کلم قمری (نگهداری + پرورش)

« راهنما و دانستنی‌ها »

نحوه پرورش و نگهداری کلم قمری

کلم قمری (Brassica oleracea var. gongylodes) یکی از محصولات فصل خنک است و محصول یکساله ای از خانواده کلم ها یعنی بروکلی، کلم پیچ، کلم گل و بروکسل است. منشا کلم قمری شمال اروپا است و در قرن 16 شناسایی شده است.

این کلم یک غده گرد در روی ساقه درست بالای خاک تشکیل می دهد و برگها هم در محورهای دایره ای شکلی از روی این غده بیرون می آیند. بخش خوراکی این گیاه همان ساقه متورم شده است نه بافت ریشه. کلم قمری به صورت خام یا پخته مصرف می شود. از نظر طعم تقریبا شبیه ساقه بروکلی و شلغم کمی ملایم وشیرین است.

با پوست گرفتن آن بافت ترد و تازه آن مانند هویج قابل خوردن است. این محصول می تواند به صورت پخته، بخار پز، در سوپ یا در خورشتها استفاده شود. این محصول در بهار هم در دسترس است ولی در بیشتر مناطق یک محصول پاییزه است.

این محصول پتانسیل خوبی برای روش فروش تازه خوری بخصوص در ماههای پاییز و زمستان را دارد. همچنین برخی ارقام آن قابلیت نگهداری در انبار و فروش زمستانه را دارند.

اقسام مختلف کلم قمری عبارتند از:

  • سفید .
  • پیش رس .
  • بنفش .
  • بنفش پیش رس.

شرایط رشد کلم قمری

خاک کلم قمری :

کلم قمری در تمامی خاک ها به خوبی رشد می کنند ولی انواع زود کشت بهترین رشد را در خاک های لوم شنی یا لوم یا سیلیتی لوم غنی دارند.بهتر است برای نتیجه گیری بهتر از خاک استریل و آماده استفاده کنید، ترکیبات پیت ماس یا کوکوپیت و پرلیت ، کمپوست مناسب است.

دمای مناسب کلم قمری :

برای کیفیت محصول میانگین ماهیانه ۱۶ درجه سانتی گراد و یا کمی پایین تر نیاز است و گیاه پس از تشکیل گل، از دماهای زیر صفر آسیب می بیند. در کل دمای مناسب ۱۵ تا ۲۰ درجه سانتی گراد است و در بالاتر از ۲۵ درجه سانتی گراد رشد کلم متوقف می شود.

نور مورد نیاز کلم قمری :

نور محیط کاشت باید کافی باشد، نور کم و سایه را نمی پسندد.

آبیاری کلم قمری :

بذر کلم قمری از زمان کاشت به آبیاری منظمی نیاز دارد، آب زیاد یکباره می تواند به گیاه خسارت زیادی بزند . باید دقت نمود که در زمان آبیاری آب بر روی برگ های محصول پاشیده نشود زیرا در اینصورت محصول دچار پوسیدگی می شود. آبیاری پس از یک دوره خشک و طولانی باعث ترکیدگی ساقه خوراکی می شود.
با این حال کلم قمری نیاز به آب فراوان دارد و حداقل هرچهار روز یک مرتبه آبیاری ضرورت دارد . آبیاری به موقع و کافی موجب خواهد شد که کلم ها خوش طعم و لطیف شوند .

کودهی کلم قمری :

با توجه به کشت های قبل، حدود ١٠٠ کیلو ازت،٨٠ کیلو فسفر و ١٨٠ کیلو پتاس به ازای یک هکتار در نظر می گیرند. کودهای ازته را معمولاً به صورت کود سرک در دو مرحله به زمین می دهند.

نحوه کاشت بذر کلم قمری (کلم سنگ) :

معمولاً بذر کلم قمری را از اوایل فروردین ماه تا پایان تیرماه بنا به شرایط آب و هوای محل می کارند. انواع پیش رس آن را می توان تا پایان شهریور ماه نیز کاشت .
نشا کاری برای کلم قمری توصیه نمی شود .
کاشت در زمین اصلی بسته به نوع واریته متفاوت است و معمولاً برای انواع زودرس فواصل ٢۵ ×٣٠ سانتیمتر و برای انواع تابستانه٣٠ ×٣٠سانتیمتر در نظر می گیرند. انواع پاییزه را به فواصل ٣٠ × ۴٠ سانتیمتر کشت می کنند..

اگر نحوه کشت به صورت خطی (ردیف کاری) و منظم باشد برداشت محصول و سایر عملیات کاشت، داشت و برداشت آسان خواهد شد.

کاشت و برداشت بذر کلم قمری در باغچه و یا گلدان :

بذر سبزیجات را بسته به بزرگی و کوچکی آن در عمق ۶/. سانتیمتری تا ۲/۵ سانتیمتری خاک می کارند و تا وقتی که بذر سبز نشده بایستی خاک را مرطوب نگه داشت. معمولا عمق کاشت ۴-۵ برابر طول بذر می باشد.
جهت پرورش کلم در گلدان باید خاک گلدان غنی باشد و حداقل ارتفاع گلدان ۲۵ سانتی متر باشد
نحوه برداشت : معمولا برای برداشت کلم قمری ، سعی می شود که قبل از آنکه کلم ها به حداکثر رشد خود برسند بتدریج برداشت گردند .

برداشت کلم قمری :

کلم قمری بعد از گذشت حدوداً ۴۰ تا ۵۰ روز از زمان کاشت قابل برداشت است که همین دلیل نامگذاری این کلم به کلم ۴۰ روزه نیز می باشد. معمولا برای برداشت کلم قمری ، سعی می شود که قبل از آنکه کلم ها به حداکثر رشد خود برسند بتدریج برداشت گردند .

آفات و بیماری های کلم قمری :

از آفات مهم کلم قمری شته مومی کلم می باشد. دراین بواسطه ی پوشش مومی روی بدن این آفت ، حشره درمقابل سموم تاحدودی محافظت شده وهمچنین با توجه به قرارگرفتن شته درلابه لای برگهای مرکزی کلم، بکار گیری سموم نفوذی وسیستمیک موثرتر خواهد بود.

علت بزرگ نشدن سر کلم : می تواند کمبود نور و یا کمبود مواد غذایی خاک و یا آبیاری کم باشد .

.

منبع: ساعدنیوز | https://saednews.com

error: Alert: Content selection is disabled!!