خیار خاردار (نگهداری + پرورش)

« راهنما و دانستنی‌ها »

نحوه پرورش و نگهداری خیار خاردار

خیار خاردار گیاهی است یک ساله و بالارونده که طول آن تا ۳ متر می رسد. خیار خاردار به صورت طبیعی یک پایه می باشد. ولی بذرهای اصلاح شده و گلخانه ای پارتنوکارپیک هستند در واریته های قدیمی تحت شرایط روز بلند و دمای بالا گل های نر بیشتری نسبت به گل های ماده تولید می کند و در شرایط روز کوتاه نسبت گل های ماده به گل های نر افزایش می یابد و گرده افشانی خیار معمولا توسط حشرات (زنبور) انجام می شود.

در بذرهای اصلاح شده خیار بوته هیبرید، میوه های پارتنوکارپیک تولید کرده و نیازی به گرده افشانی برای تشکیل میوه ندارند. با وجود این که خیار بوته هیبرید از نظر گل دهی روز خنثی می باشد. ولی تحت شرایط روز بلند و دمای بالا، در این گیاه تولید گل های نر به گل های ماده افزایش می یابد.

سبزیجات خانواده کدوییان از جمله خیار و کدو حساس به سرما هستند و محصول فصل گرم می باشند، اما خیار در هوای کمی خنک تر رشد بهتری دارند. دمای مناسب جوانه زنی بذر خیار خاردار بین ۱۷ تا ۲۰ درجه می باشد.

بنابراین زمانی اقدام به کشت خیار کرد که متوسط دمای روز ۲۰ الی ۲۴ درجه باشد. اگر حرارت شب کمتر از ۵ درجه سانتی گراد باشد میوه ها درست تشکیل نمی شوند و یا دچار تغییرات فیزیولوژیک خواهند شد.

خاک مناسب برای کاشت خیار خاردار خاک های سبک و نرم با آب کافی حاصل می باشد. زمین های خیلی گرم و خیلی سرد برای کشت این گیاه مناسب نیستند. خیار به خاک های شور حساس است.

زمین را پس از برطرف شدن خطر سرما به جوی پشته تبدیل و جوی ها را پر از آب کرده تا سطح داغ آب مشخص گردد، سپس بذور به صورت کپه ای در زمین کاشته می شود.

نحوه ی عمل نیز به گونه ای است که بذور خیار باید ۲۴ ساعت در آب خیسانده شوند. سپس بالای سطح داغ اب به عمق ۳ سانتی سه الی ۴ عدد بذر کاشته می شود . فاصله ی دو بوته روی خط کاشت ۵۰ الی ۷۰ سانتی متر بوده و دو خط کاشت ۱/۸ الی ۲ متر می باشد. البته اگر برای تولید خیارشور کاشت می شوند میتوان فاصله ها را کمتر در نظر گرفت.

خواص درمانی خیار خاردار :

۱. رفع آب بدن و خشکی پوست
۲. خاصیت ضد سرطانی
۳. زیبایی پوست
۴. سلامت استخوان
۵. خاصیت آنتی اکسیدانی
۶. سلامت قلب
۷. کمک به هضم غذا
۸. کمک به کاهش وزن
۹. سلامت مغز و تقویت حافظه

نحوه کاشت بذر خیار درختی خاردار

به طور معمول خیار را به صورت مستقیم در زمین می کارند. زیرا این گیاه نسبت به جابه جایی حساس است. اما اگر مجبور به کاشت غیرمستقیم خیار هستید، باید آن را در جیفی پات بکارید. سپس آن را به زمین اصلی منتقل کنید.

در کاشت مستقیم بذر خیار درختی خاردار باید ابتدا زمین را به صورت جوی و پشته آماده کنید. توجه داشته باشید که زمین زراعی شما باید به شکل عمیق شخم بخورد، زیرا خیار ریشه ای عمیق دارد. سپس 3 الی 4 عدد بذر را به صورت کپه ای بالای سطح داغ آب و در عمق 3 سانتی متری زمین باید بکارید.

به فواصل بین بوته ها و خط کاشت نیز توجه داشته باشید. فاصله بین دو بوته باید 50 الی 70 سانتی متر و فاصله بین دو خط کاشت نیز باید 1.8 تا 2 متر باشد. همچنین اگر این واریته از خیار را به منظور تولید خیارشور می کارید، کاهش فواصل بلامانع است.

با گذشت 5 الی 8 روز از زمان کاشت شاهد جوانه زنی گیاه خواهیدبود. چنان که با گذشت 50 الی 60 روز زمان گلدهی و میوه دهی گیاه فرا می رسد. همچنین فاکتورهای زیر را در نگهداری از این گیاه در نظر بگیرید:
آبیاری: این گیاه را باید هر 5 الی 7 روز آبدهی کنید. این زمان متناسب با نوع خاک متفاوت است.
نور: بهترین مکان جهت کاشت بذر خیار درختی خاردار مکانی با آفتاب مستقیم و نور کامل محسوب می شود. زیرا کمبود نور پژمردگی گیاه را به دنبال دارد.
خاک: خاک سبک و نرم با ph بین 5.5 تا 6.7 گزینه مناسبی برای کاشت این گیاه است.
دما: بهترین دما جهت کاشت این گیاه دمای بین 20 الی 24 درجه سانتی گراد محسوب می شود. همچنین دمای بین 17 تا 20 درجه سانتی گراد برای جوانه زنی خیار درختی مناسب است.

زمان مناسب کاشت بذر خیار درختی خاردار

جالب است بدانید که خیار در تیره کدوییان قرار می گیرد. تمام سبزی های هم خانواده خیار به سرما حساس هستند و محصول فصل گرما به شمار می روند. اما خیار درختی در هوای خنک رشد بهتری خواهدداشت.

در رابطه با زمان مناسب جهت کاشت این گیاه نیز باید بدانید که این خیار از جمله گیاهان گلخانه ای محسوب می شود. اما اگر این گیاه را در فضای باز می کارید، باید پس از رفع سرمای بهار نسبت به کاشت گیاه اقدام کنید.

نحوه تشخیص بذر خیار درختی خاردار مرغوب

اولین قدم جهت کاشت هر گیاه خرید بذر مرغوب از آن است. بذر مرغوب این خیار نیز باید ویژگی های زیر را داشته باشد:

  • قوه نامیه آن ها بالاتر از 80 درصد؛
  • یکدست و یک اندازه؛
  • در بسته بندی بذور مرغوب نباید عناصر خنثی زیادی وجود داشته باشد؛
  • بین بذور نباید بذر گیاهان دیگر وجود داشته باشد.

.

منبع: ساعدنیوز | https://saednews.com

error: Alert: Content selection is disabled!!