هندوانه (نگهداری + پرورش)

« راهنما و دانستنی‌ها »

نحوه پرورش و نگهداری هندوانه در خانه

هندوانه میوه مورد علاقه و مخصوص فصل تابستان است .مناسب جهت مرطوب کردن دهان و رفع عطش و تشنگی است.
هندوانه های بزرگ و کشیده ( بیضی شکل) که اولین نوع هندوانه ای است که به ذهن میرسد، فضای خیلی زیاد و فصلی طولانی را برای رشد نیاز دارد . و به همین خاطر است که بیشتر باغبانان خانه گی فضای با ارزش باغشان را به این نوع از هندوانه تخصیص نمی دهند. انتخاب آنها بیشتر بر روی هندوانه کوچکتر و نسبتا شیرین ازنوع هندوانه گرد و یا پلنگی است که فضایی در حدود 3/1 را نسبت به آن نیاز دارد.

گیاه شناسی هندوانه

هندوانه گیاهی است یکساله و علفی، دارای ساقه های خزنده و طویل که در آن گل های نر و ماده روی یک بوته قرار دارند و همیشه تعداد گل های نر بیشتر از گل های ماده است. هندوانه دارای ارقام و انواع مختلفی است که از نظر شکل، اندازه، رنگ پوست، رنگ گوشت، رنگ و اندازه بذر و همچنین طعم و مزه قابل تشخیص و تفکیک می باشند. برخی از محققین مرکز اصلی و محل پیدایش هندوانه را افریقا و برخی آنرا بومی هندوستان می دانند.

شرایط محیطی کاشت هندوانه در گلدان

بعد از پشت سر گذاشتن مراحلی که نام بردیم باید به دنبال شرایطی باشید که برای رشد هندوانه در گلدان به شما کمک کند. کم کم باید منتظر قدم نورسیده باشیم! قبل از هرچیز باید به فکر یک جای مناسب برای قرارگیری گلدان هایتان باشید. همانطور که قبلا گفتیم هندوانه برای رشد خود نیاز به نور خورشید آن هم به صورت کامل دارد. در کنار این حواستان باشد که هندوانه نباید سرما بکشد، چرا که نسبت به سرما و باد سرد، حساسیت بالایی دارد. پیشنهاد ما این است که محیطی با 20 تا 30 درجه سانتی راد می تواند برای جوانه زدن بذر مناسب باشد، ولی همانطور که گفتیم دمای 24 تا 26 درجه حرف اول را می زند!

آبیاری روزانه و رطوبت خاک را از یاد نبرید و مدام به آن رسیدگی کنید. برای کوددهی در کاشتن هندوانه در گلدان هم باید بگوییم که هفته ای یکبار کود مایع و یا حتی ماهی یکبار کود پودری می تواند تغذیه بوته هندوانه عزیزمان را تامین کند.

شرایط آب و هوایی برای کاشت هندوانه

گیاه هندوانه بیش از خربزه به آفتاب و تابستان طولانی تر احتیاج دارد. هندوانه برای رشد و نمو به فصلی با گرمای طولانی نیاز دارد؛ و نسبت به سرما و یخبندان حساس می باشد. بذر هندوانه در دمای ۱۵ ال ۲۰- درجه سانتی گراد جوانه می زند و ضمنا در آب و هوای گرم و مرطوب نیز رشد می کند، ولی باید توجه داشت که در آب و هوای گرم و مرطوب خطر ابتلا به بیماری های قارچی نیز زیاد تر خواهد بود.

خاک مناسب:

بهترین خاک برای کشت هندوانه، زمینی شنی رسی است. چرا که در این گونه زمین ها می توان محصول زودرس تولید کرد. البته خاک باید از نظر مواد آلی نیز غنی باشد. هندوانه حساسیت چندانی به اسیدیته خاک ندارد و PH مناسب خاک برای رشد هندوانه ۵ الی ۶٫۸ می باشد.

کود دهی:

از نظر نیاز کودی، علاوه بر کود حیوانی برای ارقام پر محصول مانند هندوانه رقم چارلستون گری، کود شیمیایی نیز به مقدار ۱۰۰ الی ۱۲۰ کیلوگرم ازت خالص، ۸۰ ال ۱۰۰ کیلوگرم در هکتار اسید فسفریک و ۱۰۰ الی ۱۵۰ کیلوگرم در هکتار پتاس توصیه می گردد.

کاشتن هندوانه:

– در خانه: اگر منطقه شما دارای فصل کاشت کوتاهی میباشد و یا اینکه میخواهید هرچه سریعتر هندوانه شما به نتیجه برسد ، پس جوانه هارا در ظرف ها یا گلدانهای تکی و جداگانه بکارید.ما پیشنهاد می کنیم که از گلدانهای دارای کود گیاهی یا زغال سنگ استفاده کنید زیرا بدینوسیله می توان آن را مستقیما و با حداقل شک جابجایی ، گیاه را در باغ بکارید.
-در زمین و باغ : تخم های هندوانه را تقریبا حدود 2/5 سانتی متر در زیر خاک قرار دهید و آن هارا به صورت ردیفی و با فاصله ای در حدود 90 تا 100 سانتیمتر در میانشان بچینید و ردیفها را 180 تا 220 سانتی متر از هم فاصله دهید، می توانید دو تا سه تخم را در یک مکان بکارید.
-هندوانه – خیار و کدو بهتر است تا دوسال در آن مکان که قبلا یکی از آنها کاشته شده بود کاشته نشوند،کاشتن در همان نقطه می تواند موجب تحریک آفات و حشراتی شود که برای این گونه محصولات ضرر دارند.

زمان رشد هندوانه در گلدان

قبل از هرچیز باید بگوییم که معمولا جوانه زنی هندوانه، چیزی حدود 6 تا 10 روز زمان می برد. این را هم بگوییم که زمانی که پیچک های کوچکی که به ساقه تاک متصل هستند در جهت مخالف به ساقه قرار گرفتند و کم کم قهوه ای رنگ شده و خشک شدند می توان این نوید را داد که هندوانه شما رسیده است. اگر به بدنه هندوانه ضرب زدید و صدای بم و توخالی داد وقت آن است که از رسیده شدن هندوانه اطمینان خاطر حاصل کنید.

برداشت هندوانه :

پس کی بدانیم که یک هندوانه رسیده است ؟ بیشتر مردم بر روی این میوه به آهستگی ضربه میزنند و صدای تلپ آرومی را میشنوند . اگر خیلی از آنها را بکارید این روش به عنوان یک روش هنری محسوب میشود .

دیگر نشانه ها شامل :

– توقف رشد
– زرد شدن قسمت زیرین میوه
– خشک شدن و چروک شدن ساقه نزدیک پایه میوه

حشرات و آفات گیاه هندوانه

هندوانه به راحتی از انواع مختلفی از آفت ها تاثیر می پذیرد. حشرات خیار ( نوعی سوسک بالنگی ) دشمن ساقه هندوانه میباشند . سوسک های خیاری مواد مغذی گیاه را میدزدند ، گرده آنها را می خورند و به شیوع بیماری گیاه می پردازند.

کک ها: این حشرات به گیاه تنها در حالی که جوانه است حمله می کند.

سوسکهای خال دار و راهدار خیاری ( بالنگی) یا کرم غلات . این آفات می توانند محصول را با خوردن بخش های زیادی از برگهای گیاه از بین ببرند.مهم تر اینکه حامل باکتری پژمرده کننده گیاه نیز هستند به خاطر اینکه باکتری ها در سیستم انتقال آب گیاه قرار میگیرند – گیاه قابلیتش را در جذب آب از دست می دهد و گیاه به طور ناگهانی در طول یک شبانه روز پژمرده می شود . جمع شدن باکتری ها مدتی طول می کشد بنابراین گیاه درست در حالی که آماده میوه دادن است پژمرده است.

دکتر فریتی می گوید که سوسکها تنها درست در یک شب می تواند گیاه را نابود کند . پس او توصیه می کند که بر روی گیاه جوان پوششی قرار دهید و یا جوانه ها را هرچه زودتر سمپاشی کنید. بهترین حشره کشها Malathion و Sevin یا ( Marlate (methoxychlor) هستند.

.

منبع: ساعدنیوز | https://saednews.com

error: Alert: Content selection is disabled!!