یوکا (نگهداری + پرورش)

« راهنما و دانستنی‌ها »

تصویر

گیاه یوکابرگها بزرگ و کشیده و خنجری نوک تیز و به رنگ سبز می باشد. با حذف جوانه انتهایی ، گیاه دو یا سه شاخه خواهد شد. این گیاه به آبیاری کمتری نیازمند است. ساقه گل دهنده هر چند سال یکبار نمودار شده و گلهای سفید و کرمی به تعداد زیاد به شکل زنگوله ای کوچک و واژگون ظاهر می شوند ولی در آپارتمان به گل می نشیند. ساقه گل دهنده گیاه یوکا هر چند سال یکبار نمودار شده و گل های سفید و کرم به تعداد زیاد به شکل زنگوله ای کوچک و واژگون می دهند که محل قرار گرفتن گل آذین وسط برگ است.میوه های قهوه ای رنگ گوشتی و تخم مرغی شکل ظاهر میشود که تا 2.5 سانتی متر طول دارد .گیاه یوکا می تواند تا 9 متر در ارتفاع رشد کند و در عرض تا 4.5 متر گسترده شود، اما معمولا کمتر از 6 متر ارتفاع میگیرد.برگ های آن مانند بند، بدون ستون فقرات و تا 1.2 متر طول دارد.

این گیاه نسبت به شرایط نامساعد نور دما و هوا بسیار مقاوم است و در هر جای خانه می توان از آن استفاده کرد و به همین دلیل در اکثر خانه ها دیده می شود.درخت یوکای امریکایی، بلندترین گونه از جنس یوکادر خانواده خنجریان است. نام های متداول برای این گونه عبارتند از درخت یوکای بدون ستون فقرات، یوکای امریکایی نرم نوک ، یوکای آبی، یوکای امریکایی غول و itabo. این گیاه بومی مکزیک، بلیز، کاستاریکا، گواتمالا و هندوراس است و گیاه ملی کشور السالوادور میباشد.

گل یوکا از خانواده لیلیاسه که وطن اصلی آن جنوب غربی قاره آمریکا است . گل یوکا به طرز معجزه آسایی پرورش آسانی دارد و به دلیل مقاوم بودن در برابر خشکی و آفت هاطرفداران زیادی دارد .

این گیاه برای طراحی دکوراسیون بینظیر می باشد چون از سبزینگی بالا و زیبایی منحصر به فردی برخوردار است .

انواع گل یوکا آپارتمانی

واریته های مختلف یوکا از جنس Yucca elephantipes هستند.
این جنس از یوکاها بدون خار یا تیغ هستند و به نام یوکای پا فیلی و خنجری معروف اند.

واریته های مهم این جنس عبارت اند از:

=گل یوکا پک Y.E. Puck

=گل یوکا جواهری Y.E. Jewel

گل یوکا جواهری

=گل یوکا ابلق Y.E. Variegata

گل یوکا ابلق

خصوصیات ظاهری گیاه یوکا

یوکا از گیاهان رشد کند و دارای برگ های بزرگ کشیده ی نوک تیز شمشیری و ایستاده است. به تدریج که بر سن آن افزوده می شود برگ های پایین تر ریخته و ساقه ی آن لخت می گردد.

برگ های یوکا :

برگ های یوکا هنگامی که جوان هستند شفاف و مومی اند و با افزایش سن گیاه، برگ ها خشن می شوند.

گلدهی یوکا :

در مناطق گرمسیری ساقه ی گل دهنده، هر چند سال یک بار ظاهر می شود و گل های سفید و کرمی به تعداد زیاد به شکل زنگوله ای کوچک و واژگون تولید می نماید ولی در آپارتمان ها کمتر به گل می نشیند، گل ها در برخی ارقام معطرند.

با حذف جوانه ی انتهایی یوکا، گیاه به صورت ۲ یا ۳ شاخه در می آید که از نظر زیبایی جلوه ی خاصی دارد.

نیاز ها

نور:

برای نگهداری گل یوکا باید آن را در مکانی قرار دهید تا آفتاب مستقیمی را دریافت کند، عدم دریافت نور مناسب این گیاه باعث می شود گیاه ظاهر بدی به خودش بگیرد.

دما:

بهترین دما برای پرورش و نگهداری گل یوکا در زمستان دمایی به اندازه ۱۰ تا ۱۶ درجه سانتی گراد می باشد. اما در فصل تابستان بهتر است این گیاه را در محیط باز بیرون نگه داری نمایید.

آبیاری:

بهتر است خاک گیاه یوکا را در فصل تابستان همیشه مرطوب نگه دارید و هر ۲ روز ۱ بار اقدام به آبیاری گیاه کنید، اما در فصل زمستان زمانی به آبیاری گیاه بپردازید که سطح خاک گلدان خشک شده باشد.

خاک:

بهترین خاک برای نگهداری و پرورش گل یوکا مخلوطی از خاک رس، شن و مواد عالی می باشد.

تعویض گلدان:

این گیاه در سال های اولیه رشد خود یعنی ۴ سال اول نیازی به تعویض گلدان ندارد اما بعد از این مدت باید اقدام به تعویض خاک و گلدان آن کنید، هنگامی که خاک جدید را در داخل گلدان ریختید خاک را به خوبی پرس کنید تا هوایی لابه لای خاک باقی نماند.

تمیز کردن برگ ها:

برای تمیز کردن برگ های یوکا می توانید از یک پارچه نمدار استفاده کنید، به هیچ عنوان از براق کننده های شیمیایی برای تمیز کردن برگ های گیاه استفاده نکنید.

تکثیر از طریق پاجوش:

روش دیگری که از آن برای ازدیاد گل یوکا استفاده می کنند پاجوش می باشد که این پاجوش ها توسط ریزوم های گیاه اصلی که در زیر خاک دارد رشد می کنند که در واقع این پاجوش ها گیاهان مستقلی هستند که می توان با جدا کردن آنها و کاشت در یک گلدان جداگانه صاحب یک یوکا دیگر شد. برای تکثیر گل یوکا از طریق پاجوش باید به روش زیر عمل نمایید:

بهترین زمان برای استفاده از پاجوش برای تکثیر، فصل بهار زمانی که می خواهید گلدان گیاه را تعویض کنید است.

برای اینکار ابتدا باید به طور کامل گیاه را از داخل گلدان خارج کنید و خاک های اطراف ریشه را به خوبی بتکانید، این کار را به آرامی انجام دهید تا به ریشه های گیاه آسیبی وارد نشود.

سپس با استفاده از یک چاقوی تیز پاجوش را از گیاه اصلی جدا کنید، توجه داشته باشید پاجوش هایی را از گیاه جدا کنید تا حداقل دارای ۴ برگ باشد.

بعد از جدا کردن پاجوش ها آن ها را در یک گلدان مناسب قرار دهید

اگر پاجوشی که جدا می کنید بدون ریشه باشد بهتر است برای ریشه دهی ابتدا آن ها را در ماسه قرار دهید تا ریشه دار شود و بعد آن را به گلدان انتقال دهید.

تکثیر از طریق قلمه:

برای تهیه قلمه از این گیاه می توانید از ساقه هایی که از برگ خالی شده اند و یا قلمه های برگ دار استفاده کنید.

هر قلمه ای که از این گیاه تهیه می کنید باید دارای طول مناسبی به اندازه ۸ تا ۱۰ سانتی متر باشد.

بهتر است برای انتخاب قلمه ساقه ای را انتخاب کنید که برگ دار است زیرا قلمه های برگ دار نسبت به قلمه هایی که از قسمت پایین گیاه تهیه می شوند زودتر ریشه دار می شوند.

سعی کنید برای جدا کردن قلمه از گیاه اصلی از یک شی تیز استفاده کنید تا به گیاه آسیبی وارد نشود.

اگر چنانچه از قلمه برگ داری استفاده می کنید حتما برگ های انتهای قلمه و نزدیک به گره را کاملا جدا کنید.

بعد از جدا کردن قلمه باید آنها را برای مدت ۳ تا ۵ روز در محیطی خنک و به دور از آفتاب قرار دهید تا بتواند برای ریشه دهی آماده شود.

.

منبع: ساعدنیوز | https://saednews.com

error: Alert: Content selection is disabled!!