گل رازک (نگهداری + پرورش)

« راهنما و دانستنی‌ها »

نحوه پرورش و نگهداری گل رازک

رازک گیاهی دو پایه ، علفی ، چندساله و بالا رونده است . هومولوس شامل گونه های متعددی است ولی گونه لوپولوس از زمانهای گذشته در برخی نقاط جهان کشت می شده است . اخیرا” در کشور ژاپن از گونه اسکاندس (با گونه جاپونیکوس هم نام می باشد) به منظور استفاده از الیافهای بلند آن در صنایع پارچه و کنف سازی استفاده می شود . از این رو این گیاه در سطوح وسیعی در ژاپن کشت می شود .

رازک

اگرچه ((واویلوف)) منشا رازک را نواحی مدیترانه گزارش کرده است ، ولی این گیاه به طور وسیعی در مناطق معتدله نیمکره شمالی گسترش دارد و در اکثر کشورهای اروپایی به صورت خودرو می روید .رازک به طور خودرو در جنگلهای غیر متراکم بید و در بین درختان نارون ، زبان گنجشک ، بلوط و در خاکهای مرطوب نقاط دیگر می روید . این گیاه تقریبا” در تمام کشورهای اروپایی کشت می شود .رازک دارای ساقه ای بالا رونده است که ارتفاع آن در ارقام مختلف متفاوت و بین 5 تا 10 متر می باشد . ساقه این گیاه در جهت حرکت عقربه های ساعت (به سمت راست) حول قیم می پیچد.

تاریخچه گیاه رازک

قبل از شروع آموزش در مورد نحوه پرورش و کاشت رازک بهتر است کمی از تاریخچه رازک صحبت کنیم. رازک تاریخچه بسیار جالبی دارد. از زمانی که مهاجران اروپایی آبجوهای خود را با رازک های نیو انگلند پر کردند تا به الان رازک و عصاره رازک جزو افزودنی های ثابت آبجو می باشد. در سال ۱۶۲۸، ریزوم ها از اروپا به آمریکا آورده شد و به علت طبیعت وحشی آمریکا خیلی زود رشد پیدا کردند. همانطور که مهاجران به سمت غرب حرکت می کردند ریزوم های خود را نیز می آوردند.

ویسکانسین و میشیگان دوره های کوتاهی از تولید را به خود دیدند، اما ایالت های غربی کالیفرنیا، اورگان و واشنگتن خیلی زود بر بازار غالب شدند. امروزه در دره یاکیما واشنگتن و سپس اورگان و آیداهو رازک تولید می شود. با این حال ساخت آبجوی خانگی در سراسر ایالات توسعه پیدا کرده است. با برنامه ریزی دقیق شما می توانید کل مراحل تولید رازک را در طول سال انجام دهید. در حال حاضر بیش از ۱۲۰ نوع رازک وجود دارد و شما باید تصمیم بگیرید که چه نوع رازکی را می خواهید بکارید.

ترکیبات شیمیایی و فرآوری

در ناحیه ی تحتانی فلس های گل های ماده حفرات حاوی مواد موثره وجود دارند. مواد موثره ی موجود در گل های ماده ترکیبات رزینی و اسانس می باشند که در این میان ترکیبات رزینی دارای اهمیت فوق العاده ای هستند. ترکیبات رزینی موجود در گلهای ماده ی رازک به دو دسته ی آلفا اسید های تلخ و بتا اسید های تلخ تقسیم بندی می شوند.

کاشت

زمان کشت در فروردین یا حداکثر اردیبهشت ماه و بعد از معتدل شدن هواست . نحوه کشت و ازدیاد آن از کاشت ریشه غده ای آن و روش کاشت آن درست مانند سیب زمینی و در عمق سه یا چهار سانتیمتری خاک بصورت کرته دادن (کاشت در محیط برآمده از خاک= تپه ای کردن خاک) است و نوک جوانه غده باید رو به بالا و سطح خاک باشد. نوع خاک بایستی آب در رو و قدری شنی باشد ولی نیاز به آبیاری فراوان و مرتب (هفته ای یکبار) و خاک تقویت شده دارد. در مناطق سرد سیر نیز امکان کاشت وجود دارد ولی روش آن مختلف است و باید ابتدا در گلدان کاشته و در محیطی نسبتا گرم نگهداری و در اوایل خرداد آنرا به محل اصلی منتقل و در زمین کاشت. هر گیاه باید با دیگری حدود یک متر و نیم فاصله داشته باشد. در این مقاله وقتی صحبت از رازک میشود منظور گل تکامل یافته نوع ماده آنست.

مکان مناسب کاشت رازک

در نحوه پرورش و کاشت رازک، مکان کاشت گیاه بسیار مهم است. بهتر است رازک را به نحوی بکارید که کاملا نورگیر باشد و فاصله ردیف ها مناسب باشد تا سایه اندازی رو هم نداشته باشند. بعضی از گونه های رازک در مناطق آب و هوایی خاص رشد می کنند به عنوان مثال گونه Chinook به خوبی در هوای خشک و گرم رشد می کند در حالیکه گونه Golding در مناطق معتدل و مرطوب خوب رشد می کند. اطلاعات گونه ای که برای پرورش انتخاب کرده اید را به خوبی بررسی کنید.

شرایط مورد نیاز رشد رازک

از آنجا که گیاهان رازک ۲۵ تا ۵۰ سال زندگی می کنند، برنامه ریزی فضای رشد آنها بسیار مهم است. رازک ها به مقداری فضای صعودی نیاز دارند و مکان مورد نظر باید طوری باشد که در طول روز در معرض نور آفتاب باشد ( جهت جنوب ایده آل است) و خاک باید سست و سبک باشد. برای جلوگیری از سوختن گیاه سعی کنید مکانی پیدا کنید که در ساعات گرم بعد از ظهر سایه داشته باشد.

رازک ها در جهت عقربه های ساعت و به صورت صعودی رشد می کند. برای پشتیبانی از بوته ها یا ساقه ها شما باید آنها را با استفاده از ریسمان پشتیبانی کنید تا به سمت بالا حرکت کنند. بسیاری از افراد از چارچوب فلزی یا داربست برای بستن ریسمان و برای صعود گیاه استفاده می کنند. برای روش افقی، ساقه ها را ۸ تا ۱۰ فوت بچینید بعد آنها را به صورت افقی به ریسمان ببندید.

شما می توانید خیمه رازک را به عنوان سایه بان استفاده کنید و یک جای بسیار خوب برای لذت بردن و تماشای رازک هاست. به دقت باین ها یا ساقه ها را نظارت کنید. زمان کاشت گیاه از یک منطقه تا منطقه دیگر متفاوت است (به طور مثال در تبریز ماه اردیبهشت است اما در تهران ماه اسفند است)، در مورد اینکه چه زمانی برای کاشت گیاه شما مناست است تحقیق کنید. یا از کارسناسان هربال مارکت سوال کنید.

کاشت بذر رازک در گلدان

یک گلدان 7 سانتی متری را با خاک استریل حاوی پیت ماس پر کنید و بذر را به عمق 3 میلی متر در خاک بکارید سپس گلدان را به مدت 6 تا 8 هفته در یخچال (دمای 5 درجه سانتی گراد) قرار دهید. در تمام این مدت خاک را مرطوب نگه دارید. بعد از گذشت این مدت گلدان را از یخچال خارج کنید، دمای مناسب برای جوانه زنی بذر 20 تا 24 درجه سانتی گراد می باشد. جوانه زنی معمولا 2 تا 5 هفته طول می کشد. نهال را در اوایل بهار در زمین در یک خاک دارای زهکشی خوب بکارید. بعد از کاشت در زمین، خاک را مرطوب کنید و در اطراف نهال مالچ اضافه کنید و از یک کود آهسته رهش برای گیاه استفاده نمایید. خاک را مرطوب نگه دارید ولی آن را خیس نکنید.

فرآورده های دارویی

حدود 70 فرآورده ی آرام بخش از رازک در آلمان وجود دارد. در انگلستان حدود 60 فرآورده از آن تهیه می گردد که همگی به عنوان آرم بخش استفاده می شود.

عمده ی این فرآورده ها به صورت قرص هستند.

از عصاره ی خشک رازک به صورت چای و یا فرآورده های دیگر به عنوان خواب آور و مُسکن استفاده می شود.

خاک مناسب برای رشد رازک

نحوه پرورش و کاشت رازک می گوید شما باید قبل از کاشت، خاک خود را آماده کنید. رازک ها در یک خاکی که دارای PH ، ۶.۰ و ۷.۵ است رشد خواهند کرد. سطح PH به طور مستقیم بر مواد مغذی موجود در گیاه تاثیر می گذارد. اگر PH درست نباشد، خاک می تواند محکم شود و باعث عدم رشد گیاه شود (شما می توانید برای بهبود زه کشی کمی خاک اضافه کنید و سعی کنید برای کاهش نمک از آبیاری عمیق استفاده کنید. سعی کنید از خاک کمی اسیدی (PH ، ۶.۷ تا ۶.۹) استفاده کنید. شما می توانید از فروشگاه باغبانی محل خود یک کیت تست PH خریداری کنید. اگر PH خاک شما کم باشد برای کاهش اسیدیته از یک نوع آهک یا خاکستر چوب استفاده کنید.

به همین ترتیب اگر PH خاک شما زیاد باشد، می توانید از سولفات آلومنیوم و گوگرد برای کاهش قلیایی استفاده کنید . هنگام استفاده از PH و برای اطمینان از مقادیر و روش های مناسب، دستورالعمل های سازنده را دنبال کنید.یک سوراخ عمیق ۴۰ سانتیمتری ایجاد کنید و یک کیسه کمپوست را اضافه کنید، که مواد مغذی خاک بیشتری را برای ریشه ها فراهم می کند، بعد دو تا سه ساقه عصاره میکوریز را اضافه کنید که از تولید قارچ ها جلوگیری و به جذب مواد مغذی توسط ریشه ها کمک می کند. گیاهانی که دارای ۳ تا ۶ ریزوم است را دو اینچ زیر خاک قرار دهید به طوری که شاخه ها به سمت بالا باشند.

هنگام قرار دادن ریزوم در خاک، مطمئن شوید که ریزوم ها ۱۰۰ تا ۱۵۰ سانتیمتر از هم فاصله دارند تا از به هم پیچیده شدن ریشه ها جلوگیری شود. بعد از قرار دادن ریزوم ها در زمین ۳ سانتیمتر دیگر کومپوست بالای خاک بریزید و بعد ۶ سانتیمتر مالچ بریزید، علف های هرز را بکنید و گیاهان جوان را از هر گونه یخ زدگی محافظت کنید.

رازک ها مواد مغذی را از کربن، هیدروژن و اکسیژن هوا جذب می کنند. دیگر مواد مغذی که می توانید خریداری کنید نیتروژن، فسفر و پاستیم است ( که به طور کلی N-P-K نامیده می شود). به طور معمول ۲.۵ کیلوگرم کود برای ۱۰ متر مربع کافی است. برنامه های کود ممکن است متفاوت باشند، اما به طور کلی شما باید با دیدن اولین جوانه (بعد از سه هفته)، یکبار در وسط تابستان و یک بار در مراحل اولیه گلدهی به گیاه کود دهید.

آبیاری رازک

رازک ها مخصوصا در سال اول نیاز به آب زیادی دارند اما گیاهان پیرتر نیاز به آب کمتری دارند. در مناطقی که آبیاری لازم است هرگز از سیستم آبیاری بارانی استفاده نکنید چونکه یک محیط خیس را ایجاد می کند که مستعد بیماریست. یک سیستم آبیاری قطره ای روشی کارآمدتر برای آب دادن است. در نظر داسته باشید که سیستم آبیاری قطره ای ارزانتر است. در ادامه مقاله نحوه پرورش و کاشت رازک همراه هربال مارکت باشید.

برداشت رازک

شما در فرایند نحوه پرورش و کاشت رازک برنامه ریزی کردید، هرس کردید، مراقبت های لازم را انجام دادید و الان وقت آن رسیده است که گلهای مخروطی را برداشت کنید. اشتباه رایجی که وجود دارد این است که گلهای مخروطی شکل زود چیده می شوند. بسته به موقعیت شما برداشت محصول می تواند از اواسط مرداد تا اوسط شهریور و در برخی مناطق در مهر ماه باشد. چند روش برای برداشت مخروط وجود دارد که لازم است آنها را بررسی کنید.

1. گاهی اوقات مخروط را کمی فشار دهید و زمانی که احساس کردید خشک هستند آماده برداشت هستند.
2. یک مخروط را انتخاب کنید و آن را در دست خود قرار دهید و بو کنید، اگر بوی تند مابین بوی چمن و پیاز را داد زمان برداشت محصول است.
3. رازک را به دور گوش خود بچرخانید اگر صدای کریکت ایجاد شد این بدان معناست که محصول آماده برداشت است.
4. اگر لوپولین نارنجی شده و بوی بدی بدهد شما محصول خود را از دست داده اید. اگر محصول آماده برداشت باشد لوپولین زرد و چسپنده خواهد بود.

در برداشت لازم است تا شما ساقه را از پایه هرس کنید و برای جداسازی گل از ساقه آن را به محل کارخانه انتقال دهید. اما برای باین ها یا ساقه های سال اول، سعی کنید مخروط هایی را انتخاب کنید که نیاز به هرس باین ها نداشته باشند. باین ها مواد غذایی ضروری را برای ریشه ها (در زمستان) فراهم می کند. برای سال های بعد باین را هرس کنید و مراقب باشید لوپولین ها آسیب نبینند. شما باید از هر بوته بالغ انتظار نیم تا ۱ کیلوگرم رازک خشک داشته باشید.

بیماری ها و آفات رایج در رازک

مطمئنا تمامی محصولات کشاورزی دارای آفات و بیماری های متعددی هستند که بایستی با آنها مبارزه کرد. اگر اقدامات پیشگیرانه انجام نگیرد باعث نابودی مزرعه و محصول خواهد شد. برخی از اقدامات پیشگیرانه بوده و برخی دیگر مبارزه های فیزیکی و شیمیایی هستند. برای آشنایی بیشتر از آفات و بیماری های رازک در ادامه با مقاله نحوه پرورش و کاشت رازک همراه ما باشید.

سفیدک کرکی: اولین بار در سال ۱۹۰۵ در ژاپن یافت شد و بعد در آمریکا و اروپا ظاهر شد. سفیدک کرکی به علت وجود قارچی به نام Pseudoperonospora humuli ایجاد می شود. این قارچ در بهار ظاهر خواهد شد و شاخه ها را آلوده می کند. شاخه های آلوده رنگشان تغییر می کند و قادر به رشد کردن و بالا رفتن نیستند. گل هایی که غالبا در هنگام آب و هوای مرطوب شکوفا می شوند آلوده می شوند و مخروط های جوان قهوه ای رنگ می شوند.

ریشه ها و تاج ها ممکن است کاملا بسوزند و از بین بروند. برای درمان و مبارزه، بافت های آلوده را هرس کنید و از قارچ کش های مبتنی بر گوگرد استفاده کنید.

.

منبع: ساعدنیوز | https://saednews.com

error: Alert: Content selection is disabled!!