گوجی بری که از خانواده تمشک به شمار می رود؛ از جمله بذرهاییست که شما به راحتی می توانید در باغچه منزل یا حتی در گلدان بکارید و از تماشای رشد و میوه دهی آن لذت ببرید. اهمیت و محبوبیت گوجی بری در میان مردم به دلیل ارزش غذایی بالای میوه های آن می باشد. کسانی که مایل به استفاده از میوه های سالم و حاوی مقدار زیادی آنتی اکسیدان، آمینو اسید، مواد معدنی و پروتئینی هستند؛ بهتر است باکاشت بذر گوجی بری به خواسته خود جامه عمل بپوشانند.
از جمله فواید گوجی بری می توان به سم زدایی کبد و کلیه اشاره کرد. همچنین این میوه در افزایش نرخ باروری و آرامش ذهنی نیز بسیار تاثیرگذار می باشد. با توجه به افزایش مضرات ناشی از زندگی ماشینی در قرن جدید و گسترش انواع سرطان ها در دنیا، استفاده از میوه ها و گیاهانی که به کاهش سرعت رشد و پیشرفت سلول های سرطانی، کند کردن روند تشکیل تومورها و کاهش عوارض شیمی درمانی کمک نمایند، بسیار حائز اهمیت اند. گوجی بری از جمله این میوه هاست که علاوه بر خاصیت ضد سرطانی اش به عنوان اکسیر جوانی و سلامتی شناخته می شود. گوجی بری یکی از قوی ترین چربی سوزهای طبیعی است که می تواند به کاهش 3 الی 4 کیلوگرمی وزن در هر ماه منجر شود. این میوه کمیاب و گران قیمت سرشار از آهن و اسید فولیک و ویتامین آ می باشد که در بهبود بینایی چشم بسیار اثر گذار است. مصرف گوجی بری برای بیماران دیابتی به شدت توصیه می گردد.
بوم شناسی گوجی بری
این گیاه بیش از 600 سال است که در حوالی رودخانه زرد چین کشت شده است و هنوز هم بصورت گسترده کشت میشود به طوری که در سال 2005 در شهرستان ژونگنینگ چین000/200 هکتار کشت شده است طبق آخرین آمار در مورد کشت گوجی بری در چین 42 در صد از زمینهای زراعی چین زیر کشت گوجی بری میباشد.
گیاهشناسی گوجی بری
گوجی بر گیاهیست چند ساله با ساقه های چوبی که برگهای ریز دارد وارتفاع درخت بین 1 الی 3 متر می باشد.
گوجی بری ها خودگرده افشان هستند اما ممکن است در طبیعت توسط حشرات هم گرده افشانی می شوند.
گل و میوه گوجی بری
گلهای این گیاه به رنگ بنفش می باشد که دارای پنج پر است دمگل در این گل و یا میوه بین 6 الی 15 میلیمتر رشد میکند و جالب است بدانید در گوجی بری ها همیشه گلها بر روی شاخه هایی که سن آنها از 6 ماه بیشتر باشد رشد میکنند و اگر بر روی شاخه جدید که سنش کمتر از شش ماه باشد بروید جهش ژنتیکی شکل گرفته است.
گوجی بری بسیار پر گل و در نتیجه بسیار پر میوه میباشد که امروزه میوه های این گیاه در سبد میوه جای گرفته است.
چینش میوه های گوجی بری روی شاخه ها هم بصورت تکی و هم بصورت خوشه ای بین 3 الی 8 عدد در خوشه می باشد.
لازم به ذکر است بدانیم در نقاطی که دمای هوا از 12 درجه سانتی گراد پایینتر نمی آید این گیاه مدام میوه میدهد و گیاه برگهای خود را نیز از دست نمیدهد اما بطور مداوم اگر چنین انتظاری از گیاه داشته باشیم باعث ضعف گیاه میشود و چون برای استراحت این گیاه نیاز به خزان کردن دارد.
زمان گلدهی گوجی بری
در نیمکره شمالی گلدهی از فروردین تا خرداد (بسته به شرایط محیطی) و بلوغ این گیاه از تیر تا شهریور بسته به طول و عرض جغرافیایی ، ارتفاع از سطح دریا و آب و هوا متغیر است.
روش های کاشت گوجی بری
گیاه گوجی بری در گلدان و در زمین می تواند رشد کند. گیاهان داخل گلدان نمی توانند بسیار بزرگ شوند و با پرورش چند گیاه می توان این فقدان را جبران کرد. درنتیجه این گیاه یک انتخاب عالی برای باغبانانی که فضای محدودی دارند می باشد.
کاشت گوجی بری در گلدان
بااستفاده از یک بشکه ی چوبی که از وسط نصف شده، می توان فضای کافی برای رشد ریشه ی گوجی بری ایجاد کرد. ظرف مورد استفاده باید حداقل 22 لیتر ظرفیت داشته باشد. زمانی که ریشه ها به انتهای ظرف رسیده اند یعنی گیاه کامل رشد کرده است.
کاشت گوجی بری در زمین
بین نهال های گوجی بری حدود 120 سانتی متر فاصله بگذارید با این کار به بوته بدون اینکه با بوته های کناری ازدحام ایجاد کند اجازه ی رشد کامل می دهید. نهال را در سوراخی به اندازه ی ریشه قرار دهید. یک لایه ی 5/2 سانتی متری از مالچ در بالای خاک و اطراف هر گیاه بریزید تا باعث کنترل علف های هرز و رطوبت خاک شود.
نگهداری از درخت گوجی بری
گوجی بری برای رشد در گلدان یا زمین نیاز به مراقبت های ویژه ای دارد. باغبانان باید بدانند که هر گیاهی چه میزان نور خورشید و آب احتیاج دارد و چه نوع خاک بهترین محیطِ رشد را برای گیاه فراهم می کند. همچنین یکی از مراقبت های مهمِ گوجی بری، هرس کردن است.
خاک مناسب برای گوجی بری
گیاه گوجی بری در مخلوطی از خاک گلدان و مواد آلی به خوبی رشد می کند. اگر خاک زهکشی مناسبی ندارد باید ورمیکولیت یا پرلیت به آن اضافه کنید زیرا داشتن زهکشی مناسب برای سلامت ریشه ضروری است. اغلب به جای استفاده از کود جهت تامین مواد مغذی در خاک، از کمپوست و کود حیوانی استفاده می شود. مواد آلی شامل همه ی مواد مغذی مورد نیاز گیاهِ گوجی بری است. کودهای شیمیایی می توانند اکولوژی خاک را برهم بزنند.
آبیاری درخت گوجی بری
در شرایط خشکسالی گوجی بری را هر روز آب دهید اما اگر گیاه در آب و هوای مرطوب قرار دارد فقط زمانی که خاک خشک شد به آن آب دهید. آب زیاد باعث پوسیدگی ریشه و رشد قارچ می شود. از پاشیدن آب به برگ ها اجتناب کنید و همچنین فقط صبح زود آبیاری را انجام دهید. پژمرده شدن برگ ها نشانه ی عدم رطوبت کافی است.
نور مناسب برای گوجی بری
گیاه گوجی بری حداقل روزانه 8 ساعت نور کامل خورشید را نیاز دارد. نور فراوان باعث افزایش محصول و میوه های مغذی بیشتری می شود. اگر گیاه در داخل ساختمان قرار دارد با یک لامپ فلورسنت می توان فقدان نورخورشید را جبران کرد و اگر گیاه به سختی رشد می کند لامپ را در تمام طول روز و شب روشن نگه دارید.
هرس درخت گوجی بری
به منظور برش های تمیز از قیچی های تیز مخصوص هرس استفاده کنید. هرس اصلی و سنگین در زمستان و به منظور حذف شاخه های پشتی است اما هرس سبک در فصل بهار و تابستان برای کمک به حفظ جذابیت ظاهری گوجی بری است. در سال اول به هیچ وجه هرس سنگین انجام ندهید زیرا مهم ترین زمان برای رشد گیاه است.
منبع: ساعدنیوز | https://saednews.com