بابونه از قدیمی ترین گیاهان دارویی شناخته شده توسط انسان است. مردم مصر و یونان باستان از خواص دارویی آن مطلع بوده و برای درمان بعضی بیماری ها از این گیاه استفاده می کرده اند.
بابونه برای مصریان و رومیان باستان یک گیاه شناخته شده بود و آن را به الهه خورشید تقدیم می کردند،چون بابونه را داروی همه دردها می دانستند و از آن به عنوان آرام بخش،تسکین دهنده استفاده می کردند.
بابونه از قرن پانزدهم در اروپا به عنوان یک گیاه دارویی استفاده شد.
بابونه گیاهی است یکساله و علفی که سرمای زمستان را به خوبی تحمل می کند. در مناطق معتدله علف هرز یونجه و ذرت است. بابونه در عرض جغرافیایی ۶۳-۶۴ درجۀ شمالی در سطوح وسیعی می روید.ریشۀ بابونه مخروطی شکل و کم و بیش سطحی است.
ارتفاع ساقه متفاوت و بسته به شرایط محل رویش بین ۳۰-۸۰ سانتی متر می باشد. شرایط اقلیمی نقش عمده ای در رشد، نمو و حتی شکل گل دارد. چنانچه بابونه در زمین های شور و غیر حاصلخیز بروید گیاهانی بسیار کوتاه(به ارتفاع ۵ سانتی متر) با گلهای کوچک و ظریف تولید می کند.
بابونه هایی که در این شرایط می رویند سالها واریته ای جداگانه( به نام سالینا) می دانستند و به علف مناطق شور( علف شور) معروف بود. پس از انتقال همان گیاه به شرایط اقلیمی مناسب ، گیاه به رشد و نمو طبیعی خود دست می یابدکه نشان دهندۀ تأثیر شرایط اقلیمی در رویش بابونه است.
برگها بسیار منقسم ،باریک، کشیده و نیزه ای شکل یا سوزنی می باشند.گلهای بابونه در انتهای ساقه های اصلی و فرعی ظاهر می شوند و بصورت گل آذین کاپیتول می باشد
میوه، فندقه خاکستری رنگ یا زرد روشن به طول ۱ تا ۵/۱ میلی متراست..اوایل بهار رشد گیاه سریع است و شاخه های متعددی تولید می کنند. بابونه شامل انواع بابونه اعم از بابونه آلمانی یا بابونه رومی (انگلیسی) است.
زمان گلدهی بابونه :
زمان گلدهی بابونه متفاوت است و به رقم وشرایط اقلیمی محل رویش بستگی دارد. گیاهان خودرو نسبت به گیاهان کشت شده زودتر به گل می نشینند. به طوری که در انواع خودرو اولین گلها در اواخر فروردین ظاهر می شوند.
در انواع کشت شده گلدهی با تأخیر همراه است و اولین گلها اردیبهشت پدیدار می شوند. تمام گلها در مدت ۱۰-۱۶ روز ظاهر می شوند.
آبیاری:
هر چند این گیاه می تواند خشکی را تحمل کند، ولی در مرحله جوانه زنی بذر و تشکیل ساقه، باید رطوبت خاک مناسب باشد. در کل آبیاری منظم بخصوص در مرحله پنجه دهی، باعث افزایش کمی و کیفی گل می شود و عملکرد افزایش می یابد.
خاک:
بهترین محیط کشت این گیاه، خاک سبک شنی با زهکش مناسب و ۸ =PH است البته می تواند تا ۹ =PH را هم تحمل کند. نکته جالب اینکه این گیاه شورپسند است و می تواند در خاکهای شور هم زندگی کند ولی در این صورت گلدهی و درنتیجه عملکرد گیاه کاهش می یابد.
نور و دما:
بهترین شرایط برای گلدهی این گیاه، در دمای ۲۰ تا ۲۵ درجه سانتیگراد و نور کامل است هرچند می تواند سرما را هم تا حدودی تحمل کند. حسن این گیاه این است که برای گلدهی نیاز به بهاره شدن و گذراندن سرما ندارد.
مزایای بابونه:
- سلامت کلی پوست را بهبود می بخشد
- درد را کاهش می دهد
- به خوابیدن کمک می کند
- التهاب و تورم را کاهش می دهد
- منبع غنی آنتی اکسیدان ها
- یبوست را بهبود می بخشد
کاشت گل بابونه در گلدان
گل بابونه (به انگلیسی Chamomile)
گل بابونه یک نوع گل کوچک سفید است که می توان آن را خشک کرد و به جای چای از آن استفاده کرد. اگر می خواهید بابونه را برای استفاده به جای چای بکارید بهتر است از نوع بابونه آلمانی استفاده کنید. گیاه بابونه فقط تا حدود 22/5 سانتی متر رشد می کند، اما بابونه آلمانی تا 60 سانتی متر هم بلند می شود. قطر گل بابونه در حدود 3 سانتی متر می باشد.
بابونه اغلب در زمین کاشته می شود ولی می توان آن را در گلدان های بزرگ هم کاشت. از آنجا که بابونه آلمانی بلندتر رشد می کند، بهتر است این نوع در گلدان کاشته شود. این گل زیبا معطر است و وقتی در زمین رشد می کند زنبورها را به سمت خود جذب می کند.
تکثیر و کاشت گل بابونه:
دانه های گل بابونه را تهیه کنید، می توان از گل های بابونه دانه آن را به دست آورد. دانه ها را بعد از سرما در گلدان یا در زمین بکارید. دانه های بابونه برای جوانه زنی به نور نیاز دارند، پس باید در یک نقطه آفتابی کاشته شوند. دانه بابونه در عرض یک یا دو هفته جوانه می زند.
گل بابونه را می توان با قلمه هم کاشت. یکی از شاخه های بابونه به بلندی 8 تا 12 سانتی متر جدا کنید و آن را بکارید.
گل های بابونه را می توان بعد از بالغ شدن چید و به جای چای از آن ها استفاده کرد. چای بابونه طعم فوق العاده ای دارد و بسیار آرامش بخش است و در صورتی که بد خواب باشید می توان برای یک خواب آرام از چای بابونه استفاده کرد. همچنین برای درد معده و درد قاعدگی نیز موثر است. تحقیقات نشان داده است که چای بابونه می توان کلسترول را هم پایین آورد.
منبع: ساعدنیوز | https://saednews.com