گیاه کروتون (نگهداری + پرورش)

« راهنما و دانستنی‌ها »

نحوه پرورش و نگهداری گیاه کروتون

گیاه کروتون یکی از رنگین ترین گیاهان آپارتمانی است و به خاطر رنگی بودن و فرم برگهای آن مورد توجه است، نیاز شدیدی به رطوبت دارد و به همین علت بهتر است به صورت کپه ای و مخطوط با گیاهان آپارتمانی دیگر در گلدانهای بزرگ وفلاور باکسها کاشت گردد تا از رطوبت حاصله از گیاهان دیگر بهره برد.

محیط ساکت و بدون جریان هوا و گرم و یکنواخت بودن درجه حرارت از احتیاجات دیگر گیاه کروتون زیباست. اگر چه نیاز شدیددی به آب دارد ولی باید مواظب بود سوراخ ته گلدان همیشه باز باشد تا خاک گلدان باتلاقی نگردد.

فارسی رایج: گیاه کروتون (کرچک هندی)

نام انگلیسی: کروتون croton

زمستان گذران گیاه کروتون کمی مشکل بوده و به طور کلی با توجه به شرایط سخت زیستی بهتر است در فصل بهار و تابستان از آن استفاده گردد. رنگ و شکل برگ با توجه به واریته ها فرقهای اساسی دارد، لکه های تیره صورتی، نارنجی، قهوه ای و ارغوانی در برگهایی با زمینه سبز تیره منظره بسیار جالبی به برگها می بخشد، برگهای جدید و جوان گیاه کروتون با رنگ سبز ظاهر و به مرور لکه های رنگی در آنها بوجود می آیند. گیاه کروتون بومی مالزی می باشد. در گلدان ارتفاعآن به ۶۰ سانتی متر و گسترش آن به ۳۰ تا ۴۰ سانتیمتر می رسند.

آشنایی با شرایط نگهداری گل کروتون

نور مورد نیاز

کروتون گیاهی است کاملا آفتاب دوست اما نه به حدی که زیر نور مستقیم خورشید قرار بگیرد، اغلب گونه های این گیاه قادر به تحمل نور مستقیم نیستند، اما باید گفت که گیاهانی که بیشتر بر روی برگ هایشان رنگ و لعاب دارند نیازمند دریافت نور بیشتر هستند. توجه داشته باشید اگر گیاه کروتون شما زیر ۲ سال سن دارد به هیچ عنوان در معرض تابش مستقیم نور خورشید قرار نگیرد.

نکته: سعی کنید مکان مناسبی و ثابتی را برای دریافت نور گیاه در نظر بگیرد زیرا این گیاه به جابجایی کاملا حساس می باشد و فورا واکنش نشان می دهد.

آب مورد نیاز

آبیاری یک شرط اصلی و مهم در پرورش و نگهداری گل کروتون می باشد. این گیاه در فصل رشد خود یعنی تابستان به رطوبت زیادی نیاز دارد، زمانی که یک گیاه خواستار رطوبت زیاد است باید به گلدانی که درون آن قرار دارد توجه کنید تا از زهکشی خوبی برخوردار باشد برای اطمینان بهتر از کف گلدان خود را با سنگ ریزه بپوشانید و اطمینان حاصل کنید که گلدان از زیر در تماس با جریان هوا است.

آبیاری این گیاه باید به گونه ای باشد که خاک آن از رطوبت نسبی برخوردار باشد به هیچ عنوان نباید خاک حالت غرقابی به خود بگیرد، می توانید در تابستان از مه پاشی برای شادابی برگ ها استفاده کنید. میزان آبیاری گیاه کروتون در تابستان هفته ای ۳ مرتبه می باشد.

توجه داشته باشید که برای آبیاری این گیاه در فصل زمستان تا زمانی که خاک گیاه خشک نشده باشد اقدام به آبیاری نکنید.

خاک مناسب

بافت خاک گیاه باید به گونه ای باشد که از قدرت زهکشی بالایی برخوردار باشد. بهترین ترکیب خاک برای کاشت و نگهداری گل کروتون ترکیبی از ۳ قسمت خاک برگ یا پرلیت+ ۲ قسمت خاک باغچه+ ۱ قسمت ماسه نرم است.

اگر برای کاشت و نگهداری گل کروتون از خاک سنگین استفاده کنید و یا تنها از خاک باغچه استفاده کنید باعث می شود آب در کنار های این گیاه باقی بماند و منجر به پوسیدگی ریشه گیاه شود.

کود دهی

شما می توانید برای تغذیه گیاهتان از خاکی استفاده کنید که به میزان لازم مواد معدنی برای رشد گیاه را داشته باشد، اما می توانید از کود های مخصوص محلول در آب که حاوی مواد غذایی مورد نیاز برای گیاه است در فصل بهار و تابستان برای گیاه استفاده کنید.

رطوبت مورد نیاز

کروتون برای رشد و شادابی بیشتر به دریافت رطوبت نیاز دارد به خصوص در فصل تابستان که باید به صورت روزانه اقدام به مه پاشی گیاه کنید، این کار به هیچ عنوان نباید زمانی که در معرض نور شدید آفتاب است انجام شود زیرا باعث ایجاد لکه بر روی برگ های گیاه می شود. در زمستان هم هفته ای ۱ مرتبه گیاهتان را مه پاشی کنید.

دمای مورد نیاز

مناسب ترین دما برای نگهداری گل کروتون ۲۰ درجه سانتی گراد است، شما می توانید این دمای ایده آل را در اتاقی که از این گل نگهداری می کنید فراهم کنید، توجه داشته باشید که این گیاه به تغییرات دمایی بسیار حساس می باشد پس باید سعی کنید در یک محیط با دمای مناسب از گیاه نگهداری کنید. طیف دمایی که این گیاه قادر به تحمل آن است و نباید از آن این حد تجاوز کند دمایی بین ۱۵ الی ۲۷ درجه سانتی گراد است.

تمیز کردن برگ ها

برای نگهداری گل کروتون حتما باید هفته ای ۱ مرتبه اقدام به تمیز کردن برگ ها آن بکنید، از آنجایی که برگ های این گیاه سطح وسیعی دارد باید برای تنفس گیاه و انجام عملیات فتوسنتز برگ های گیاه را به دور از گرد غبار نگه دارید، برای انجام این کار از یک دستمال نخی استفاده کنید سپس از آبی بدون کلر اقدام به تمیز نمودن برگ های گیاه کنید.

توجه داشته باشید که به هیچ عنوان نباید از مواد شیمیایی برای تمیز نمودن برگ های گیاهتان استفاده کنید زیرا باعث بسته شدن روزنه های برگ می شود.

آموزش تکثیر کروتون:

  • زمان مناسب انجام اینکار در اواخر بهار و در فصل طول فصل زمستان است.
  • این گیاه شرایط گرم را دوست دارد و باید در بستری گرم تکثیر شود لذا باید دمای بستر را حدود 21 الی 24 درجه سانتیگراد نگه داشت.
  • برای برش زدن قلمه ها از چاقو و یا قیچی تمیز و ضد عفونی شده استفاده کنید تا گیاه و قلمه ها آلوده نشوند.
قلمه زدن کروتون در خاک:
  • برای تکثیر کروتون از این روش ابتدا قلمه هایی جوان از ساقه ی گیاه به طول 8 الی 15 سانتیمتر با کمک چاقو یا قیچی جدا کنید.
  • سعی کنید برش قلمه ها را به صورت مورب بزنید تا سطح بیشتری از قلمه با خاک در تماس باشد.
  • مامی برگ های قلمه ها را به جز 3 الی 2 برگ بالایی جدا کنید تا گیاه بتواند بیشتر انرژی خود را صرف ریشه زایی کند.
  • برای عملکرد بهتر میتوانید قبل از کاشت قلمه ها در خاک آن را داخل هورمون ریشه زایی فرو کنید.
  • خاک مناسب برای کاشت قلمه ها مخلوطی از پوکه یا ماسه ، پرلیت و پیت ماس میباشد.
  • این ترکیب خاک به اندازه ی کافی غنی نیست ولی برای رشد قلمه مناسب است.برای غنی کردن ترکیب میتوانید خاک برگ و کمپوست نیز به آن اضافه کنید.
  • این قلمه ها به نور و گرمای زیادی جهت رشد نیاز دارند.پس گلدان حاوی قلمه ها را در محلی با نور زیاد و دمای حدود 24 درجه سانتی گراد قرار دهید.
  • برای ایجاد شرایط گلخانه ای و رشد بهتر قلمه ها میتوانید روی آن ها را با پلاستیکی شفاف بپوشانید.
  • هفته ای 1 الی 2 بار به قلمه ها آب دهید.
  • ریشه زایی بین 6 الی 8 هفته طول میکشد.
  • بعد از ریشه دار شدن و دادن برگ جدید ، گیاه را به گلدان جدیدی منتقل کنید.

قلمه کروتون در آب:

ابتدا مانند آنچه در روش قبلی گفته شد قلمه هایی به طول 8 الی 15 سانتیمتر تهیه کنید.

همانند آنچه در قبل گفته شد برگ های نیمه ی پایینی قلمه را به طور کامل بکنید به طوری که در آخر تنها 2 الی 3 برگ باقی بماند.

قلمه ها را داخل ظرف یا لیوانی آب قرار دهید.

قلمه ها را در محلی پر نور و گرم قرار دهید.

در شرایط مساعد قلمه ها بعد از 3 الی 6 هفته ریشه میدهند.

بعد از گذشت مدتی که ریشه ها بلندتر شدند و گیاه برگ های جدیدی داد میتوانید آن را به گلدان منتقل کنید.

عوارض ،بیماری ها و درمان گیاه کروتون

اگر برگهای گیاه کروتون کمرنگ باشد به معنای این است که محیط تاریک آشپزخانه و گاز نفتی می تواند لکه ای قهوه ای روی برگها ایجاد کرده و باعث ریزش آنها شود. آبیاری بیش از حد نیز باعث پوسیدگی ساقه و ریزش برگها می گردد. اگر دیدید برگها درتمام اندام گیاه می ریزند، تغییرات شدید درجه حرارت در محیط داشته اید.

سعی کنید درجه حرارت را ثابت کنید ریزش برگهای پایین گیاه کروتون به دلیل هوای سرد و خشک است. تغذیه مصنوعی گیاه از به وجود آمدن برگهای جوان ریز و کم رشد جلوگیری می کند. دقت داشته باشید در آفتاب مستقیم، غبار پاشی انجام ندهید زیرا لکه های قهوه ای و سوخته روی برگ ایجاد می کند.

برگهای منقبض شده کروتون نشانگر تشنگی و گرمای هوا می باشد. باید گلدان را به محل خنک تری ببرید و فورا آبیاری و غبار پاشی کنید زخمهای پنبه ای شکل در قاعده و سطح برگها را میتوان با سمپاشی توسط سموم حشره کش ، هر ۱۴ روز یکبار ، از بین می رود.

سمی بودن

اگر چه کروتون جزو گیاهان سمی خطرناک نیست، اما نباید توسط انسانها و حیوانات خورده شود.
اگر در مقیاس زیاد خورده شود، مشکلاتی مانند تهوع، استفراغ، ناراحتی شکمی و سایر عوارض مشابه ایجاد می کند. علاوه بر این، شیره موجود در این گیاه می تواند سبب التهاب و ایجاد حساسیت های پوستی شود. پس با توجه به ظاهر رنگارنگ و جذاب کروتون، او را از دسترس کودکان و حیوانات دور نگه دارید.
اگر حیوان خانگی شما پس از خوردن برگهای کروتون دچار احساس ضعف، بی حالی و تهوع شد او را سریعا به دامپزشکی ببرید.

مشکلات گیاه کروتون

زرد شدن برگ ها ⇐ کمبود نور، تاریک بودن محیط نگهداری برای جلوگیری از این مشکل باید به مکانی پرنور انتقال داده شود.

علت ریزش برگ ها ⇐ تغیرات و نوسانات دمای هوا برای جلوگیری از این مشکل دمای ثابتی را برای نگه داری در نظر بگیرید.

علت پژمرده شدن برگ ها ⇐ تشنه بودن هوا و گرم بودن هوا که برای جلوگیری از این مشکل بیاید فورا آبیاری و به مکان خنک تری انتقال داده شود.

علت ریزش برگ های پایین گیاه ⇐ قرار گرفتن گیاه در معرض هوای خشک و سرد برای جلوگیری از این مشکل باید گیاه را به مکانی گم تر انتقال داده و برگ های آن را غبار پاشی کنید.

علت ایجاد لکه های قهوه ای ⇐ قرار داشتن گیاه در معرض گاز های نفتی و یا محیط آشپزخانه، برای رفع این مشکل باید گیاه را به محیطی با تهویه هوای پاک انتقال دهید.

علت پوسیدگی ریشه، ساقه برگ ⇐ زمانی که بیش از اندازه گیاه آبیاری شود این بلا سر گیاه خواهد آمد بهتر است برای جلوگیری از به وجود آمدن چنین مشکلی بگذارید خاک به طور نسبی کمی خشک شود.

علت سوختگی برگ ها ⇐ زمانی که بر روی برگ لکه های سوختگی ظاهر می شود نشان دهنده آن است که غبار پاشی گیاه در معرض نور مستقیم خورشید صورت گرفته که برای رفع ااین مشکل باید غبار پاشی در سایه انجام شود

علت تناسب نداشتن برگ ها ⇐ این مشکل نشانگر آن است که مواد غذایی به اندازه کافی در خاک وجود ندارد که برای رفع این مشکل باید از کود های حاوی مواد غذایی برای گیاه استفاده کرد.

.

منبع: ساعدنیوز | https://saednews.com

error: Alert: Content selection is disabled!!