یک عضو از خانواده گیاه chenopod است که این خانواده همچنین شامل دیگر گیاهان مفید مانند چغندر، اسفناج، و کوینولا نیز است. این نوع سبزیجات قرن ها است که برای مقاصد دارویی در اشکال مختلفی در طب سنتی استفاده می شود.
این سبزی به این دلیل باارزش است که نه تنها گیاهی است که می تواند در طیف وسیعی از خاک ها رشد کند و به نور و آب کمی نیاز دارد بلکه مواد مغذی بسیاری را برای بدن فراهم می کند. در واقع، امروزه سوئیس چارد حتی می تواند در فضا هم رشد کند!
این سبزی در میان اولین محصولات فضانوردان در ایستگاه های فضایی سیارات است که به راحتی رشد می کند و ارزش غذایی بالایی دارد و همچنین به سهولت برداشت می شود.
• سوئیس چارد یا چغندر سوئیسی ( چغندر چراغ روشن ) با نام لاتین “Swiss Chard” نوعی سبزی با منشا مدیترانه و از خانواده چغندرها می باشد که برخی معتقدند دارای بیشترین مواد مغذی در بین سبزی هاست.
• از این سبزی رنگارنگ در سوپ، پاستا و سایر غذاها استفاده می کنند. این سبزی معمولاً به رنگ های سبز، زرد، نارنجی ، قرمز ، بنفش و صورتی دید میشه.
• چارد سوئیسی سبزی ای زود رشد است و در تمام طول سال میتوان در باغچه و گلدان و… پرورش داد. جهت خرید بذر سبزیجات به فروشگاه بذر گل و گیاه نازبو مراجعه کنید.
• معمولاً بعد از گذشت ۳۰ روز از کاشت بذر برداشت آن آغاز می شود البته برگ های اولیه جوان تر هستند و به صورت خام مصرف می شود .
• برگ های بالغ آن در پخت غذا استفاده می شود و اگر اندازه آن کاملاً درشت شود میتوان با برگ های آن دلمه درست کرد.
نحوه کاشت بذر سوئیس چارد قرمز :
• ابتدا بذرها را ۲۴ ساعت در آب خیس کنید
• سپس در خاک نسبتاً غنی بریزید و بر روی آن حداکثر ۰٫۵ تا ۱ سانتی متر خاک نرم بریزید و آبیاری کنید
• بعد از گذشت ۳۰ روز از کاشت بذر چارد سوئیسی ، برداشت آغاز می شود.
• هر چه برداشت زودتر انجام شود برگ ها لطیف تر هستند و میتوان آنها را به صورت خام مصرف کرد.
• البته می توانید در فصل تابستان هم کشت داشته باشید تا محصول پاییزی برداشت کنید.
• به اختیار خودتان می توانید جوانه ها را پرورش داده و پس از این که ۴ الی ۶ برگ بالغ رویشان شکل گرفت، آن ها را به باغچه منتقل نمایید.
• در حین کاشت، فاصله ی میان بوته ها را بین ۱۵ الی ۲۰ سانتی متر در نظر بگیرید.
مشخصات گیاهی بذر سوئیس چارد :
بذر سوئیس چارد هفت رنگ همانطور که از نامش پیداست در رنگهای مختلف زرد، صورتی، بنفش، قرمز و … ظاهر می شود و منظره زیبایی را به وجود می آورد که علاوه بر آن شما می توانید از بخش های مختلف این گیاه همچون ساقه و برگ آن در آشپزی، تهیه سالاد، پاستا و … سوپ استفاده کنید، در واقع نوعی چغندر هفت رنگ به شمار می رود. ارزش غذایی بالایی دارد و سرشار از ویتامین های مختلفی است که برگهای بزرگی به همراه ساقه استوانه ای مانند تولید می کند که دارای رشد سریعی است، پس از گذشت 50 تا 60 روز بالغ و قابل برداشت می شود که برداشت آسانی نیز دارد و به دلیل خواصی که دارد بسیار پر طرفدار و محبوب است. توجه داشته باشید که این گیاه همچون چغندر قند دارای ماده گیاهی به نام بتالاین است که خاصیت سم زدایی ایجاد می کند.
طرز کاشت بذر سوئیس چارد :
سوئیس چارد هفت رنگ از طریق بذر تکثیر می شود. در کشت بذری ابتدا زمین مورد کشت را آماده و خاک آن را نرم کنید، سپس بذر گیاه را در عمق مناسبی از خاک بکارید و گیاه را آبیاری کنید و تا زمان جوانه زنی آن را مرطوب نگه دارید و نگذارید سطح خاک خشک شود. پس از گذشت 5 تا 15 روز بذر گیاه در دمای مناسب جوانه می زند و شروع به رشد می کند.
زمان کاشت بذر: زمان کاشت بذری این گیاه اواسط فصل بهار است.
ارتفاع: ارتفاع این گیاه بسته به شرایط محیطی رشد بین 70 تا 90 سانتیمتر است.
فاصله کاشت بذر: فاصله کاشت بذر 50 سانتیمتر است.
عمق کاشت بذر: عمق کاشت بذر 5 تا 15 میلیمتر است.
خاک مناسب رشد: برای رشد به خاک باغچه، ماسه و مقداری کود نیاز دارد که خاک مورد کشت باید از زهکشی خوبی برخوردار باشد.
دمای مورد نیاز: دمای مناسب برای رشد این گیاه 18 تا 40 درجه سانتی گراد است.
زمان گلدهی: قبل از آنکه گیاه شروع به گلدهی کند آن را برداشت می کنند.
مقدار آبدهی: به آبیاری متوسط و منظمی نیاز دارد، نگذارید بستر خاک بین دو آبیاری به طور کامل خشک شود.
نور: گیاهی آفتاب دوست است که برای رشد و نمو به نور کامل خورشید نیاز دارد.
برخی از خواص گیاه سوئیس چارد :
گرچه چارد مثل سایر سبزیجات خانواده چغندر مورد مطالعه قرار نگرفته است هیچ شکی در مورد ارزش چارد در حفظ سلامت ما وجود ندارد. ارقام جالب، رنگ های پرطراوت چارد به سرعت شناسایی شدند که شامل برگ های سبز تیره و رنگین کمانی از رنگ قرمز، صورتی و زرد در ساقه و رگبرگ ها دارد. که همه آن ها خاصیت آنتی اکسیدانی، ضد التهابی یا هر دو را دارند. بهترین مزیت چارد، تنظیم قند خون بدن است.
• سوئیس چارد قند خون را کاهش می دهد.
• دارای خاصیت ضدالتهابی و آنتی اکسیدانی است
• به عنوان یک منبع عالی برای ویتامین آ، ث و ای (مربوط به بتاکاروتن) و منگنز معدنی و منبع خوب روی و برخی آنتی اکسیدان هاست. در حالی که این آنتی اکسیدان ها فقط یک قسمت از فواید چارد هستند.
• آنتی اکسیدان های چارد نقش ضد التهابی نیز دارند. گاهی اوقات با کاهش آنزیم های التهابی خطر ابتلا به التهاب مزمن را کاهش می دهند و گاهی اوقات از تولید پیام التهابی جلوگیری می کنند.
• چارد به احتمال زیاد خطر ابتلا به چاقی، تصلب شرائین، دیابت نوع۲، فشار خون بالا و چندین نوع ورم مفصل را کاهش می دهد.
• کمک سوئیس چارد به سلامت استخوان ها: چارد یک منبع خوب برای کلسیم و یک منبع عالی برای منیزیم و ویتامین کا است که به مقاومت استخوان ها کمک می کند. اگرچه امروزه بیشتر مردم از نقش کلسیم در سلامت استخوان ها اطلاع دارند ولی نقش ویتامین کا به همان اندازه شناخته شده نیست.
ویتامین کا۱ فعال سازی بیش از حد استئوکلاست که باعث شکستگی استخوان می شود جلوگیری می کند. به علاوه، باکتری های هم زیست در روده ما ویتامین کا۱ را به کا۲ تبدیل می کنند که استئوکالین (پروتئینی غیرکلاژنی) را فعال می کند. استئوکلسین مولکول کلسیم در استخوان است. همه این ویتامین ها نقش و اهمیت این ویتامین را در سلامت استخوان ها نشان می دهد.
• چارد یک منبع عالی از ویتامین آ، ث و کا، منیزیم، مس، منگنز، پتاسیم، ویتامین ای و آهن و منبع بسیار خوبی از فیبر، کولین، ویتامین ب۲، کلسیم، ب۶، فسفر و پروتئین است. منببع خوب اسید پانتونیک، روی، ویتامین ب۱، ب۳، فولات و سلنیوم است.
منبع: ساعدنیوز | https://saednews.com