سبزی خردل (نگهداری + پرورش)

« راهنما و دانستنی‌ها »

نحوه پرورش و نگهداری سبزی خردل

خردل گیاهی یکساله است که ارتفاع آن به 100 – 60 سانتیمتر می رسد. برگ ها متناوب با دمبرگ بلند، دارای بریدگی های نسبتا عمیق و پوشیده از کرک می باشند.

خردل، یکی از اعضای خانواده کلم و گیاهی آسان برای رشد است. خردل گیاه فصل های خنک است بنابراین در بهار و پاییز بهترین رشد را خواهد داشت. شما می توانید بذر خردل را در منزل کشت کرده و هم به صورت نهال و هم به صورت گیاه کامل برداشت کنید. شما حتی می توانید برای شروع کشت خردل در خانه، بذر ارقام مختلف را از فروشگاه فردین کشت تهیه نمایید.

ارقام مختلف فلوریدا, موج سبز و .. در رنگ و فرم های مختلف در فروشگاه موجود است.

انواع خردل:

  • خردل غول­پیکر قرمز: (45 روز) Brassica juncea. گرده افشانی باز. برگ ­ها به رنگ بنفش بوده و به دلیل داشتن اندازه 45 سانتیمتر برای تزئین استفاده می ­شود. در دماهای پایین، رنگ آن از بین می­رود. خردل غول­پیکر دارای مزه شبیه ترب کوهی است. این خردل به عنوان ماده استاندارد در موسکولین تند بوده و بسیار سرد است.
  • خردل تورازیرو: (45 روز) Brassica alboglabra. گرده افشانی باز. برگ­های سبز و تیره ­ای را تولید می­کند که کاملا سفت و سخت بوده و تند است. تورازیرو یکی از گونه­ های محبوب براسیکا است. ساقه­ های آن خوراکی بوده و دارای طعم مناسبی است.
  • خردل موج سبز: (45 روز) Brassica juncea. گرده ­افشانی باز. این رقم در سال 1957 جایزه AAS را از آن خود کرد. این رقم دارای طعم تندی بوده و به عنوان ماده اصلی موسکلون است. هنگام پختن آنقدر تند نیست. موج سبز هنگام برش بسیار سرد می­شود.

خواص بی نظیر سبزی خردل

تقریباً مانند همه سبزیجات برگ دار، سبزی خردل نیز حاوی آنتی اکسیدان هایی است که از بدن در برابر آسیب رادیکال های آزاد محافظت می کند. این سبزی همچنین منبع خوبی از فیبر است و به تنظیم دستگاه گوارش و کاهش سطح کلسترول خون کمک می کند.

برای جلوگیری از آرتریت، پوکی استخوان، آسم، بیماری های ریه و … استفاده از این سبزی توصیه می شود. سبزی خردل مملو از مواد مغذی ضد بیماری، پر از عطر و طعم اما از نظر کالری بسیار سبک است. بنابراین می توانید هر چقدر که دلتان می خواهد از این سبزی استفاده کنید.

معرفی خواص و ارزش غذایی سبزی خردل

شرایط محیط رشد:

گونه های خردل را در هر نوع خاکی می توان کشت کرد ولی برای افزایش عملکرد، این گیاهان را باید در خاک های حاصلخیز کشت نمود. اگرچه کاشت این گیاهان در خاک های سبک شنی مناسب تر است، ولی رویش خردل در ماسه های بسیار نرم (ماسه بادی) و تهی از عناصر غذایی مطلوب نیست و رشد و نمو خردل در چنین خاک هایی به کندی صورت می گیرد.

بین آبیاری و عملکرد، رابطه مستقیمی وجود دارد. به طوری که آبیاری سبب افزایش محصول می شود و کم آبی به طور بارزی سبب کاهش عملکرد دانه خواهد شد. از این رو آبیاری گیاهان در طول ماه های گرم و خشک سال ضرورت دارد.

این گیاهان به سرما حساس نیستند. بذرها در دمای 4 تا 5 درجه سانتیگراد نیز جوانه می زنند. گیاهان جوان قادر به تحمل سرمای 5- درجه سانتیگراد می باشند. رویش گونه های مختلف خردل در دمای 5.6 تا 24.9 درجه سانتیگراد صورت می گیرد.

پی اچ مناسب خاک برای خردل هندی بین 4.3 تا 8.2 است.

خردل دوره رویش کوتاهی دارد، لذا افزودن کودها و سایر مواد غذایی در طول رویش آنها مناسب نیست و گیاه قادر به جذب آنها نخواهد بود. از این رو قبل از کاشت و در فصل پاییز، هنگام آماده ساختن خاک، افزودن مواد غذایی مورد نیاز گیاه به خاک ضرورت دارد.

ازت برای رویش خردل مناسب است، ولی در اضافه کردن آن به خاک باید دقت نمود، زیرا ازت سبب افزایش رشد رویشی خردل شده و از رشد زایشی آنها به نحو چشمگیری می کاهد.

نیازهای رشد

خردل گیاهی کم توقع است و در خاک های متوسط بافت حاوی آهک و حاصلخیز به خوبی رشد می یابد. دمای مناسب رشد خردل 25 – 15 درجه سانتیگراد است. نهال های جوان خردل تا 5 – درجه سانتیگراد را تحمل می کنند.خردل به شوری نسبتا حساس می باشد. PH خنثی و کمی قلیایی برای رشد خردل مناسب تر است. وزیدن باد هم زمان با رسیدگی خردل (خرداد و تیر) باعث ریزش دانه ها می شود.

آماده سازی زمین و کاشت سبزی خردل

کاشت سبزی خردل با بذر انجام می شود.

بذرهای بسیار ریز خردل را با ماسه مخلوط می کنند و بر سطح زمین آماده شده می پاشند سپس با غلطک سبک به خاک می چسبانند. زمان کاشت سبزی خردل در فروردین ماه است.

زمین را در پائیز شخم می زنند و آن را در اوّل بهار به خوبی دیسک و ماله می زنند. خردل را به صورت های کرتی مسطح و یا ردیفی می کارند. خردل در تناوب با غلات قرار می گیرد. خردل در خاک مرطوب و غنی به بهترین شکل رشد می کند. برای تهیه خاک غنی برای کاشت خردل، می توانید از کود ارگانیک ورمی کمپوست موجود در سایت استفاده کنید و روی منطقه کاشت بذر، بصورت یک لایه ی ضخیم حدود 7-15 سانتیمتر پخش کنید.

با احتیاط کمپوست را با یک چنگال حفاری، در خاک مخلوط و سپس خاک را نرم و سست کنید. زمان کاشت خردل ها را مشخص کنید. سبزی خردل در دمای خنک بیشتر رشد می کند و در تابستان به خوبی رشد نمی کند. بذرهای خردل را حدود چهار هفته قبل از آخرین یخبندان بکارید.

سبزی خردل می تواند یخبندان را تحمل کند، که در واقع خنکی هوا به طعم شیرین تر سبزی خردل نیز کمک می کند.

در این مرحله بذرهای خردل را بکارید. بذرهای سبزی خردل را درست زیر خاک ، و تقریباً با فاصله 5/1 سانتیمتر از هم بکارید. پس از جوانه زنی بذرها و رشد اولین برگ های گیاه سبزی خردل، آنها را به آرامی از خاک بیرون بکشید. جوانه ها را تقریباً به فاصله سانتیمتر از هم مجدداً بکارید. هر چند که کاشت مجدد جوانه های سبزی خردل ضروری نیست، اما انجام این کار باعث می شود سبزی خردل سریعتر رشد کرده و عملکرد بیشتری داشته باشد.

تصویر

آبیاری

خردل به آب زیادی نیاز دارد امّا رطوبت مازاد را تحمل نمی کند. سبزی خردل برای رشد، به 5 سانتیمتر آب در هفته نیاز دارد. در هنگام بارندگی، از مرطوب بودن کافی خاک اطمینان حاصل کنید. حتما باید خاک را به طور یکنواخت و مداوم آبیاری کنید.

علف های هرز

خردل دوره رشد کوتاهی دارد لذا کنترل علف های هرز می تواند به میزان قابل توجهی بر عملکردش بیفزاید. علفهای هرز را از زمین سبزی خردل جمع آوری کنید. هر نوع علف هرزی که در اطراف گیاهان سبزی خردل رشد کرده اند، با دقت از بین ببرید.

هر چند که سبزی خردل به فضای زیاد برای رشد نیاز ندارد، اما هجوم علفهای هرز می تواند باعث آسیب های غیرضروری بخصوص برای جوانه های ضعیف و شکننده ی خردل شود. برای از بین بردن علفهای هرز، آنها را به آرامی با دستتان از زمین بیرون بیاورید ، همچنین اطمینان حاصل کنید که ریشه های علف هرز نیز از بین بروند.

از خردل ها در برابر حشرات محافظت کنید. برای اطمینان از رشد موفقیت آمیز سبزی های خردل، از آنها در برابر حشراتی که ممکن است از گیاه تغذیه کنند، محافظت کنید (به عنوان مثال کرم های کلم، شته کلم و سوسک های کک). گیاهان را با پارچه یا کاور ردیفی فابریک، بپوشانید. از آنجا که حشرات نمی توانند از زیر این کاورها به سبزی خردل برسند، لذا نمی توانند از خردل تغذیه کنند، یا در آنجا تخم بگذارند تا مجددا تولید مثل کنند.

کوددهی

کود ازته مورد نیاز خردل را به میزان 100 – 50 کیلوگرم در هکتار در زمان کاشت مصرف می کنند.

آفات و بیماری ها

در طول رویش خردل، ممکن است آفات آن را مورد حمله قرار دهند و خسارت های زیادی به بار آورند. از آفات خردل می توان از حشره ای به نام سوسک شلغم که متعلق به زیرخانواده هالتی سینه است نام برد. لاروها و حشرات بالغ از برگ ها و به خصوص از پارانشیم برگ تغذیه می کنند.

از دیگر آفات می توان از سوسک گل و حشره خردل نام برد. به وسیله یخ اب زمستانه می توان با سوسک شلغم مبارزه کرد. وفاتوکس هم از سموم مناسب برای مبارزه با این آفت است که مقدار مناسب مصرف آن 2.5 تا 3 کیلوگرم در هکتار است. برای ازبین بردن دو آفت دیگر، تا قبل از تشکیل گل ها می توان از فوسدرین به مقدار 2.6 تا 2.8 لیتر در هکتار استفاده نمود.

برداشت

سبزی های خردل را برداشت کنید. باید هنگامی که برگهای سبزی خردل هنوز جوان و ترد هستند، برداشت شوند. برگهای بزرگتر و مسنتر سبزی خردل طعم تلخ تر دارند. می توانید برگهای سبزی خردل را بعد از 4 هفته بچینید، در واقع زمانی که طول آنها حدود تقریباً 15-20 سانتی متر باشد.

می توانید برگ های بیرونی تر سبزی خردل را برداشت کرده و مابقی بر گها را برای ادامه رشد در زمین باقی بگذارید. از طرف دیگر، می توانید کل گیاه سبزی خردل را از زیر خاک بیرون آورده و همه برگ ها را به طور یکجا برداشت کنید. برگهای زرد رنگی که در سبزی خردل می بینید را حذف کنید.

سبزی های خردل را ذخیره و نگهداری کنید. تمام سبزی خردل را برداشته و آنها را یخچال بگذارید. برگها را می توان تا یک هفته در کشو یخچال نگه داشت. همچنین می توانید سبزی خردل را برای پخت و پز در هفته های بعد فریز کنید.

بذرهای خردل را برداشت کنید. هنگامی که هوا خیلی گرم می شود، سبزی خردل شروع به بذردهی می کند و یک ساقه گل از گیاه سبزی خردل رشد می کند، که نشان دهنده ی اینست که هیچ برگ جدیدی رشد نخواهد کرد.

در این مرحله یا می توانید سبزی خردل را بکارید، یا بذرها را همانجا رها کنید. پس از خشک شدن غلاف بذر روی گیاه، می توانید بذرها را جمع کنید. قبل از باز شدن غلاف بذر سبزی خردل، آنها را جمع آوری کنید. بذرهایی که بر روی خاک می ریزند احتمالا پراکنده شده و بعدا به سبزی خردل جدید تبدیل می شوند.

برداشت دانه خردل در مزرعه

خردل را در تیر تا مرداد ماه برداشت می کنند. برداشت باید زمانی انجام پذیرد که حدود 80 – 70 از خورجین ها کاملاً رسیده باشند. محصول خردل را ابتدا با داس درو می کنند سپس در آفتاب خشک می نمایند آنگاه با خرمنکوب دانه ها را جدا می سازند.

برداشت مکانیزه را زودتر انجام می دهند تا ریزش دانه ها کاهش یابند. عملکرد خردل سفید معادل 1200 – 500 کیلوگرم در هکتار است. عملکرد خردل های قهوه ای و سیاه تا 1500 کیلوگرم در هکتار می رسند.

.

منبع: ساعدنیوز | https://saednews.com

error: Alert: Content selection is disabled!!