پرورش گل گوشواره ای
نگه داری و تکثیر گل گوشواره ای در منزل به زیبایی بیشتر منزل شما کمک می کند. این گل زیبا که در خانه بسیاری از علاقه مندان به پرورش گل های آپارتمانی به چشم می خورد به راحتی و با کمی مهارت تکثیر می گردد.
گل گوشواره ای از گل های زیبا در رنگ های متنوع است. این تنوع رنگ باعث ایجاد محیطی زیبا در فضای آپارتمان می شود و از این رو بسیار مورد توجه خانواده های ایرانی قرار می گیرد. در ادامه قصد داریم روش نگه داری و تکثیر گل گوشواره ای را به شما آموزش دهیم.
فصل گلدهی گل گوشواره ای فصل تابستان است و معمولاً از نظر ارتفاعی به ۲۰ سانتی متر هم خواهد رسید. رنگ های غالب این گل زرد، نارنجی، قرمز و ترکیبی از آن ها می باشد. این گیاه را با نام علمی C.Herbeohybrida می شناسند. البته این نام برای کاشت گل گوشواره ای در گلدان به کار می رود.
گلدهی:
گوشواره ای را می توان به عنوان یک گیاه روز بلند اختیاری در نظر گرفت. پیش از قرار گرفتن در شرایط روز بلند، باید ۴-۲ جفت برگ تشکیل داده باشد. دما و طول روز در اثر بر گلدهی می توانند برهمکنش داشته باشند. در شرایط روز بلند، در دماهای بالا یا پایین گلدهی می تواند اتفاق بیفتد ولی در شرایط روز کوتاه ، جهت گل انگیزی تیمار سرمایی لازم است که پس از گل انگیزی با افزایش طول روز گلدهی به سرعت رخ می دهد.
نیازها:
پس از آغاز گلدهی، دمای مناسب برای این گیاه ۱۸ روز و ۱۶-۱۰ شب است و به طور کلی به شرایط خنک و مرطوب نیاز دارد. در زمستان نور کامل لازم دارد و در تابستان جهت کنترل دما و نیز جلوگیری از ریزش گل ها، شدت نور باید کم شود. ریشه های گوشواره ای ظریف بوده و آبیاری بیش از حد به آنها آسیب می رساند. نیاز آبی آن متوسط بوده و وقتی سطح خاک گلدان خشک شد باید آبیاری شود. طالب خاک سبک شنی با PHکمی اسیدی (۵/۶-۶) است. از مصرف نیتروژن به شکل آمونیوم در طول دوره پیش رسی در فصل سرما باید خودداری شود.
افزایش:
افزایش گوشواره ای با بذر است و بسته به زمان گلدهی مورد نیاز در بهار، تابستان و یا پاییز کشت می شود. برای گلدهی در بهار بذرها در شهریور و برای گلدهی در زمستان در اوایل مرداد و برای گلدهی در تابستان در اواسط فروردین کاشت می شوند. به طور کلی، برای گلدهی در زمستان و بهار به ۵-۵/۴ ماه و برای گلدهی در تابستان به ۴ ماه زمان نیاز است. بذرها پس از ۱۰ -۸ روز در دمای ۲۰-۱۸ میتندند. بذر این گیاه ریز است و از هر ۵ بذر کاشته شده می توان انتظار تندش یک بذر را داشت. بستر کاشت باید گندزدایی شود و دارای زه کشی کافی باشد. بذر برای تندش به نور نیاز داشته و بهتر است در سطح خاک پراکنده شود و جهت حفظ رطوبت بستر و نیز رسیدن نور، ظرف کاشت با یک پوشش شفاف پوشانده شود.
پس از اینکه گیاهان ۳ تا ۴ برگه شدند، آنها را در گلدان های ۱۰ سانتی متر نشاء کرده و با بزرگ شدن گیاه، یکی دو بار گبدان را عوض نموده و به گلدان های بزرگتری منتقل و زیر شاسی یا گلخانه ای تا زمان گلدهی نگهداری می کنند. در طی پس از تندش، نور کافی باید برای آن فراهم شود وگرنه گیاه به صورت پابلند با پایه سست رشد می کند.
نور و دمای مناسب :
گل گوشواره ای به نور کافی و زیاد احتیاج دارد، آفتاب را تحمل می نماید، مواظب اشعۀ مستقیم آفتاب در وسط روز باشید. اگرچه در تابستان 18 درجه را تحمل می کند ولی بهترین درجه در این فصل 16 است، در درجات حرارت بالا تأمین رطوبت فراموش ننمایید، درجه حرارت مطلوب در زمستان بعلت نیاز سرمایی دوران استراحت 10 درجه توصیه می گردد.
آبیاری گل گوشواره ای:
در تابستان هفته ای دوبار و در بهار هفته ای یکبار گل گوشواره ای خود را آبیاری نمایید بعد از شروع گل دهی آبیاری را کاهش داده و اجازه دهید تا سطح خاک خشک شود سپس آبیاری نمایید، در زمستان هر دو هفته یک بار آبیاری کافی است.
رطوبت مناسب برای گل گوشواره ای :
در بهار هفته ای دوبار و در تابستان به صورت روزانه گل گوشواره ای را غبارپاشی کنید ( بخصوص در درجات حرارت بالا) .در اواخر تابستان به هفته ای یک بارکاهش دهید و در زمستان غبار پاشی ننمایید. نکته مهم: بهتر است که غبار پاشی را روز انجام ندهید و وقتی خورشید نیست این کار را انجام دهید که در غیر اینصورت برگهای گلهای شما می سوزد.
تغذیه و خاک مناسب :
با شروع و ظهور گل ها با مواد غذایی مصنوعی طبق دستور سازنده هر هفته یک بارگیاه را تغذیه کنید، از اواخر تابستان و در طول زمستان تغذیه را قطع نمایید. مخلوطی از یک قسمت خاک لوم و یک قسمت پیت و یک قسمت کود پوسیده دامی برای ریشۀ این گیاه بهترین محیط است.
تعویض گلدان :
در اوایل بهار بعد از هرس شاخه های خشک شده گیاه را در گلدان جدید ببرید . برای تمیز نگه داشتن برگ های گل گوشوارهای از مواد براق کنندۀ شیمیایی استفاده ننمایید، غبار پاشی برای این امر کافی است.
شرایط تکثیر گل گوشواره ای:
محدوده ای با خاک اسیدی برای پرورش گل گوشواره ای مناسب است.
این گیاه باید در مکانی آفتابی و یا سایه آفتاب کاشته و پرورش داده شود.
از نطر دما در روز به ۱۸ درجه سانتی گراد و در شب به ۱۰ الی ۱۶ درجه سانتی گراد نیاز دارد.
رطوبت خاک برای تکثیر گل گوشواره ای اهمیت دارد و خاک آن از نظر بافت باید سبک باشد.
نور کامل در دوران سرما(فصل زمستان) از موارد ضروی است اما در تابستان باید از سبک ملایم نور برای گیاه بهره مند شد.
برای آبیاری در فصل تابستان، دفعات را زیاد و در آغاز فصل بهار این زمان را به هر دو هفته یک بار موکول کنید(توجه داشته باشید که ریشه های گل گوشواره ای حساس و آسیب پذیر بوده و آبیاری زیاد به بافت آن آسیب می زند). ضمن اینکه این زمان آبیاری در فصول سرد به ۱۵ روز نیز تقلیل می یابد. این مسئله نشان می دهد که نگه داری گل گوشواره ای در منزل کار آسانی است.
برای خاک آن بافت سبک را در نوع شنی با زهکشی مناسب انتخاب کنید. میزان اسیدیته خاک گلدان شما باید در حد ۵٫۶ تا ۶ باشد.
هرس گیاه را زمانی انجام دهید که به دنبال ایجاد گلدهی هستید. برای بازگشت شرایط گلدهی، باید شاخه ها را سر زنی کنید.
برای کوددهی این گیاه در فصول گرم بازه زمانی ۲ هفته یک بار را انتخاب کنید و در فصول سرد باید هر ماه یک بار از کوددهی برای گیاه بهره مند شوید. کود به کار گرفته شده باید در حد کامل استفاده شود. یک قاشق کود کامل را در یک لیتر آب محلول سازید و آن گاه به شکل آبیاری به گیاه انتقال دهید.
روش تکثیر کردن گل گوشواره ای
اولویت تکثیر گل گوشواره ای مانند گل های زینتی با بذر است. فصل مناسب برای کشت گل گوشواره ای متناسب با تمایل شما به زمان گلدهی گیاه انتخاب می شود. به عنوان مثال اگر تمایل به گلدهی این گیاه در زمستان دارید، باید آن را اوایل ماه مرداد بکارید. اگر می خواهید شاهد شکوفایی گل گوشواره ای در تابستان باشید، باید تکثیر گل گوشواره ای را در میانه فروردین ماه انجام دهید. روند گلدهی در فصل های زمستان و بهار حدود ۴ تا ۵ ماه طول می کشد اما این میزان در فصل تابستان به حدود ۴ ماه می رسد.
دمای مناسب برای جوانه زدن بذرها حدود ۱۸ تا ۲۰ درجه سانتی گراد است. بعد از گذشت ۸ تا ۱۰ روز باید شاهد جوانه زدن باشید. به طور متوسط از هر ۵ بذر کشت شده می توان به یک گل گوشواره ای دست پیدا کرد. در زمان انتظار برای جوانه زدن باید شرایط عالی از نظر نور دهی فراهم باشد. بعد از کاشت بذرهای گل گوشواره ای باید از هدر رفت رطوبت جلوگیری کنید. برای جلوگیری از اتلاف رطوبت باید یک پوشش پلاستیک بر روی گلدان بگذارید.
زمانی که جوانه ها اندکی بالغ شدند، می توانید آن ها را با گلدان های ۱۰ سانتی متری جایگزین کنید. توجه داشته باشید که با بزرگ تر شدن جوانه ها، امکان استفاده از گلدان های بزرگ فراهم می آید. تکثیر گل گوشواره ای باید در بستری با زهکشی کافی انجام گیرد.
این گیاه در شرایط خنک و مرطوب به گل می نشیند. در دمای پایین امکان رشد چندانی ندارد. از آن جایی که این گیاه به محیط های خنک علاقه دارد، در شرایط گرما واکنش خوبی از خود نشان نمی دهد و به شکل پژمرده نمایان می شود.
از اینکه با روش کاشت گل گوشواره ای همراه ما بودید، متشکریم. در صورت تمایل به پرورش گیاهان زینتی همراه با گلدهی می توانید برای زیبایی محیط های آپارتمانی گل گوشواره ای را برای تکثیر و کاشت انتخاب کنید. شما عزیزان می توانید برای آشنایی با گیاهان زینتی به لینک کاشت بنفشه آفریقایی در سایت سبزانه مراجعه و از سایر مطالب مرتبط دیدن فرمایید./منبع: سایت باغ شیشه ای و سبزانه و آسان طب
.
منبع: ساعدنیوز | https://saednews.com