خربزه عسلی یکی از گیاهان خانواده کدوئیان است که ارتباط خویشاوندی نزدیکی با طالبی (Cucumis melo var. reticulatus) دارد.
میوه های این گیاه تقریباً تخم مرغی شکل بوده و حدود 15 تا 22 سانتیمتر طول دارند. وزن آنها از 1.8 کیلوگرم تا 3.6 کیلوگرم متفاوت است. گوشت آن معمولاً به رنگ سبز کمرنگ بوده در حالی که پوست آن صاف و به رنگ های زرد تا زرد مایل به سبز دیده می شود. هر میوه دارای تعداد زیادی بذر می باشد. این میوه ها، آبدار و شیرین هستند و به عنوان دسر مورد استفاده بسیاری از مردم جهان قرار می گیرند.
بوته آن کوتاه و ساقه هایش روی زمین می خوابد. بوته های این گیاه، شباهت زیادی به خیار دارند. گل ها یک دوره و در صبح زود باز می شوند و گرده افشانی توسط حشرات انجام می گیرد.
شرایط محیط رشد:
شرایط رشدی و آب و هوایی مطلوب برای این گیاه عبارتست از یک فصل نسبتاً طولانی و عاری از یخبندان که با میزان فراوانی نور خورشید و حرارت، هوای خشک و رطوبت کافی خاک همراه باشد.
چنانچه در دوره رسیدن میوه، شرایط آب و هوایی، ابری و بارانی باشد میوه کیفیت مناسبی پیدا نمی کند.
حد نصاب درجه حرارت از 18 تا 24 درجه است.
کاشت بذر خربزه عسلی
بعد از آخرین سرمای بهاره و بعد از خشک شدن خاک، اقدام به کاشت خربزه کنید. در شرایط گرم تر، خربزه حداکثر محصول را خواهد داشت و طعم آن شیرین تر خواهد شد. در مناطق گرم که زمستان های سردی ندارند، اواخر تابستان هم می توان اقدام به کاشت خربزه نمود.
حداقل دما برای کاشت خربزه 21 درجه سانتی گراد است. دمای مناسب برای جوانه زنی بذر خربزه 21 تا 32 درجه سانتی گراد است. ابتدا خاک را شخم زده و به آن کود و کمپوست اضافه کنید. یک مکان آفتابی برای کاشت خربزه انتخاب نمایید.
خربزه را به صورت جوی و پشته ای می کارند. فاصله هر جوی با جوی بعدی 2 متر باید باشد. قبل از کاشت، بذرها را به مدت یک روز در آب بخیسانید. سپس بذرها را به عمق 1/5 تا 2/5 سانتی متر در خاک بکارید. تا زمان جوانه زنی خاک را مرطوب نگه دارید.
فاصله کاشت بین بوته های خربزه 50 سانتی متر باید باشد. مدت زمان جوانه زنی بذر خربزه 4 تا 10 روز است. هر 2 تا 3 روز یک بار آبیاری برای گیاهان خربزه کافی است.
درهنگام آبیاری سعی کنید برگ ها خیس نشوند تا از بروز مشکلات قارچی جلوگیری شود. هر 3 تا 4 هفته یک بار به گیاه کود بدهید. از کودهای متعادل یا کمپوست برای تغذیه خربزه استفاده کنید.
تکثیر:
تکثیر این گیاهان از طریق کشت بذرهای آنها صورت می گیرد. به این صورت که آنها را بر روی ردیف هایی از برآمدگی های خاکی و به صورت گروهی یا دسته ای می کارند.
معمولاً کشت خربزه عسلی در زمین اصلی صورت می گیرد. برای این کار باید زمین به خوبی آماده گردد. زمین را برای کشت، به صورت جوی و پشته در می آورند. در زراعت های سطوح کوچک در محل کاشت، گودالی حفر کرده و بذور را در آن می کارند. آبیاری گیاهان نیز باید به طور منظم انجام شود.
خاک مناسب
خاک معمولی باغچه همراه با رطوبت کافی و زهکشی مناسب برای کشت میباشد.
آبیاری
این گیاه نیاز به آب و هوای بارانی ندارد و آبیاری آن باید به طور منظم و هنگامی انجام شود که سطح خاک خشک شده. اگر این گیاه در رطوبت زیاد و آب و هوای بارانی کشت شود کیفیت خوبی نخواهد داشت.
نور
نیاز به نور زیاد آفتاب و حرارت فصل گرما میباشد. بین ۲۴-۱۸ درجه مناسب است.
منبع: ساعدنیوز | https://saednews.com