ترب کوهی یا Horseradish سبزی ریشه ای تند و تیزی است که معمولاً برای طعم دهی و خوشمزه شدن و طعم تند در غذاها استفاده می شود. ترب کوهی گیاه چند ساله ی مقاوم است و می تواند در آب و هوای سرد ، آفتاب کامل یا سایه روشن نیز رشد و پرورش یابد. کاشت ترب کوهی در باغچه های خانگی، مقدار زیادی سبزی سالم را دم دستتان برای شما تأمین می کند ، که می توانید از آنها برای ادویه زدن به گوشت ها ، ماهی ها ، سوپ ها ، سس ها استفاده کنید و یا حتی در یک سالاد تازه اضافه کنید.
منشا
منشا ترب کوهی خاورمیانه می باشد. خوردن آن باعث دفع سموم کلیه و کبد می شود.
نیاز های اکولوژیکی
خاک:
احتیاج به خاک سبک و قوی دارد.
دما:
حداکثر دمایی که ترب کوهی تحمل می کند ۳۵ درجه سانتی گراد می باشد. ولی در این دما غده ها پوک می شوند و بهترین دمای برای آن ۲۰درجه سانتی گراد می باشد.
آبیاری:
هر چند روز یک مرتبه به آبیاری نیاز دارد و نباید زمین کشت گیاه کاملا خشک شود.
کود:
بایستی قبل از کاشت در پاییز همراه با شخم پاییزی میزان ۲۵ تا ۳۰تن در هکتار به زمین کود حیوانی پوسیده اضافه کرد. برای عملکرد بهتر قبل از کاشت میزان ۴۰ تا ۶۰ کیلوگرم در هکتار کود ازته، ۱۰۰ تا ۷۰ کیلوگرم در هکتار کود فسفر و ۱۰۰ تا ۱۵۰ کیلوگرم در هکتار کود پتاسه به خاک اضافه می کنند.
کاشت ترب کوهی
ترب کوهی ترجیح می دهد در خاک غنی، با زهکشی مناسب و در نور کامل خورشید کاشته شود. با این حال، این گیاه چند ساله تقریباً در همه شرایط رشد خواهد کرد، به جز در سایه طولانی مدت یا خاک مرتبا مرطوب. قبل از کاشت ترب کوهی ، مکانی را انتخاب کنید که به دور از هر گیاه دیگری که به آن اهمیت می دهید، قرار داشته باشد.
چرا که ترب کوهی به سرعت گسترش می یابد و خیلی زود می تواند کل باغ شما را به دست بگیرد. بهترین راه کنترل این مشکل، این است که از همان ابتدا ترب کوهی را در ظروف پرورش دهید.
کاشت ترب کوهی را در اوایل پاییز یا پیش از شروع بهار انجام دهید. گیاه یا ریشه ها را با فاصله 30 تا 50 سانتی متر از یکدیگر و در عمق 10 سانتی متری خاک بکارید. پس از کاشت، به اندازه یک بیلچه کمپوست آلی و آب را به هر سوراخ اضافه کنید. برای تقویت کردن ریشه ها و به منظور داشتن بهترین حالت رشد از روش کندن علف های هرز استفاده کنید. بعد از چندین تلاش برای دستیابی به علف های هرز، من سرانجام آن ها را با بیل بیرون می کشم. تشویق به رشد ترب کوهی اغلب به همین روش نتیجه می دهد.
مشکلات رایج
متداول ترین مسئله ای که باغبانان پس از کاشت ترب کوهی با آن مواجه هستند چگونگی رشد آن نیست بلکه چگونگی جلوگیری از رشد آن در جایی که نمی خواهند است. برای کنترل پخش شدن آن، هنگام برداشت محصول، تمام ریشه از جمله شاخه های آن را بیرون بیاورید.
هر کاری که انجام می دهید، فقط تا زمانی که ریشه ترب کوهی در زمین دارید یا ریشه های آن را در گلدان خود قرار داده اید ، زمین یا خاک را خیس نکنید، زیرا خطر گسترش گیاه در سراسر باغ شما را تهدید می کند.
آفات:
از آفات مهم ترب کوهی لارو پروانه است که می بایست در موقع بذر پاشی، خاک را با محلول دیازینون ضدعفونی کرد. در هر صورت هر نوع سم پاشی قبل از تشکیل غده می بایست انجام گیرد.
برداشت
شما می توانید از برداشت محصول خود پس از گذشت یک سال بعد از کاشت ترب کوهی لذت ببرید. با دقت خاک را از اطراف ریشه اصلی کنار بزنید، مراقب باشید ریشه های جانبی را در بیاورید و در همان زمان آن ها را از بین ببرید.
برای بهترین بازدهی، دانشگاه ایالتی اورگان برداشت محصول را در زمانی توصیه می کند که یخ زدگی و سرما شاخ و برگ گیاه را از بین برده است. ریشه اصلی را به خوبی بشویید و خشک کنید. اگر در یک کیسه پلاستیکی با سوراخ های کوچک ترب کوهی را نگه دارید، این گیاه به مدت سه ماه یا حتی بیشتر در سطل سبزی یخچال شما می تواند دوام بیاورد.
منبع: ساعدنیوز | https://saednews.com