درخت دوریان درختی بزرگ است که تا 25 تا 50 متر ارتفاع رشد می کند.
برگ ها همیشه سبز، بیضوی تا کشیده و به طول 10 تا 18 سانتیمتر می باشند.
گل ها بصورت خوشه هایی حاوی سه تا سی گل و روی شاخه های بزرگ و یا بصورت مستقیم روی تنه ی اصلی گیاه ظاهر می شوند. هر گل دارای یک کاسه ی گل و پنج (به ندرت چهار یا شش) گلبرگ می باشد. این گل ها در هنگام بعدازظهر باز شده و در عصر گرده افشانی صورت می گیرد، به دنبال آن در صبح، کاسه ی گل، گلبرگ ها و پرچم ها ریزش کرده و در نهایت فقط مادگی گل باقی خواهد ماند. درخت دوریان یک تا دو دوره ی گلدهی و میوه دهی در هر سال دارد. این گل ها به شکل پرمانند بوده و دارای شهد فراوانی می باشند.
میوه ها معطر، به طول بیش از 30 سانتیمتر و قطر 15 سانتیمتر می باشند. هر میوه وزنی حدود یک تا سه کیلوگرم دارد. شکل میوه ها از دوکی تا گِرد متغیر است. پوست میوه ها به رنگ سبز تا قهوه ای و گوشت آنها نیز بسته به گونه ی گیاه، به رنگ زرد کمرنگ می باشد. این میوه ها به صورت آویزان از درخت مشاهده می شوند. میوه های دوریان در برخی موارد شبیه به جک فروت می باشند ولی از نظر خویشاوندی، ارتباطی با آن ندارند.
چوب این گونه به رنگ قهوه ای مایل به قرمز است.
شرایط محیط رشد:
دوریان در نواحی گرمسیری با بارندگی و پراکنش خوب باران در طول سال، رشد بهتری دارد.
این گیاه در خاک های حاصلخیز، عمیق و با مواد آلی فراوان و پی اچ 6 تا 7 می تواند به خوبی رشد کند. این درختان در برابر خاک های حاصلخیز و استفاده از کودهای دامی و مالچ ها به خوبی واکنش نشان داده و رشد بهتر و تولید محصول بهتر و بیشتری خواهند داشت.
آبیاری منظم به ویژه در طول دوره ها و فصول خشک، به افزایش تولید کمک زیادی می کند.
یک درخت بالغ در صورت بهینه بودن شرایط رشد، حدود 50 میوه در سال تولید می کند که هر میوه نیز می تواند حدود یک تا سه یا چهار کیلوگرم وزن داشته باشد.
ارزش غذایی قهوه سودانی
در هر صد گرم از بخش خوراکی (میوه) این گیاه حدود 615 کیلوژول (147 کیلوکالری) انرژی، 65 گرم آب، 27.09 گرم کربوهیدرات ها، 3.8 گرم فیبر خام، 5.33 گرم چربی، 1.47 گرم پروتئین، 44 IU ویتامین آ، 0.374 میلیگرم ویتامین ب1 یا تیامین، 0.2 میلیگرم ویتامین ب2 یا ریبوفلاوین، 0.074 میلیگرم ویتامین ب3 یا نیاسین، 0.23 میلیگرم ویتامین ب5 یا پانتوتنیک اسید، 0.316 میلیگرم ویتامین ب6، 36 میکروگرم ویتامین ب9 یا فولات، 19.7 میلیگرم ویتامین ث، 6 میلیگرم کلسیم، 0.43 میلیگرم آهن، 30 میلیگرم منیزیم، 0.325 میلیگرم منگنز، 39 میلیگرم فسفر، 436 میلیگرم پتاسیم، 2 میلیگرم سدیم و 0.28 میلیگرم روی، وجود دارد.
نحوه تکثیر درخت قهوه سودانی
قهوه سودانی ممکن است از طریق کشت بذر یا پیوند زدن تکثیر گردد. بذرها به سرعت قوه نامیه ی خود را از دست داده و باید پس از برداشت بلافاصله کشت شوند. به ویژه نباید تا قبل از کشت، خشک گردند. بذرها حدود یک هفته پس از کشت جوانه می زنند و رشد خوب و سریعی دارند.
درختانی که توسط پیوند زدن، تکثیر می شوند، چهار تا پنج سال پس از پیوند به باردهی می رسند. در حالی که نهال های بذری یا گیاهان به وجود آمده از طریق کشت بذر، 15 سال یا بیشتر پس از کشت به میوه دهی خواهند رسید.
از گونه های D. malaccensis ، D. mansoni و D. lowianus از همین جنس (Durio) به عنوان پایه برای انجام پیوند روی این گیاه استفاده می گردد. همچنین در هند، برای تسریع در باردهی این گیاه از گیاه Cullenia excelsais به عنوان پایه استفاده می شود.
خوابانیدن هوایی نیز قابل ذکر است ام غالباً موفقیت آمیز نمی باشد. برای پیوند grafting durio zibethinus عموماً از پایه گونه مورد بحث استفاده می گردد چراکه به اکثر خاکها آداپته تر بوده و به بیماری و خشکی مقاومت بیشتری دارد.
منبع: ساعدنیوز | https://saednews.com