شمشاد ژاپونیکا یا شمشاد ژاپنی درختچه ای از جنس Aucuba در خانواده Garryaceae که با نام spotted laurel نیز شناخته می شود. این گیاه 1 تا 5 متر ارتفاع می تواند داشته باشد و بومی جنگل ها، دشت ها و کوه های سراسر ژاپن و چین می باشد.
شمشاد ژاپونیکا در خاک های جنگلی غنی و مرطوب و در محیط هایی چون جنگل های انبوه، بیشه ها و نزدیک نهرها و مناطق مرطوب و سایه دار به خوبی رشد می کند.
شمشاد ژاپونیکا در شرایط ایران به عنوان یک گیاه گلدانی مطرح است اما اگر نیازهای پرورشی گیاه بخوبی فراهم شود یک درختچه فضای آزاد هم محسوب می شود. در مناطقی که رطوبت نسبی هوا و نیز خاک های مناسب زراعی باPH اسیدی شرایطی را فراهم کنند که در طول ماه های تابستان خشکی و سوختگی برگ ها پیش نیاید، می تواند عنوان یک درختچه و یک درخت در حاشیه خیابان ها مطرح شود.
تمام اقسام شمشاد ژاپونی Aucuba japonica چون کمی لطیف هستند در سرماهای سخت که درجه حرارت 18 تا 20 درجه زیر صفر باشد دوام نیاورده قسمت هوائی آن میخشکد ، در این موقع باید آنها را از سطح خاک کف بُر کرد تا بهار جوانه های جدید و قوی تری از ریشه بروید.
شمشاد رسمی
این گونه بومی ژاپن بوده و ارتفاع آن در طبیعت به ۴ متر هم میرسد. برگهای آن براق چرمی و سبز تیره بوده و به شکل وار تخم مرغی با دندانه های کوتاه در لبه می باشد. گل آزین گرزن آن به طول ۵ سانتی متر و گلهای آن سبز مایل به سفید است و در وسط بهار ظاهر می شود شمشاد رسمی میوه های صورتی ونارنجی دارد. مهمترین مسئله در مورد این نوع شمشاد، نگاه داری آن خارج از آپارتمان در فصل تابستان و دادن کود کافی در زمستان ونگه داری داخل آپارتمان در محل خنک می باشد.
انواع شمشاد ژاپونیکا
1 ـ شمشاد ژاپونی ابلق. A. J. maculata foemina
2 ـ شمشاد ژاپونی برگ طلائی A. J. aurea marginata :.
3 ـ شمشاد ژاپونی برگ درازA.J. longifolia :
4 ـ شمشاد ژاپونی برگ بزرگA.J. macrophylla :
5 ـ شمشاد ژاپونی ماده A.J. viridis foemin : پاکوتاه و خیلی سبز است ، روی آنهم از میوه های قرمز پوشیده میشود .
گیاه شناسی ژاپونیکا
خانوادهٔ گاریاسه خانواده ای است از درختچه های همیشه سبز ، با برگ های متقابل ، کامل ، بی گوشواره؛ گل آذین سنبله دُم گربه ای (شاتون) ، گل ها یک جنسی ، گل نر دارای ۴ گلبرگ و ۴ پرچم و گل ماده دارای ۴ گلبرگ و ۲ برچهٔ پیوسته ، گل ها برهنه یا تحتانی ، دارای ۲ تخمک ، تمکن رأسی و میوهٔ سته. این گیاهان در شمال آمریکا انتشار دارند.
شمشاد ژاپنی گیاهی دوپایه با نر و ماده جداگانه و دارای گل ها کوچک با 4 تا 8 میلی متر قطر، با چهار گلبرگ به رنگ قهوه ای متمایل به ارغوانی می باشد که در خوشه های 10 تا 30 تایی می باشند. این گیاه دارای برگ ها مقابل هم، نیزه ای و پهن ، به طول 5 تا 8 سانتی متر و عرض 2 تا 5 سانتی متر است.
شرایط نگهداری شمشاد ژاپونیکا
- بهترین خاک برای این شمشاد، خاکی است که به خوبی زهکشی شده باشد (مخلوط شن و ماسه-خاک رس با نسبتهای مساوی).
- این گیاه در آفتاب کامل و تا حدودی سایه رشد می کند.
- ژاپنیکا می توانند در محیط سایه کامل رشد کند و دوام بیاورد
- اما در این حالت چگالی شاخ و برگ آن نسبت به حالتی که در آفتاب باشد کمتر خواهد بود و زمانی که در آفتاب شدید رشد کرده است،
- شاخ و برگ گیاه ممکن است به آفت و برنزه شدن و یا عوارض دیگر مبتلا شود.
- این گیاه خاک با PH کمی قلیایی یا کمی اسیدی را ترجیح می دهد.
نور و گرما: به مکان آفتابی یا نیمه سایه نیاز دارد و حداقل دمای قابل تحمل آن ۵ درجه سانتی گراد است.
آبیاری :آبیاری شمشاد باید بطور منظم انجام شود و خاک گیاه بهتر است قبل از آبیاری مجدد مرطوب باشد،
رطوبت :۵۰تا ۷۰ درصد
کود: می توان به میزان ۵ گرم در لیتر، هر دو هفته یکبار، از اردیبهشت تا شهریور به این گیاه کود داد.
خاک: خاک باغچه با کمی ماسه برای رشد و نمونه شمشاد رسمی مطلوب میباشد این گیاه در هر نوع خاک بازهکش خوب رشد می کندو خاک قلیایی را ترجیح می دهد.
کاشت :شمشاد از انواع گیاهان رایج در نواحی گرم و مرطوب است. این گیاه را به راحتی می توان در حیاط و حتی در فضای آپارتمان پرورش داد. نورگیرترین قسمت آپارتمان را برای کاشت گیاه انتخاب کرده و گلدان ها را در آنجا قرار دهید. قبل از کاشت، گلدان ها را از خاک غنی از خاک برگ و کودهای گیاه پرکرده و آن را آبیاری کنید.
حداقل فاصله میان دو گیاه در کاشت در باغچه و فضای سبز باید ۷۰ سانتیمتر باشد.
ازدیاد: برای تکثیر شمشادرسمی، از اواسط بهارتا اوایل تابستان، قلمه های انتهایی ساقه را به اندازه ۵/۷سانتیمتر ، با یک چاقوی تیز، جدا کنید.انتهای آنهارا در پودر هورمون ریشه زایی فروببرید ودر گلدانی باقطر دهانه ۱۴سانتیمتر، حاوی کمپوست مخصوص بذر وقلمه بکارید وبا کیسه پلاستیکی شفاف روی قلمه را بپوشانید و قلمه ها را تا زمان ریشه دهی یعنی ۲۲ ماه سانتیگراد ونور مناسب نگاه دارید.
.
منبع: ساعدنیوز | https://saednews.com