دهد، انجام می دهند.

در روش اول برای پیچ دادن گیاه آن را در یک محیط تاریک تحت تابش یک نور مصنوعی مانند لامپ هالوژن قرار می دهند و با حرکت نور، گیاه به سمت آن حرکت مارپیچی انجام می دهد و ساقه های آن فرم مارپیچی پیدا می کند.

در روش دوم گیاه را در قالب های شفافی که خاصیت باز شدن دارد قرار می دهند و بعد از اینکه گیاه در رشد به فرم قالب در آمد، قالب را از دور گیاه باز می کنند.

در روش سوم فرم دادن مدام گیاه با دست می باشد که به هر بامبو را به شکل دلخواه پرورش می دهند.

در روش چهارم نور را ثابت قرار می دهند و هر روز گیاه را می چرخانند و چون بامبو تمایل دارد به سمت نور برود فرم مارپیچی به خود می گیرد.

در روش پنج بامبو را یک ماه بدون آب در شرایط رطوبت نود درصدی نگهداری می کنند. در این حالت گیاه نمی میرد اما بدنش نرم و انعطاف پذیر می شود. این زمانی است که بامبوها را به قالب می بندند و به آنها آب می دهند. و در بازسازی مجدد آوندها گیاه سفت و محکم می شود و فرم قالب را به خود می گیرد.

هرچند بامبو یک گیاه جان سخت است و به سرعت خود را با شرایط محیط وفق می دهد اما در نگهداری و پرورش این گیاه رعایت و تامین نکات شخصی رشد بامبو ضروری می باشد تا نتیجه دلخواه از نگهداری این پیچ زینتی حاصل گردد.

.
منبع: ساعدنیوز | https://saednews.com

error: Alert: Content selection is disabled!!